Elämän aallokoissa

 

Elämä on arvaamatonta. Mitä tahansa voi tapahtua hetkenä minä hyvänsä, kenelle tahansa. Se voi olla suuri onnenpotku, menetys tai jotain muuta. Menetysten kohdalla meitä koetellaan. Mieli on kovilla ja jokaisella meistä on omat selviytymiskeinomme. Toisinaan voi olla tarve myös ammattiavulle riippuen tilanteen haasteellisuudesta. Ystävien ja läheisten tuki on usein kultaakin arvokkaampaa. Korvapari joka kuuntelee ja lohduttaa. Aina ei ole tarve sanoille, mutta toisinaan hyvät neuvot voivat kuitenkin tulla tarpeeseen. Asioiden käsittely vie oman aikansa ja tässäkin on varmasti paljon henkilökohtaisia eroja. Toinen toipuu nopeammin kun taas toinen voi jäädä roikkumaan asioihin jopa vuosiksi.

Tietynlainen aktiivisuus arjessa, jolloin ei ole yhtälailla aikaa asioiden liialle vatvomiselle, auttaa myös kohti eheytymistä. Asioiden tekeminen ja tätä kautta ajatusten kohdistaminen muualle antaa hieman rauhaa raskailta ajatuksilta.

Lempeä liikunta ja vaikkapa luonnossa oleskelu ovat oiva tapa lievittää henkistä tuskaa tai ainakin viedä ajatukset hetkeksi pois tapahtuneesta. Erityisesti luonnossa liikkumisella on tervehdyttäviä vaikutuksia mm. sen laskiessa sykettä ja verenpainetta sekä lievittämällä stressiä. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen, pääsääntöisesti terveellinen ravitsemus ja riittävä lepo auttavat pitämään mielialaa paremmin yllä. Kuitenkin aitojen tunteiden näyttäminen ja läpikäyminen, jotka ehkä hyvin helposti koetaan myös haastavimpana osuutena, ovat se tärkein tekijä kohti eheytymistä.

“Aika parantaa haavat” niinkuin sanotaan. Todennäköisesti lohdutettavaa tämä sanonta ei juuri akuutissa tilanteessa auta pätkän vertaa, vaikka kertoja hyvää tarkoittaisikin.

Pinnalla voi olla monenlaisia tunteita ja ne voivat myös sekoittua keskenään. Vihaa, surua, pelkoa ja epävarmuutta tulevasta. Tunteiden kirjo voi olla laaja. Kun rehellisesti uskallat kohdata näistä jokaisen tunteen, vain silloin voit aidosti ja oikeasti jatkaa matkaasi eteenpäin kohti eheyttä.

Riina Leppäkangas

Personal Trainer ja psyykkinen valmentaja

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...