Pähkinät 26/21

 

1. Kuinka monta vuotta elämästään vietnamilainen Ho Van Lang asui eristyksissä viidakossa?

2. Miksi muun muassa rössypotusta, läskisoosista ja porkkanalaatikosta tuli tällä viikolla positiivinen puheenaihe?

3. Missä Euroopan maassa syntyvyys on noussut eniten koronan aikana?

4. Mikä oli 1. syyskuuta harvinaisin rekisterikilven numero Suomessa?

5. Kuka voitti viime viikonloppuna naisten Grand Slam -turnauksen, Yhdysvaltain avoimet?

6. Montako delfiiniä surmattiin Färsaarilla viime sunnuntaina?

7. Minkä arvonimen Pirkka Parhaat texmex grillimakkara sai tällä viikolla?

8. Minä viikonpäivänä polttoaine on halvimmillaan pääkaupunkiseudulla?

9. Mitä eläinlajia edustaa Suomesta löydetty Scenopinus jerei?

10. Mikä tehdas on Suomen suurin hiilidioksidinlähde?

Oikeat vastaukset kuvan alapuolella.

1. 41 vuotta

Hänet vietiin lapsena pakoon viidakkoon Vietnamin sotaa. Isä Ho Van Thanh ja poika asuivat siellä vuodesta 1972 vuoteen 2013, jolloin hänen isänsä vointi heikkeni. Ho Van Lang näki vasta silloin, noin 44-vuotiaana, ensimmäisen kerran muun muassa naisen.

2. Ravintola Finnjävel sai yhden Michelin tähden

Ravintolapäällikkö Tommi Tuomisen ja julkkiskokki Henri Alénin perustaman suomalaisravintola Finnjävelin Salonki sai tällä viikolla tähden. Kysymyksessä mainittujen ruokien lisäksi tarjolla on muun muassa Lindströmin pihvejä, kanaviillokkia ja tirripaistia eli suomalaista kotiruokaa.

3. Suomessa

Syntyvyys lähti Suomessa nousuun tammikuussa 2021 ja helmikuussa pikkuihmisiä syntyi seitsemän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Luku on Euroopan korkein. Suomen lisäksi vain Hollannissa on todettu koronanaikainen vauvabuumi.

4. Numero 9

Sanoitko nolla, koska se ei voi olla ainoa numero tai sarjan alussa. Numero 9 löytyi kaikkiaan 2.085 rekisterikilvestä. 79 on taas harvinaisin kaksinumeroinen yhdistelmä. Niitä oli kaikkiaan 2.771 kappaletta. Kolminumeroisista harvinaisin on 666. 6.200 autossa on ”pedonmerkki”.

5. Emma Raducanu

Brittiläinen Raducanu on vasta 18-vuotias. Hän on myös ensimmäinen Grand Slam -turnauksen voittaja, joka pääsi karsinnan kautta pääturnaukseen. Hänen sijoituksensa maailmanlistalla oli ennen US Openia 150. Brittinainen ei ole voittanut Grand Slam -turnausta sitten 1977.

6. Noin 1.400

Valaiden metsästys on färsaarelainen perinne, mutta normaalisti valaita surmataan noin 600 vuodessa. Edellinen ennätys on vuodelta 1940, jolloin saaliiksi jäi 1.200 valasta. Sunnuntainen jättisaalis on saanut jopa paikalliset vastustamaan valaiden pyyntiä.

7. Vuoden parhaan grillimakkaran

Akateeminen Kiuas-Seura julkisti tiedon keskiviikkona. Makkararaati maisteli vuoden aikana 125 eri makkaraa. Makuliha Oy:n Pirkka-tuote valittiin tasapainoisimmaksi, vaikka siinä on runsaasti mausteita. Sitä pidettiin myös sopivan rasvaisena ja lihaisana.

8. Tiistaisin

Helsingin Sanomat on kerännyt asiasta dataa. Normaalisti halvimpina päivinä on pidetty viikonloppuja, mutta nyt vaikuttaa siltä, että polttoaine kallistuu loppuviikkoa kohden. Tiistainen keskihinta 95 E 10 -bensalle on 1,570/litra. Jo keskiviikkona se on lähes kymmenen senttiä kalliimpaa.

9. Kärpäsiä

Tarkemmin sanottuna ikkunakärpästen heimoa. Muita suomalaisia ikkunakärpäsiä ovat navettaikkunakärpänen (Scenopinus fenestralis) sekä mustaikkunakärpänen (Scenopinus niger). Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa Scenopinus jerei:lle ehdotetaan suomenkielistä nimeä metsäikkunakärpänen.

10. SSAB:n Raahen terästehdas

Se tuottaa seitsemän prosenttia kaikesta Suomessa syntyvästä hiilidioksidista. Valtion sijoitusyhtiö Solidium omistaa tehtaan osakkeista 6,3 prosenttia ja 8,0 prosenttia äänivallasta. Tämä osuus siirretään nyt suoraan hallituksen valvontaan, millä vauhditetaan siirtymistä fossiilivapaaseen tuotantoon.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...