Laillinen ylinopeus

 

Maaseutu, kapea mutkainen tie, jossa on muutama mäen nyppylä. Kukapa meistä ei olisi ohittaessa ajanut hieman ylinopeutta ja perustellut sitä itselleen liikenneturvallisuuden nimissä. Nyt siihen on vielä muutaman kuukauden ajan laillinen mahdollisuus Espanjassa. Espanjan uuden tieliikennelain myötä 20 kilometrin ylinopeutta tunnissa ei enää hyväksytä.

Lakiuudistuksesta nousi iso kohu syksyllä, kun BNG:n varajäsen Néstor Rogon sai äänestyksellä poistettua uudesta tieliikennelaista pitkään käytössä olleen pykälän, jossa ylinopeus hyväksytään.

Muut puolueet olivat vaatineet asian syvällisempää tutkimista. Myös paikallisen Trafin eli La DGT:n asiantuntijoiden mukaan ohitustilanteen ylinopeus paikallisteillä parantaa liikenneturvallisuutta.

Asiantuntijat eivät myöskään uskoneet kongressin päätöksen läpäisevän senaattia, mutta niin siinä kävi. Kohta poliisi voi sakottaa ohitustilanteen ylinopeudesta.

Sen sijaan ammattikuljettajien kyytiin istuutuvien matkustajien turvallisuus paranee heinäkuusta lähtien, kun kaikkien ammattiautoilijoiden kulkuneuvosta pitää löytyä alkolukko. Alkolukko pitää huolen siitä, ettei auto käynnisty, jos veren alkoholipitoisuus ylittää sallitun.

Alkolukon määrääminen myös suomalaisten ammattiautoilijoiden kulkuneuvoihin olisi suotavaa. Känninen rekkakuski voi tehdä pahaa jälkeä kolaroidessa tai bussikuski tappaa useamman matkustajan.

Sen sijaan vastaantulevan auton nopeuden mittaamisen liikkuvasta poliisiautosta voisi kieltää. Samaa mieltä ovat myös jotkut suomalaiset poliisit. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa mittaustulosta ei pidetä tarpeeksi luotettavana, joten se on kielletty. Suomen poliisin mukaan he tekevät tarpeeksi vähennyksiä mittaustuloksista, ettei kukaan koe enää oikeusmurhaa kuten vielä parikymmentä vuotta sitten.

Mika Heikkilä

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...