Pähkinät 7/21

 

1. Kuinka monta kertaa jääkiekkoilija on valittu Suomessa vuoden urheilijaksi?

2. Millä välineellä Suomen ensimmäinen säämies Paavo Salmensuu osoitti sääkarttaa?

3. Minkä meikin käyttö on vähentynyt korona-aikana?

4. Miten kävi Alkon litramyynnille tipattoman tammikuun aikana edelliseen vuoteen verrattuna?

5. Kuka tunnettu suomalainen oli laskettelukeskus Tahkovuori Oy:n alkuperäinen suuromistaja?

6. Mihin viitataan katuslangissa ”kasipallolla”?

7. Minkä kahden eurooppalaisen maan rajalla kelloja siirretään kaksi tuntia talviaikana?

8. Mitä ammattia suomalainen voi hakea jättämällä CV:n ESA:an 1.3.-31.5. 2021?

9. Mikä on Espanjan varastetuin automerkki?

10. Kuka suomalainen pääsi uusimman Time-lehden kanteen?

Oikeat vastaukset kuvan alapuolella.

 

 

1. Ei kertaakaan

Lähimmäksi on päässyt Jari Kurri, joka tuli äänestyksessä toiseksi vuonna 1990. Voiton vei silloin keihäänheittäjä Päivi Alafrantti. Sen sijaan jalkapalloilija on valittu ykköseksi neljästi: Jari Litmanen (1995), Sami Hyypiä (2001), Teemu Pukki (2019) ja Lukas Hradecky (2020).

2. Piipulla

Viime viikolla menehtynyt Salmensuu oli innokas piipunpolttaja. Sääruudun kehittämisessä oli mukana mainostoimisto Mainos-Taucher, jonka ideanikkarit saivat päähänsä käyttää Salmenmaan piippua ”osoittimena”.

3. Huulipunan

Piiloutuminen maskin taakse tai etätöissä oleminen on vähentänyt huulipunan käyttöä. S-ryhmän mukaan huulipunan myynti on romahtanut 50 prosenttia. Sen sijaan ihovoiteet menevät edelleen kaupaksi. Suosikkituotteeksi on noussut miesten kangasnaamio.

4. Se kasvoi

Alkon litramyynti kasvoi kahdeksan prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tammikuussa myytiin väkeviä juomia 12,8 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Myös asiakasmäärä kasvoi 5,2 prosenttia.

5. Jörn Donner

Donner omisti yrityksestä 80 prosenttia ja hänen bisneskumppaninsa Pekka Reinikka 20 prosenttia. Donner halusi kuitenkin luopua osakkeista heti avajaisten jälkeen. Uudeksi omistajiksi tulivat lehtimoguli Urpo Lahtinen ja matkailukeisari Kalevi Keihänen.

6. Huumeisiin

Suomessa kasipallolla viitataan 8 milligramman Subutex-tablettiin, kun taas maailmalla se tarkoittaa usein runsaan kolmen gramman painoista – yleensä kokaiini – huume-erää. Runsas 3 grammaa on Amerikassa kahdeksan unssia.

7. Puolan ja Valko-Venäjän

Puola kuuluu yleiseurooppalaiseen aikaan, joka on tunnin (+1) edellä Greenwich Mean Timea eli aikavyöhykkeiden vertailuun tarkoitettua Universaaliaikaa (UTC). Valko-Venäjä on sitä kolme tuntia (+3) edellä. Kesäisin aikaero on vain tunnin, koka Puola siirtyy kesäaikaan ja Valko-Venäjällä sitä ei tunneta.

8. Astronautin

Euroopan avaruusjärjestö ESA hakee uusia astronautteja kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle sekä Kuu- ja Mars-lennoille. ESA:n astronautit koulutetaan yhdessä venäläisten kosmonauttien kanssa, joten venäjän kielen osaaminen katsotaan eduksi.

9. Seat

Espanjalaisen Seatin niin Ibizan (1.) kuin Leónin (2.) mallit ovat kaikkein varastetuimmat autot Pyreneiden niemimaalla. Samaan VW-konserniin kuuluva Volkswagen Golf tulee listalla kolmantena. Kaikista suurin todennäköisyys varkaudelle syntyy, jos auto on 11-25 vuotta vanha.

10. Pääministeri Sanna Marin

Sanna Marin on tällä hetkellä kaikkien huulilla. Muotilehti Voguen kannen lisäksi hänet on valittu Brittien yleisradion BBC:n sadan vaikutusvaltaisemman naisen listalle. Nyt hän pääsi Timen sadan vaikutusvaltaisemman nuoren listalle johdettuaan Suomen hallitusta loistavasti keskellä koronakriisiä.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...