Tee työtäs laulellen

 

Näin laulelivat seitsemän kääpiötä ja saivat ihmeitä aikaiseksi. Mutta jokin mättää Espanjassa. Työtehokkuus on EU:n alhaisimpisiä, vaikkakin työtunteja paiskitaan määrällisesti ennemmän kuin keskimäärin Euroopassa. Esimerkiksi Saksassa työviikko on 34,2 tuntia, Espanjassa vastaava luku on 36,4. Kuitenkin Saksassa tuottavuus on 4,5 prosenttia suurempi. Millä tämän voi selittää?

Tietenkin osasyynä on työn organisointi. Espanjassa perinteisesti aamiainen syödään kymmenen maissa, työaikana. Kerran menin puutavarakauppaan noihin aikoihin, eikä siellä ollut ristinsielua. Tiedustelin vastaanotosta syytä moiseen ja sain vastaukseksi, että nythän on aamiaistunti. Minä moukka menin remonttiostoksille ihan väärään aikaan. Mutta annettakoon anteeksi, enhän olekaan espanjalainen.

Viime vuoden lopulla verottaja antoi minulle kymmenen päivää aikaa selvittää jotain vuoden 2016(!)verotuksesta. Se oli tehtävä digitaalisesti, se säästäisi aikaa ja vaivaa. No, vaivaa se ei säästänyt, päinvastoin. Nyt monen kuukauden kuluttua näyttää siltä, ettei se aikaakaan säästänyt. Vastausta odotellaan.

Espanjassa kiertää vitsi, jonka mukaan kaksi virkamiestä kohtaavat toisensa viraston käytävällä kävelemässä. Toinen kysyy, että etkö sinäkään saa unta. Liekköhän totta?

Kuka muistaakaan, että Espanja oli ensimmäinen maa maailmassa, jossa säädettiin 8-tuntinen työpäivä, vuonna 1919. Maa oli siis edelläkävijä. Nyt Espanjan työelämä on uudistettava. Siitä ovat kaiketi kaikki puolueet samaa mieltä. On sitten eri asia kuinka se tehdään.

Espanjassa aloitetaan kokeilu nelipäiväisestä työviikosta. Kokeiluun osallistuu 200 vapaaehtoista yritystä. Kokeilu kestänee kolmisen vuotta. Digitalisointia lisätään, pois jäävät aamiaistunnit ja yli kahden tunnin lounaat ja kotiin päästään jo illansuussa. Odotetaan innolla, josko tuottavuus kasvaa.

Kimmo Sahlman

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...