Maatila Ruotsissa vaihtui taloon Esteponassa

 

Jokainen suomalainen on epäilemättä nähnyt niin monta lehtiotsikkoa ja lööppiä Linda Lampeniuksesta, ettei liene ihme, että hänen elämästään on julkaistu kirja. Lähtölaukaus kirjalle oli kuitenkin aivan muualla kuin kohuotsikoissa.

– Olin Ruotsissa mukana TV-ohjelmassa, johon oli valittu tunnettuja henkilöitä kertomaan omia tarinoitaan. Nimenomaan sellaisia asioita, joista ei ollut ennemmin puhuttu ja jotka olivat vaikeita. Silloin kerroin omassa osuudessani bulimiastani. Minkälaista se on, miten se vaikuttaa ihmiseen, hänen psyykeeseensä, miten se vie elämänhalun ja miten siitä voi päästä eroon, Linda Lampenius kertoo.

Avautuminen vaikeasta aiheesta toi paljon positiivista palautetta.

– Viestejä tuli syömishäiriöistä kärsivien äideiltä, ystäviltä ja muilta läheisiltä. He kertoivat, että kokemukseni auttoivat heitä ymmärtämään läheistensä ongelmaa ja näkemään miten hekin voivat paremmin auttaa. Silloin myös todella moni kommentoi, että ”sinun on kirjoitettava tästä kirja”.

Alun perin Lampenius alkoi siis kirjoittaa kirjaa pelkästään syömishäiriöistä, mutta suunnitelmiin tuli muutos ymmärrettävistä syistä.

– Olin kirjoittanut kaikki rankatkin kokemukseni syömishäiriöiden osalta ylös hyvin tarkkaan. Kun sitten annoin tekstin parille ystävälleni luettavaksi, he huomauttivat että ihmiset tulevat kokemaan että tämä on sinun elämäkertasi, ja tämähän ei ole sinun elämäsi.

– Tajusin itsekin, ettei se sovi. Minun elämäni on ollut niin paljon muutakin. En missään nimessä halua että kukaan säälii minua. Minua ei kannata sääliä, minulla on ollut ihan fantastinen elämä. Olen saanut pienestä asti kokea ihan mielettömiä asioita, Lampenius iloitsee.

Kipeitäkin muistoja

Upeiden kokemusten ohella Linda Lampeniuksen elämässä on ollut myös dramaattisia, surullisia ja pelottavia asioita, joista hän kertoo myös avoimesti kirjassaan.

– Yksi asia josta en ole aiemmin puhunut, on se että äidilläni oli jo 60-luvulta asti päihdeongelma, hän oli riippuvainen unilääkkeistä ja alkoholista. Se oli minulle hirveän vaikea asia lapsena ja teini-ikäisenä, pelätä koko ajan että äiti kuolee.

Rohkeasti ja avoimesti kerrottu kirja niin menestyksistä kuin vastoinkäymisistä on jo heti ilmestymisensä jälkeen ehtinyt herättää paljon sekä mielenkiintoa että positiivista palautetta.

– Varsinkin naisilta on tullut aivan fantastista palautetta esimerkiksi siitä mitä kerroin Peter Nygårdista ja hänen touhuistaan jo silloin aikoinaan vuonna 1998. Olen saanut nyt kiitosta siitä, että yritin suojella naisia, vaikka silloin aika oli sellainen, ettei kukaan uskonut.

Perhe-elämää

Linda Lampeniuksen elämässä oli vuosituhannen taitteen molemmin puolin draamaa varmasti enemmän kuin monella perus pulliaisella koko elämässään. Kun istumme hänen kanssaan Las Palmeras hotellissa Fuengirolassa tekemässä tätä haastattelua, huokuu vastapäätä istuvasta naisesta kuitenkin rauhallisuus. Näyttää siltä, että perhe-elämä sopii viulistille erinomaisesti.

Linda Lampenius tapasi nykyisen aviomiehensä, tunnetun ruotsalaisen asianajajan Martin Cullbergin joulukuussa 2006.

– Tarkan päivänkin muistan hyvin. Se oli kahdeksas joulukuuta. Siitä on tullut meidän ”virallinen” vuosipäivämme. Emme oikeastaan juhli hääpäivää sen kummemmin, mutta tuo ensitapaamisen vuosipäivä on tullut meille erityiseksi.

Sehän tarkoittaa sitä, että muutamanviikon kuluttua juhlitaan ensitapaamisen 15-vuotispäivää.

Pariskunnan esikoistytär Olivia syntyi vuonna 2009 ja kuopus Cecilia vuonna 2013. Näyttääkö siltä, että seuraavassakin sukupolvessa olisi viulisteja kasvamassa?

– Molemmilla tytöillä on kyllä viulu, ja he soittavat niitä. Nuorempi tytär Cecilia on ilmoittanut haluavansa laulajaksi. Hän on sellainen touhuaja, että varmasti vielä löytää itsensä jostain esiintymästä, Lampenius nauraa.

– Vanhemmassa tyttäressä tuntuu olevan enemmän isän piirteitä, joten olisiko hänestä sitten tulossa asianajaja, hän miettii.

Asunto Espanjasta

Linda Lampenius kävi marraskuun puolivälissä Fuengirolassa esiintymässä Lions Clubin isänpäiväkonsertissa. Jatkossa Aurinkorannikko tullee hänelle entistä tutummaksi, sillä perhe hankki toukokuussa kakkosasunnon Esteponasta.

– Alun perin meidän piti hankkia maatila Ruotsista, mutta sitten mieheni innostuikin katselemaan asuntoja Espanjasta. Hän on opiskellut Madridissa ja puhuu sujuvasti espanjaa, ja pitää todella paljon tästä maasta.

Tehokkaan googlaamisen ja parin tutustumisreissun jälkeen perheelle löytyi sopiva kakkosasunto Esteponan vuorilta.

– Halusimme rauhaa, joten siksi ostimme talon vähän sivummalta, Lampenius perustelee.

Perhe vietti kesän Espanjassa, mutta pian heidän palattuaan Ruotsiin, oli lähellä ettei kohdalle osunut lisää draamaa. Sierra Bermejan alueella riehunut poikkeuksellisen suuri maastopalo ehti pelottavan lähelle ennen kuin se saatiin sammutettua.

– Oli hurjaa seurata uutisten ja Espanjan naapureiden whatsapp-ryhmän kautta, miten liekkimeri lähestyi lähestymistään meidän taloa. Lopulta palo saatiin sammumaan vajaan parin kilometrin päähän, Linda Lampenius muistelee.

Loppu siis onneksi hyvin. Jatkossa Lampenius, Cullberg ja heidän lapsensa suunnittelevat viettävänsä Aurinkorannikolla pidempiä aikoja.

– Jouluksi tulemme varmaan tänne ja ehkäpä ensi syksynä voisimme tulla pidemmäksi aikaa, niin että tytötkin menisivät täällä kansainväliseen kouluun, Lampenius maalailee.

Kuka?

  • Linda Lampenius
  • 51 vuotta
  • Naimisissa ruotsalaisen asianajaja Martin Cullbergin kanssa
  • 8- ja 12-vuotiaat tyttäret Cecilia ja Olivia
  • Asuu Ruotsissa
  • Talo myös Esteponassa

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...