Jääkiekon MM-kilpailut 2021

 

Alkujaan tarkoituksena oli pelata sekä Latviassa, että Valko-Venäjällä, mutta Valko-Venäjän poliittinen tilanne ja ihmisoikeusrikkomukset johtivat kisaisännyyden mitätöintiin.

 

Ketkä ovat ennakkosuosikit vedonlyönnissä?

Suomi voitti maailmanmestaruuden, kun kisat viimeksi järjestettiin ja pyrkii luonnollisesti uusimaan temppunsa nyt Latviassa. Pelkästään tämän jännittämisessä on riittävästi jännitystä monelle, mutta vetoa lyömällä voi lisätä jännitystä MM-kisoihin. Samalla voi nähdä, mitkä joukkueet lähtevät vedonlyöjien suosikkeina kisoihin. Tässä listassa kärjessä pienimmällä kertoimella ovat olleet Venäjä, Kanada, Ruotsi ja Suomi. Silmiin pistävää on se, että USA:n kerroin on ollut suhteellisen iso, joskin on se erään tilaston mukaan pienempi kuin Tšekillä. USA:n iso kerroin saattaa ihmetyttää monia, sillä USA:lla kyllä riittää pelaajistoa ja maa on aina kilpailukykyinen. Jääkiekon MM-kisat 2021 lupaakin jääkiekkofanille jännitystä tuleviin kevätiltoihin.

Jääkiekon MM-kisojen lohkot ja pistelasku

Kisoihin osallistuu kaikkiaan 16 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen lohkoon. Kummassakin lohkossa pelaa kahdeksan maata. Alkuvaihe etenee siten, että joukkueet kohtaavat toisensa kerran, joten otteluita kertyy jokaiselle seitsemän. Alkulohkossa jaetaan pisteitä siten, että varsinaisella peliajalla voittanut joukkue saa kolme pistettä ja jatkoajalla tai voittolaukauskilpailun jälkeen voittanut joukkue saa kaksi pistettä. Tappio jatkoajalla tai voittolaukauskilpailun jälkeen tuottaa yhden pisteen, mutta tappio varsinaisella peliajalla tietää joukkueen jäämistä piseittä.

Mikäli käy niin, että joukkueet ovat tasapisteissä alkulohkovaiheen pelien jälkeen, ratkaistaan joukkueiden paremmuus katsomalla 1) keskinäisten otteluiden tuloksia, 2) maalieroa keskinäisissä otteluissa, 3) tehtyjä maaleja keskinäisissä otteluissa, 4) tulosta parhaiten sijoittunutta ja lähimpänä tasapisteissä olevaa joukkuetta vastaan, 5) tulosta toiseksi parhaiten sijoittunutta ja lähimpänä tasapisteissä olevaa joukkuetta vastaan sekä 6) ranking-sijoitusta ennen MM-kisoja.

Suomi pelaa lohkossa B, johon leijonat savat seurakseen Kanadan, USA:n, Saksan, Latvian, Norjan, Italian ja Kazakstanin. Suomen kovimmat vastustajat lienevät Kanada ja USA. Lohko A:ssa pelaavat puolestaan Venäjä, Ruotsi, Tšekki, Sveitsi, Slovakia, Tanska, Valko-Venäjä sekä Iso-Britannia. Sääntöjen mukaan lohkojen neljän kärki menee pudotuspeleihin ja jumbot passitetaan B-sarjaan. Lohkosta jatkoon menevät pelaavat puolivälierät, välierät sekä mitalipelit Arena Rigassa, mikä on Latvian suurin halli.

Milloin Suomi pelaa?

Leijonafanien on syytä ottaa seuraavat päivämäärät ja kellonajat tarkkaan ylös. Suomi pelaa alkulohkon ensimmäisen pelin lauantaina 22.5. klo 16:15 Yhdysvaltoja vastaan. Sunnuntaina 23.5. klo 16:15 vastaan luistelee Kazakstan. Seuraavan kerran leijonat ovat jäällä tiistaina 25.5. iltaottelussa Norjaa vastaan klo 20:15. Suomi saa vastaansa Italian torstaina 27.5. niin ikään illalla klo 20:15 ja Saksa-ottelu lauantaina 29.5. alkaa myös vartin yli kahdeksan. Suomi päättää alkulohkon kohtaamalla isäntämaa Latvian sunnuntaina 30.5. klo 20:15 ja viimeisenä vastaan luistelee Kanada 1.6. klo 12:15. Kannattaa huomata Kanada-ottelun poikkeuksellinen aika.

Miltä Suomen joukkueen tilannen näyttää?

Suomen joukkue sai huonoja uutisia hiljattain, kun selvisi, että NHL-vahvistuksia leijoniin ei juuri ole tulossa. Suomen joukkueen GM Jere Lehtinen kertoi, että leijonissa on kuusi pelaajaa, joilla on sopimus ensi kaudeksi niistä, jotka jäävät pudotuspelien ulkopuolelle. Hän piti ymmärrettävänä sitä, että pelaajat eivät halua ottaa riskiä. Suomi joutuu siis laskemaan suurelta osin Euroopassa pelaavien kiekkoilijoiden varaan. Leijoniin ovat liittyneet mm. SM-liigassa pronssijoukkuetta edustanut Anton Lundell sekä Jere Sallinen. Oliwer Kaski ja Ville Pokka liittyivät leijoniin Prahan EHT-turnaukseen. Kaski ja Sallinen pääsivät juhlimaan mestaruutta vuonna 2019.

Dallasin menetettyä mahdollisuutensa pudotuspeleihin Esa Lindell ja Roope Hintz liittyivät mainittuun kuuden pelaajan joukkoon. Leijona-luotsi Jukka Jalonen kuitenkin kertoi, että Hintzillä on ollut vaivoja, eikä hän ole pystynyt pelaamaan kaikkia pelejä. Hän suuntaakin ilmeisesti leikkaukseen. Jalosen mukaan puhutaan seitsemästä NHL-vahvistuksesta ja hän kutsuukin sitä todella pieneksi määräksi. Pientä toivoa kuitenkin on, sillä osa pelaajista on ilmoittanut olevansa halukas liittymään leijoniin. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole mitään varmuutta Pohjois-Amerikasta tulevista mahdollisista kisavahvistuksista. Tilanne ei ole yksinkertainen, sillä nykyhetken maailmantilanne asettaa myös omat haasteensa. Jalonen huomauttaa, että joku halukas saattaa pelata melko myöhään ja kulkeminen ja liittyminen joukkueeseen tuovat omat ongelmansa ja haasteensa. Jalosen mukaan kaikkia pelaajia kysytään, mutta hän ei myöskään jää surkuttelemaan, mikäli NHL:stä ei tule ketään, tai leijonat saavat pelkästään yhden tai kaksi pelaajaa.

Jääkiekkokuume nousee kisojen lähestyessä ja tunnelmaan on tähän mennessä voinut virittäytyä, vaikka seuraamalla taistelua Andalusian rullakiekkoliigan mestaruudesta.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Missä aiot viettää joulun pyhät?

View Results

Loading ... Loading ...