Pähkinät 15/21

1. Kuinka nopeaksi suunnitellaan USA:n presidentin uutta Air Force One -konetta?

2. Mikä yhdistää jalkapalloilija Antoine Griezmannin vuosina 2016, 2019 ja 2021 syntyneitä lapsia?

3. Minä vuonna Suomessa mies sai ottaa vaimonsa sukunimen?

4. Kuka Hollywood-ohjaaja ohjasi pilottijakson jälkeisen Columbo-rikossarjan ensimmäisen osan vuonna 1971?

5. Miksi Harri Kirvesniemi hiihti aina pää vinossa?

6. Minkä yhdistyksen lehden nimi oli aikoinaan Urheiluneekereiden Juhlakäristys?

7. Minkä kolmen maan vankiloissa viruu eniten suomalaisia?

8. Mikä yhdistää näyttelijä Meghan Marklea sekä Sophie Winklemania?

9. Kuinka monta satavuotiasta asui Suomessa vuoden 2020 lopussa?

10. Kuka tunnettu muusikko käytti salanimiä G. A. Johanssonin perikunta, V. Esine, Teppo Räme ja Mauri Mannakorpi

Oikeat vastaukset kuvan alapuolella.

1. 1,8-kertaista äänen nopeutta lentäväksi, eli noin 2.222 km/h

Kalifornialaisen Exosonic-yhtiön yliäänikoneesta on jo tehty aiesopimus. Lähes kaksinkertaisella nopeudella muihin suihkukoneisiin verrattuna lentävässä yksityiskoneessa aiotaan käyttää teknologiaa, jota ei ole vielä käytössä muissa lentokoneissa. Kone otetaan käyttöön 2030-luvulla.

2. Sama syntymäpäivä

Kaikki kolme lasta ovat syntyneet 8.4. Tytär Mia vuonna 2016, poika Amora 2019 ja tytär Alba 2021. Toisin sanoen Barcelonan hyökkääjä ei tee hattutemppuja ainoastaan vihreällä veralla. Griezmann pitää yhtä Erika Choperenan kanssa.

3. 1985

Sitä ennen naisen piti ottaa miehen sukunimi tai kaksoisnimi (miehen sukunimi+tyttönimi). Nykyisin molemman sukupuolet voivat ottaa kaksoisnimen yksin tai yhdessä tai säilyttää oman sukunimensä.

4. Steven Spielberg

Spielberg oli tuolloin 25-vuotias. Sen jälkeen hän on tullut tunnetuksi sellaisista klassikoista kuten Kadonneen aarteen metsästäjät, E.T., Schindlerin lista ja Pelastakaa sotamies Ryan, joista kahdesta viimeisestä hän voitti yhteensä kolme Oscaria.

5. Koska hänen toinen jalkansa on lyhyempi

Harri Kirvesniemi tunnettiin omintakeisesta hiihtotyylistään, jossa hän kallisti päätään oikealle. Siihen oli/on kuitenkin hyvä syy. Hänen vasen jalkansa on lyhyempi. Pään kääntäminen oikealle tasapainotti hiihtoa.

6. Urheilutoimittajien liiton

Neekeri-sana ei tietenkään nykyisin ole hyväksytty, mutta toimittajia kutsuttiin Suomessa aikoinaan lehtineekereiksi, koska siihen aikaan painoväri tarttui herkemmin ihoon. Urheilutoimittajien liitto vaihtoi lehtensä nimen jo vuonna 1968 Fair Play -lehdeksi. Osa toimittajayhdistyksistä vaihtoi ”neekeri-nimensä” vasta viime vuosikymmenellä nykyaikaisemmaksi.

7. Ruotsin, Espanjan ja Venäjän

Ruotsin vankiloihin on teljetty ylivoimaisesti eniten härmäläisiä, koska länsinaapurissa sijaitsee maailman suurin suomalaisyhteisö. Ruotsin vankiloihin teljettiin viime vuonna noin 160 suomalaista rangaistus- tai tutkintavankia. Espanjassa, Venäjällä ja neljäntenä listalla olevassa Thaimaassa oli yhteensä murto-osa Ruotsin kaikista suomalaisvangeista.

8. Brittien kuningashuone

Molemmat näyttelijät ovat päätyneet kuninkaallisiksi naimakaupan myötä. Amerikkalainen Meghan Markle on prinssi Harryn vaimo. Muun muassa Miehen puolikkaissa Zoeyta esittänyt brittiläinen Winkleman on virallisesti nimeltään lady Sophie Frederick Windsor. Hänen appiukkonsa on kuningatar Elisabethin serkku.

9. 1.038

Sata vuotta täyttäneiden määrä ylitti viime vuonna tuhannen henkilön rajapyykin. Tasa-arvoista tai ei, mutta heistä naisia oli 886 ja miehiä 152. Näitä lukuja ei kuitenkaan voi muuttaa keinotekoisesti. Sata vuotta täyttäneiden määrä kasvoi viime vuonna 130 henkilöllä.

10. Rauli ”Badding” Somerjoki

Somerjoki kuoli vain 39-vuotiaana vuonna 1987, mutta hänen perintönsä soi edelleen radioasemilla. Fiilaten ja höyläten, Paratiisi, Laivat, Bensaa suomissa, Ikkunaprinsessa tai Tähdet, tähdet ovat kaikkien tuntemia ikivihreitä.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...