Ihmisperse

 

Se on vähän ruma sana, pahoittelen. Sitä kuulee ajoittain käytettävän ihmisistä, jotka syystä tai toisesta ovat tehneet jotain toisille ihmisille vastenmielistä. Joskus sitä tunnutaan käyttävän vähän yliampuvasti, kuten nykyiseen somemyrskyjen aikaan kuuluu. Toisinaan se on mielestäni jopa aika laimea ilmaus.

Vaikka termi toki välittää aika tehokkaasti viestin tai mielikuvan vastenmielisestä henkilöstä, ei se useinkaan ole kovin osuva. Alkuosa on toki sopiva, kun ihmisistä puhutaan, mutta tuo toinen puolikas, molempine kankkuineen ja laaksoineen, viittaa johonkin sellaiseen, joka kenties ajoittaisesta toiminnallisesta ällöttävyydestään huolimatta on tarpeellinen, jopa välttämätön.

Mainittu I.P. oli kuitenkin rehellisyyden nimissä ensimmäinen termi joka mieleeni tuli, kun luin uutisista, että viime päivinä riehunut maastopalo näyttää vahvasti olevan tahallaan sytytetty.

Ei tietenkään mitään ainutkertaista, eikä valitettavasti edes harvinaista, mutta silti. Vahvasti meinasi lyödä primitiivireaktion puolelle.

Syitä maastopalon tahalliselle sytyttämiselle voi tässä vaiheessa vasta arvailla. Joskus paloja ovat sytyttäneet jopa palomiehet itse, pelätessään että määrärahoja ollaan leikkaamassa, tai muuta vastaavaa. Tässä tapauksessa sellaista ei ainakaan toistaiseksi ole epäilty.

Sen sijaan yhtenä mahdollisena motiivina on esitetty virkavallan huomion hajottamista huumerikollisten toimesta. Että pistetään vuori palamaan, niin saadaan maahan tuotu huumelasti liikuteltua rauhassa eteenpäin.

Olipa syy mikä tahansa, niin kalliiksi kävi. Yksi palomies menetti henkensä. Kaksi alle 10-vuotiasta lasta menetti isänsä, vanhemmat menettivät poikansa, ja niin edelleen. Sen lisäksi tulivat nämä arkisemmat, miljoonien eurojen taloudelliset vahingot, tuhansien evakuoitujen inhimilliset kärsimykset, karrelle palaneet eläimet ja kasvit jne.

Että kaikkea se leipä elättää.

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

View Results

Loading ... Loading ...