Pähkinät 39/21

 

1. Mitä aurinkokuntamme osaa Nasan Parker-luotain tutkii parhaillaan?

2. Mikä Pressa- ja Poliisi-annoksista tuttu hampurilaisketju palaa pääkaupunkiseudulle?

3. Mikä yhtiö valmistaa Suomen uudet F-35-hävittäjät?

4. Montako vuotta äitiysavustuslaki täyttää ensi vuonna?

5. Mikä maa aikoo kieltää tupakoinnin seuraavalta sukupolvelta?

6. Mikä tekee Lohjan Sammattiin valmistuneesta jääkarusellistä erikoisen?

7. Mitä yksittäistä uutista suomalaiset etsivät Googlen kautta netistä eniten viime vuotta?

8. Mikä automalli oli 15. joulukuuta mennessä Suomen myydyin?

9. Mikä oli varusmiesten palveluksen alussa suosittaman Cooperin testin tuloskeskiarvo tänä vuonna?

10. Mikä legendaarinen kirjainyhdistelmä nähtiin Venäjän pelipaidoissa Kanadaa vastaan jääkiekkoilun EHT-turnauksen avausottelussa?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Aurinkoa

Nasan Parker-aurinkoluotain selvisi Auringon kuumuudesta ja säteilystä, kun se sukelsi tähtemme uloimman kaasukehän koronan läpi helmikuussa viiden tunnin ajan. Tieto urotyöstä välittyi vasta tällä viikolla maapallolle. Luotain jatkaa Auringon tutkimista vuoteen 2024 asti.

2. Snacky

Se on vuonna 1980 avatun ketjun kolmas tuleminen. Snacky hävisi katukuvasta, kun Carols osti sen. Se palasi uuden omistaja voimin 00-luvulla ja lopetti liiketoimintansa 2016. Nyt Snacky avautuu pilviravintolana eli annoksia voi tilata vain kuljetuspalvelun kautta.

3. Lockheed Martin

Suomi ostaa 64 kappaletta Lockheed Martin F-35 Lightning II -häivehävittäjiä varmistaakseen puolustusvoimien toimintavalmiuden 2060-luvulle asti. Monitoimikone on myös Suomen ensimmäinen ”pommikone” toisen maailmansodan jälkeen. Horneteilla on voinut päivitysten jälkeen laukaista ohjuksia muutaman sadan kilometrin päähän, mutta F-35:llä se onnistuu Moskovaan asti.

4. 85 vuotta

Kela esitteli tässä kuussa uuden äitiyspakkauksen sisällön. Yleensä uudet pakkaukset otetaan käyttöön vasta vuoden toisella neljänneksellä, mutta korona-aikana syntyvyys on kääntynyt nousuun, joten niitä aletaan jakamaan jo vuoden alussa. Pakkauksen sijaan voi myös valita 170 euron rahallisen korvauksen.

5. Uusi-Seelanti

Uuden lainsäädännön avulla yritetään kieltää tupakan laillinen ostaminen 14-vuotiailta ja sitä nuoremmilta. Toisin sanoen laillista tupakointi-ikää nostetaan vuosittain. Maan väestöstä vain 11,6 prosenttia polttaa savukkeita.

6. Se kiertää saarta

Maailman ensimmäisen saarta kiertävän karusellin toteuttajan Janne Käpylehdon mukaan jäähän tehtävien urien paikat merkittiin tarkuus-GPS-avulla. Maaliskuussa Käpylehto aikoo yrittää maailmanennätystä ja sahata Lappajärvelle halkaisijaltaan kilometrin kokoisen jääkarusellin.

7. Jalkapalloilija Christian Eriksenin tapausta

Suomalaisten eniten käyttämä hakusana oli Christian Eriksen. Eriksenin sydän pysähtyi jalkapallon EM-ottelussa Suomi-Tanska. Kymmenen minuuttia maassa maanneen juutin kohtalosta oltiin niin kiinnostuneita, että hakusana koronapassi jäi toiseksi ja bitcoin kolmanneksi.

8. Toyota Corolla

Corollan myyntimenestys tuskin yllättää ketään. Suomalaiset haluavat tylsiä autoja, jotka eivät kiinnitä huomiota. Suomessa oli myyty joulukuun puoleen väliin mennessä 5.193 Corollaa. Seuraavaksi sijoittunutta Toyota Yarista myytiin pari tuhatta kappaletta vähemmän.

9. 2.376 metriä

Huonompi tuloskeskiarvo löytyy vain vuodelta 2019, jolloin 12 minuutin juoksun tuloskeskiarvo oli 2.358 metriä. Varusmiesten kehon keskipaino on 28 vuodessa noussut 70,8 kilosta 78,7 kiloon. Lihaskuntotesteissä heikon tuloksen sai yli joka viides varusmies.

10. CCCP

Venäjä pyysi Kanadan kutsuvieraaksi omaan turnaukseensa. Venäjä muisteli rautaesiripun aikaa – jolloin Punakone teki kaukalossa, mitä halusi – kun se pelasi paidoissa, joista löytyy CCCP-yhdistelmä, joka tarkoittaa Neuvostoliittoa. Venäjä muuten voitti Kanadan 4-3.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...