Paratiisi kaupungin laidalla

 

Jos esimerkiksi Fuengirolassa alkaa jostain syystä ilma maistua katupölyltä, mieli kaivata rauhaa ja silmät luonnon kaunetta, ei välttämättä ensimmäinen ajatus ole, että ’lähdenpä Málagaan’. Se voi silti olla erinomainen idea.

Vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä Fuengirolasta, aivan Málagan kantakaupungin pohjoispuolella, on keidas, jossa luonnon ja historian ystävän sielu lepää. Kyseessä on historiallinen ja kasvitieteellinen puutarha, Jardín Botánico – Histórico La Concepción.

Puutarhan historia ulottuu 1800-luvun puoliväliin. Sen perustivat Amalia de Heredia Livermore ja Jorge Enrique Loring Oyarzabal, menestyvien liikemiessukujen jälkeläiset, jotka avioituivat vuonna 1850. Häämatkoillaan he kiertelivät Eurooppaa ja ihastuivat moniin palatseihin, huviloihin, puistoihin, maatiloihin ja puutarhoihin joita he näkivät.

Estanque de la Ninfa -lähteellä on ikää noin sata vuotta.

Asetuttuaan takaisin Málagaan he halusivat tuoda tuota kauneutta myös omille mailleen. He palkkasivat ranskalaisen puutarhurin Jacinto Chamoussentin, jonka johdolla he alkoivat tuoda vuonna 1855 perustamaansa puutarhaan kukkia, puita ja muita kasveja eri puolilta maapalloa.

Vuonna 1911 puutarha myytiin bilbaolaisille Rafael Echevarrialle ja Amalia Echevarrietalle. He laajensivat puutarhaa edelleen. Sittemmin puutarha jäi 60-luvulta alkaen sen perineiden omistajien laiminlyömäksi ja alkoi rapistua, kunnes vuonna 1990 Málagan kaupunki osti puutarhan 600 miljoonalla pesetalla, nykyrahassa reilulla 3,6 miljoonalla eurolla. Málaga kunnosti rapistuneen puutarhan täyteen loistoon ja avasi sen yleisölle vuonna 1994.

Kasvien ja vesilähteiden ohella alueelta löytyy myös mielenkiintoisia, historiallisia rakennuksia.

La Concepción puutarhan sydän on noin 3,5 hehtaarin kokoinen historiallinen puutarha, josta kaikki alkoi yli 150 vuotta sitten. Alueella on tuhansia kasvilajeja, vesiputouksia, kasvihuoneita, vesilähteitä ja historiallisia rakennuksia.

Kokonaisuudessaan kasvitieteellinen ja historiallinen puutarha on kymmenien hehtaarien laajuinen. Historiallisen puutarhan isäksi alueelta löytyy mm. palmukujia, museoita, kaktuspuisto, altaita, ja niin edelleen, unohtamatta näköalatasanneetta, jolta aukeaa upeat maisemat yli koko Málagan, merelle asti. Alueella on myös ravintola ja runsaasti paikkoja levähtämiselle ja esimerkiksi eväiden syömiselle.

Vierailulle kannattaa varata aikaa ainakin pari-kolme tuntia. Siinä ajassa alueesta ehtii nähdä vasta osan, mutta saa varmasti jo rahalle ja vaivalle vastinetta. Jos on aikaa, kuluu puistossa mukavasti vaikka koko päivä.

Jardín Botánico – Histórico La Concepción

  • Camino del Jardin Botanico, nº 3 – Malaga
  • Sisäänpääsy aikuiset 5,20; alle 16v 3,10, alle 6v ilmainen, sunnuntai-iltapäivisin kaikille ilmainen.
  • Málagan keskustasta pääsee lähelle puutarhaa busseilla nro 2 ja 91.
  • Taksi Málagan keskustasta n. 10 euroa.
  • laconcepcion.malaga.eu
  • P. +34 95192618

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...