Kääriäiset pääsivät takaisin kotiin – maastopalo on nyt täysin hallinnassa

 

Kääriäiset Saija ja Rami saivat käskyn poistua kotoaan ja Júzcarin kylästä sunnuntaina iltapäivällä. Pakkoevakkoa ei kestänyt kuin reilun vuorokauden, lupa kotiinpalaamisesta tuli jo maanantai-iltana.

-Aika haikein tunnelmin palailtiin tiistaina kotiin. Lohduttavaa on se, että itse Júzcarin kylä säästyi pahemmilta vaurioilta ja näin ollen kotimme oli aivan kunnossa. Toisaalta oli erittäin surullista kuulla paikallisessa baarissa lähialueiden ihmisten kokemia menetyksiä. Esimerkiksi kastanjametsät paloivat tältä alueelta kokonaan ja niiden mukana meni useita pieniä maatiloja, eli fincoja, Rami Kääriäinen kertoo.

Vuoristossa asuville ihmisille maatilan palo merkitsee kaiken omaisuuden menettämistä.

-Kysyin yhdeltä talonsa menettäneeltä, korvaako vakuutus menetykset. Hän nauroi katkerasti ja kertoi, ettei tavallisilla maalaisihmisillä ole varaa huippuvakuutuksiin, jotka korvaisivat tällaiset ääriolosuhteiden aiheuttamat vauriot. Näiden ihmisten ainoa toivo on, että yhteiskunta tarjoaa jotain taloudellista apua, nähtäväksi jää, onko sellaista tarjolla.

Rami Kääriäisen kuvaama video alueelta:

Rami Kääriäinen toimii Júzcarin alueella eräoppaana. Hän järjestää monentyyppisiä vaelluksia ja erilaisia retkiä alueen luontoon.

-Pääsen heti jatkamaan töitä. Tänään keskiviikkona iltapäivällä tulee ryhmä tv-kuvauksista. Vien heidät vesivaellukselle ja pariksi yöksi telttailemaan tähän lähimaastoon. Sain kaupungin pormestarilta erityisluvan viedä tämän ryhmän luontoon, yleisesti ottaen alueella on kaikenlainen leiriytyminen ja muu liikkuminen luonnossa toistaiseksi kiellettyä.

Kääriäinen on helpottunut siitä, että hänen elinkeinolleen nyt riehunut maastopalo ei aiheuttanut suuria tuhoja.

-Júzcarin vaellusreitit säilyivät. Oli suoranainen ihme, että lentokoneet ja helikopterit saivat palon pysähtymään vastapäisen rinteen hiekkatielle. Jos liekit olisivat päässeet tien yli, ne olisivat tuhonneet viinitilan laaksossa ja todennäköisesti tuli olisi noussut rinnettä ylös kyläämme saakka. Luojan kiitos niin ei tapahtunut, siitä sopii kiittää ammattitaitoista palohenkilökuntaa.

Júzcarista kotoisin oleva maastojuoksija lohduttomalla paloalueella.

Tilanne hallinnassa

Kääriäisen puhelinhaastattelun aikana ovikello soi. Ovelle saapuu naapurissa asuva palomies Infocan univormussaan. Hän on juuri lopettelemassa yövuoroaan ja käy kertomassa naapurille tuoreet uutiset.

-Tilanne on hyvin hallinnassa. Vuorilla sataa ihan kunnolla vettä, mikä sammuttaa loputkin kytevät pesäkkeet. Tässä kylän lähellä on vielä joitain juurakoita, jotka hehkuvat, mutta saamme nekin sammumaan lopullisesti ihan lähiaikoina. Nyt voidaan kaikki huokaista helpotuksesta, palomies Juan Antonio Rodriquez Ramirez rauhoittelee.

-Ainakin viikonloppuun asti teemme ympärivuorokautista valvontaa ja jälkisammutusta. 10.000 hehtaaria on valtava alue ja kaikki paikat on käytävä läpi, ettei jonnekin jää kytemään, palomies jatkaa.

Júzcarilainen palomies taistelemassa liekkejä vastaan.

Kääriäisten mukaan tilanne Júzcarissa on palutunut jo hyvin normaaliksi.

-Meillä on kotona remontti meneillään ja remppamiehet olivat eilen käyneet levittämässä suojamuovit sateen varalta. Tänä aamuna paikallisen koulun kaikki kuusi oppilasta menivät ihan normaalisti kouluun. Vielä pitäisi käydä pyykit tarkistamassa katolla, ne jäivät sinne kuivumaan, kun lähdimme evakkoon. Toivottavasti ne eivät ole kovin nokisia, Kääriäinen nauraa.

Rami Kääriäisen Jeeppi kodin vierellä. Taustalla näky palanut vuoren huippu. Luojan lykky, etteivät liekit päässeet alemmaksi.

Antti Pekkarinen

kuvat: Rami Kääriäinen ja Júzcarin kyläläiset

Lue myös:

Maastopalo saatu kontrolliin – evakuoidut pääsevät palaamaan kotiinsa – Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset, tapahtumat ja ihmiset

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

View Results

Loading ... Loading ...