Málagassa asutaan entistä pidempään vanhempien luona

 

Nuorten aikuisten itsenäistyminen ja oman perheen perustaminen näyttävät Málagan provinssissa lykkääntyvän koko ajan vanhemmalle iälle. Asiasta kirjoittaa Diario Sur, joka perustaa juttunsa Espanjan tilastokeskuksen INE:n (Instituto Nacional de Estadística) tuoreeseen tilastoon.

Vuoden 2020 tilastotiedot paljastavat, että Málagan provinssissa 25-34 vuotiaista nuorista aikuisista peräti 43,3% asuu edelleen vanhempiensa luona. Luku on korkeampi kuin Andalusiassa tai koko Espanjassa keskimäärin.

Ilmiö ei ole uusi, mutta viime vuosina suuntaus on edelleen vahvistunut. Vuonna 2015 samassa ikäryhmässä vanhempien luona asui vajaat 37% malagalaisista, joten nousua on tapahtunut viidessä vuodessa reilut kuusi prosenttiyksikköä.

Sen lisäksi että nuoret aikuiset muuttavat entistä nihkeämmin pois vanhempiensa luota, myös oman perheen perustaminen siirtyy myöhemmälle iälle. Málagan provinssin 25-34 vuotiaista vain 27 prosentilla on lapsia.

Olosuhteiden pakko

On totta, että esimerkiksi suomalaiseen perhekulttuuriin verrattuna Espanjassa eri sukupolvet ovat perinteisesti enemmän yhdessä, mutta se ei selitä läheskään kaikkea. Syy ei löydy myöskään – ainakaan kokonaan – siitä, etteivätkö täkäläiset haluaisi itsenäistyä omilleen äidin lihapatojen ääreltä.

Keskeinen tekijä taustalla on talous. Työpaikan löytäminen voi olla kiven alla, varsinkin sellaisen työn, jonka palkka riittäisi elämiseen omillaan. Nuorisotyöttömyys on Andalusian itsehallintoalueella yli 50%.

Kun ei ole työtä joka elättäisi, ei ole rahkeita muuttaa omilleen asumaan. Kun joutuu asumaan vanhempien luona, ei omien lasten hankkiminen ole monellekaan mahdollista.

Oma osatekijänsä näissä vaikeissa talousyhtälöissä on asumiskulut. Málagan provinssissa asuntojen vuokrat ovat keskimäärin poikkeuksellisen korkeat muihin lähiprovinsseihin verrattuna.

Vaikka lapset asuvat entistä pidempään vanhempiensa luona, on perhekoko silti kääntynyt laskuun myös Málagan provinssissa. Toki täällä vielä ollaan hieman maan keskiarvon yläpuolella.

Keskimäärin espanjalaisessa kotitaloudessa asuu 2,5 henkilöä, Málagassa luku on 2,58. Viiden vuoden perspektiivi antaa kuitenkin kuvan suuntauksesta: Vuonna 2015 ns. ydinperheitä (kaksi aikuista ja yksi tai useampi lapsi) oli Málagassa 9.100 enemmän kuin vuonna 2020. Toisaalta yhden hengen ruokakuntia oli vuonna 2015 noin 6.100 vähemmän kuin vuonna 2020.

Vuoden 2020 tilastossa Málagan provinssin kaikista kotitalouksista noin joka neljäs muodostuu yhdestä henkilöstä ja noin joka kolmas ns. ydinperheestä.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...