Hecho en España

 

Aurinkorannikon suomalaisten joukko kasvaa muutoinkin kuin muuttoauton kyydillä. Me tapasimme kaksi suomalaista äitiä, ja juttelimme heidän kanssaan odottamisesta, synnyttämisestä ja äitiydestä Espanjassa. Toinen heistä on Noora Turunen.

Kolmatta lastaan odottavaa Noora Turusta voisi kutsua jopa synnyttämisen ammattilaiseksi. Ei sillä, että kaksi synnytystä olisi vielä kovin paljon, vaan hän on itse asiassa kouluttautunut doulaksi nuoremman lapsensa syntymän jälkeen.

– Omien synnytysten lisäksi olen ollut mukana noin kymmenessä synnytyksessä ja sen lisäksi avustanut useita äitejä raskauden aikana ja synnytykseen valmistautumisessa,Noora Turunen kertoo.

Kolmannesta synnytyksestä tulee kuitenkin jotain aivan uutta myös Turuselle itselleen. Ensinnäkin maa vaihtuu. Kaksi ensimmäistä lasta hän on synnyttänyt Suomessa, mutta nyt H-hetki koittaa Espanjassa.

– Kahden vanhemman lapsen syntyessä asuimme Suomessa, mutta nyt elämämme on täällä Espanjassa, eikä Suomessa synnyttäminen oikeastaan ollut missään vaiheessa realistinen vaihtoehto.

Turusen kohdalla synnytykseen valmistautumista on helpottanut koulutuksen ohella myös täydellinen kielitaito. Samalla hänelle on avautunut erinomainen tilaisuus verrata raskaudenseurantaa Suomessa ja Espanjassa. Molemmat maat saavat kiitosta.

– Espanjassa systeemi on ehkä hieman suoraviivaisempi. Heti ensimmäisellä käynnillä saa mukaan ohjeet ja kirjaset, ja niiden mukaan mennään. Suomen neuvolasysteemi on aivan loistava. Oman kokemukseni perusteella se on yksilöllisempi ja mukautuvampi, neuvolassa kysellään enemmän ja selitetään esimerkiksi, miksi jotain kokeita tehdään.

Noora Turusella synnytyspaikka ei vaihdu pelkästään Suomesta Espanjaan, vaan myös sairaalasta omaan kotiin.

– Heti doulaksi valmistuttuani minulle oli selvää, että jos vielä joskus hankimme lapsia, haluan synnyttää kotona, hän sanoo.

– Sairaalassa synnytys nähdään yleensä vain fyysisenä toimenpiteenä, vaikka todellisuudessa kyseessä on myös erittäin henkinen tapahtuma. Synnytyksessä keho ja mieli ovat täysin yhteydessä. Omassa kodissa äidin olotila ja ympäröivä ilmapiiri on rento, tuttu ja varma. Tämä kaikki tekee synnyttämisestä helpompaa, hän perustelee.

Vaikka Turusella on kokemusta sekä synnytyspediltä, että sen ääreltä, ei hän luonnollisestikaan aio synnyttää täysin omin avuin.

– Julkisen terveydenhuollon puolelta ei tietenkään ole saatavissa kätilöitä kotiin synnytysavuksi. Mutta me olemme sopineet yksityiseltä puolelta kahden kätilön kanssa, että kun aika koittaa, he tulevat kotiimme avustamaan ja tuovat tarvikkeet aina synnytysallasta myöten tullessaan.

Keskustelumme aikaan uuden tulokkaan saapuminen on jo varsin lähellä.

– Olo on hyvä ja rauhallinen, eikä ainakaan vielä edes paljon jännitä, Noora Turunen sanoo.

Onnea matkaan!

Kuka?

  • Noora Turunen
  • 35 vuotta
  • Kotoisin Lieksasta
  • Asunut Fuengirolassa vuodesta 2016

Janne Leipijärvi

Lue myös toinen äitiystarina täältä!

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...