Hevosten vietävissä – Eevi-Pirre Rautiainen

 

-Onhan kehityskaari ollut valtaisan nopea. Kun viime lokakuussa aloitimme Kiana de la Chapellen kanssa totuttelun ratsukkoelämään, tuntui mahdottomalta ajatella, että jo kuluneena kesänä kilpailisimme kansainvälisissä kisoissa. Se, että meidät valittiin MM-kisoihin on jo suoranainen ihme, Rautiainen hehkuttaa.

Hevoset ovat jälleen vieneet Eevi-Pirren mukanaan. Aikaa siviilielämän kiintoeistövälitykselle ei tahdo löytyä-

Rautiasen ja Chapellen yhteinen tarina alkoi erikoisesti. Rautiainen oli etsiskellyt nuorta tammaa, josta saisi koulutettua hyvän estehevosen.

-Yleensä kaupat tehdään vasta, kun on nähty hevosen liikkumista paikan päällä ja analysoitu hyppäämistä monien videoiden kautta. Minä näin yhden ainoan videon ja siinäkin vain yhden hypyn. Hevosen selässä ei ollut tuolloin ollut vielä kertaakaan ihmistä. Näin heti, että tuossa hevosessa on potentiaalia vaikka mihin.

Silmää hevosten katseluun Rautiaisella on veren perintönä.

-Isäni on aina ollut tunnettu siitä, että hän näkee hevosista jo hyvin nuorena niiden potentiaalin. Näyttää siltä, että tuo kyky on periytynyt, niin hyvältä elämä Chapellen kanssa vaikuttaa.

Esteratsastuksessa ratsukon yhteispeli täytyy olla saumatonta.

Hevosperheen tytär

Rautiainen syntyi  ”hevosperheeseen” ja kasvoi koko lapsuutensa hevosten kanssa. Hänen syntymäkotinsa on hevospiireissä hyvin tunnettu Vuohimäen tila.

-Siskoni pyörittää tilaa nyt aktiivisesti. Meillä on siellä ratsastuskoulu, hevosten täyshoitolatalli ja Vuohimäellä järjestetään vuosittain yhdet Suomen tärkeimmät esteratsastuskisat. Kun tuossa ympäristössä kasvaa, hevosten kanssa pääsee aika hyvin sinuiksi.

Eevi-Pirre Rautiainen aloitti kilparatsastajan uransa kuuden ikäisenä. Hän oli alusta saakka menestyvä lahjakkuus ja pääsi heti 12 vuotiaana mukaan Suomen maajoukkueeseen. Hän oli koko teini-ikänsä ikäluokkiensa ylivoimaisesti paras ratsastaja Suomessa.

-Eipä tullut teininä mieleen kapinoida vanhempieni hevoshulluutta vastaan. Kilpaileminen ja menestyminen oli sellaista huumetta, ettei juuri muuta tarvinnut miettiä. Se oli ihanaa aikaa.

Jossain kohtaa aikuistuttuaan Rautiaisen mielessä alkoi kyteä ajatus johonkin muuhunkin keskittymisestä. Aktiivinen kilpaileminen jäi vuosiksi, kun elämä vei mennessään. Perheeseen syntyi lapsi ja työkuviotkin vaativat keskittymistä.

-En sentään hevosia hyljännyt missään vaiheessa. Koko ajan jatkoin valmentamista ja ratsastusta harrastuksena. Mutta niinhän siinä sitten kävi, että veri veti takaisin kilparadoille. Tämä uusi aktivoituminen tapahtui pari vuotta sitten. Siinä oli alusta saakka apuna nykyinen mieheni Jukka Rintala, hän tuki uutta alkua kaikin mahdollisin tavoin.

Uusi innostus syntyi Espanjan Aurinkorannikolla. Rautiaisen perässä noin viisi vuotta sitten alueelle muutti myös yksi hänen valmennettavansa hevosineen.

-Mijasin Hippodrome oli loistava ympäristö hevosille. Siellä pidettiin jatkuvasti kovia kilpailuja ja muutenkin hommaa pyöritettiin asiallisesti. Sitten siinä tapahtui jotain poliittista kähmintää ja nyt moneen vuoteen kukaan ei enää ole tiennyt mitä Hippodromelle tapahtuu. Ikävää.

Ensi viikolla ovat jo mainitut nuorten hevosten MM-kisat. Niiden jälkeen Rautiaisen suunnitelmat ovat vielä hieman avoinna.

-Ihan lähiaikoina tulemme kyllä hevosten kanssa takaisin kotiin Aurinkorannikolle. Nyt olemme koko kesän kiertäneet Eurooppaa ja on aika asettua hetkeksi kotioloihin. Portugalin Villamourassa on kyllä talven aikana mielenkiintoinen kilpailusarja, sinne ehkä tekisi mieli lähteä. Sehän on siinä ihan naapurissa, iloinen hevostyttö nauraa.

Antti Pekkarinen

Kuvat: Moises Basallote

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...