Sisämaan kunnat ovat kuihtumassa

 

Sisämaan kunnissa väestömuutos on jokseenkin päinvastainen kuin rannikolla. Vaikka jotkin sisämaan kunnat esimerkiksi Málaga capitalin välittömässä läheisyydessa kasvavat, on suunta isossa kuvassa laaskeva. Málagan provinssissa on kaikkiaan 103 kuntaa. Näistä väkiluku on viimeisen 10 vuoden aikana laskenut peräti 68:ssa.

Prosentuaalisesti suurinta väestön kuihtuminen on ollut pienissä maalaiskylissä La Axarquían alueella Málagan koillispuolella ja Rondan vuoristossa. Prosentein mitattuna eniten väkimäärästään ovat menettäneet Alfarnatejo, Jubrique, Canillas de Aceituno, Benarrabá ja Alfarnate.

Uhkana pysyvä väestökato

Kaupungistuminen ei siis ole vieras ilmiö Málagassakaan. Pienet kunnat ja kylät menettävät asukkaita ja varsinkin rannikon kaupungit kasvavat. Kun kunnan asukasluku laskee, vaikeutuu monien palvelujen tarjoaminen, työpaikat karkaavat jne. Monet asiantuntijat pitävät tuhatta asukasta eräänlaisena rajapyykkinä. Kun väkiluku laskee sen alapuolelle, on kunta vaarassa joutua pysyvän väestökadon kouriin.

Málagan provinssissa on tällä hetkellä 28 kuntaa, joiden asukasluku on alle 1000. Tämä on yli neljäsosa koko provinssin kunnista. Vielä kriittisempi tilanne on niissä kunnissa, joissa asukkaita on alle 500. Tällaisia kuntia Málagan provinssissa oli yhdeksän vuonna 2010, mutta nyt jo 15.

Tällä hetkellä kaikista provinssin asukkaista peräti 77% asuu 14:ssä rannikon kaupungissa. Tilanne on hankala väestökadon kanssa painiville pikkukylille, mutta ongelmia kohtaavat myös kasvavat kaupungit: veden puute, jätehuollon järjestäminen ja ruuhkautuva liikenne, vain muutama mainitaksemme.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...