Kärpäsestä härkänen

Nyt vesilasissa roiskuu ja aallot käyvät korkeina. Espanjan moottoriteille on

suunnitteilla tullimaksut, ei kuitenkaan ennen vuotta 2024, talouden on ensin elvyttävä. Käytäntö on varsin yleinen naapurimaissamme.

Monet tahot ovat kauhistuneita, etenkin oikeisto, moisesta verotuksesta.

Entäpä, jos emme kutsuisi sitä verotukseksi, vaan palvelumaksuksi, Jos haluan matkustaa junalla, niin kyllä se lippu on ostettava. Niillä tuotoilla sitten ylläpidetään rautatieverkostoa kunnossa.

On tainnut unohtua, että aikaisemmat oikeistohallitukset ovat suunnitelleet myös moottoriteiden tullimaksuja, ehdotuksena oli yhdeksän senttiä kilometriltä, nyt hinta on romahtanut. Esimerkiksi Madridista Valenciaan maksaisi runsaat kolme euroa.

Espanjan tieverkosto maksaa valtiolle 11.000 miljoonaa vuodessa. On aika ymmärrettävää, että autottomat tai moottoriteitä käyttämättömät kansalaiset eivät miellellään halua maksaa moottoriteiden kunnonpidosta verojen muodossa, vaan ne jotka niitä käyttävät.

Normaalioloissa Espanjan rajan ylittää päivittäin satatuhatta ajoneuvoa, joista puolet on ulkomaalaisia. On täysin kohtuullista, että myös nämä maksavat palvelumaksun. Andalusian itsehallintohallitus on vakuuttanut, että Andalusiassa itsehallinnon moottoritiet tulevat olemaan maksuttomia.

Leikitäänkin ajatuksella, että jos tullimaksut peittäisivät teiden ylläpidon, niin mihin nuo miljoonat sijoitettaisiin. Tuskin pulaa on sijoituskohteista. 11.000 miljoonaa vuosittain on aika summa. Olisikohan ihan liian sosiaalikommunistista rakentaa yleisillä varoilla rahoitettuja edullisia vuokra-asuntoja, jotta nuorilla aikuisilla olisi mahdollisuus itsenäistyä vanhempiensa nurkista?

Kimmo Sahlman

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...