Pähkinät 11/2021

 

1. Mikä on hippodromi?

2. Montako ministeriä toimii ulkoministeriössä?

3. Miksi Bilbao saa tänä vuonna kaksi mahdollisuutta voittaa jalkapallon Espanjan cup eli Copa del Rey?

4. Kuinka monta prosenttia S-ryhmän hernekeiton myynti laski vuoden takaisesta vertailuviikosta?

5. Kuinka monta 12,5 kilon kaasupulloa on kierrossa Espanjassa?

6. Paljonko maksaa New Yorkin osavaltioon rekisteröity kierrätyskuntoinen Volvo V70, jonka rekisteritunnus on New York?

7. Mikä kaupunki on T-median tutkimuksen mukaan Suomen vetovoimaisin?

8. Kuinka monta prosenttia Finnair pystyy kierrättämään purettavasta Airbus A319-112 -lentokoneesta?

9. Miten jääkiekossa tehdään Gordie Howe -hattutemppu?

10. Mikä bändi korkkaa Tampereelle valmistuvan Uros Live -areenan?

Oikeat vastaukset kuvan alapuolella.

1. Laukka-/ravirata

Nimi tulee kreikan kielen sanasta hippódromos, jossa hippó tarkoittaa hevosta ja dromos rataa. Jo antiikin kreikkalaiset ajoivat kilpaa hevosvaunuilla. Kilpailun säännöt eivät ainakaan monien elokuvien perusteella olleet niin säänneltyjä kuin nykyisin.

2. Kolme

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), kehitys- ja yhteistyöministeri Ville Skinnari (sd) sekä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r). Myös Fuge-lehdessä toimii kolme piellikköä: Päätoimittaja Pekkarinen, toimituspäällikkö Leipijärvi ja taittomestari Sallinen.

3. Koska viime vuoden loppuottelu siirrettiin tähän vuoteen

Tämän vuoden loppuottelu pelataan huhtikuussa, jolloin Bilbao saa vastaansa taloussotkujen kourissa kituvan Barcelonan. Huhtikuussa pelataan myös koronan takia tähän kevääseen siirretty viime vuoden loppuottelu, jossa Bilbao:a vastaan asettuu Real Sociedad.

4. 74 prosenttia

Koronapaniikki oli juuri iskenyt Suomeen ja härmäläiset hamstrasivat tavaroita. WC-paperin myynti laski vertailuviikosta 56 prosenttia ja käsidesien 54 prosenttia. Myös riisit (54%) ja pastat (52%) kokivat inflaation.

5. Noin 53 miljoonaa

Luku on peräisin Fuengirola.fi -lehden jutusta, jossa kerrotaan kaasun hinnan nousseen kolmannen kerran peräkkäin. Nyt säännöstelty maksimihinta on 13,96 euroa 12,5 kilon pullosta. Valitusta ei oteta tutkittavaksi, mutta aina voi vetää päätoimittajaa – hihasta.

6. 20 miljoonaa dollaria eli noin 16,7 miljoonaa euroa

Rekisterikilpi on ollut saman suvun hallussa 70-luvun lopulta lähtien. Isältään kilven perinyt poika tiesi sen olevan arvokas, mutta ymmärsi sen todellisen arvon vasta, kun alkoi saada siitä miljoonatarjouksia. Hän laittoi kilven myyntiin, mutta ostajan on kierrätettävä auto, jolloin kilven voi siirtää toiseen autoon.

7. Tampere

Toiseksi tuli Kuopio ja pronssia nappasi Jyväskylä. Turku jätettiin yllättäen mitaleitta, neljänneksi. Turkulaisena totean ex-presidentti Donald Trumpin tavoin, että kyseessä on äänestysvilppi, jonka takana on tamperelainen toimituspäällikkömme.

8. Noin 90 prosenttia

Purkamiseen menee noin 2.500 työtuntia. Osa komponenteista menee varaosiksi luotettaville jälleenmyyjille. Mutta esimerkiksi istuimien päällisiä ei voi kierrättää edes energiaksi, koska ne on käsitelty paloturvallisiksi.

9. Syöttö, maali ja ulosajo

Gordie Howe (1928-2016) on kanadalaisen jääkiekon ilmentymä lempinimeltään Mr. Hockey. Oikea laitahyökkääjä voitti neljä Stanley Cupia ja valittiin 23 kertaa NHL:n tähdistöotteluun. Vaikka Howe oli 20 kauden ajan NHL:n pistepörssin viiden parhaan joukossa, niin hän ei karttanut tappeluita.

10. Popeda

Kuka muu muka. Joo, ei todellakaan Cheek, vaan suomirockin aito uroslive , itse Ukkometso Pate Mustajärvi. Popeda on kiertänyt Suomen tanssilavoja – kuten aikoinaan sanottiin – jo vuodesta 1978 lähtien.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...