Pähkinät 34/21

1. Mikä on elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelän etunimi?

2. Minkä maan kokoinen on Tyynenmeren jätepyörre?

3. Keiden suomalaisten muusikkoveljesten äiti menehtyi tällä viikolla?

4. Millä nimellä tunnetaan 1878 kehitetty, edelleen käytössä oleva tietokoneen näppäimistö?

5. Kuka sanoi kenelle ”Maantieteelle me ja te emme voi mitään”?

6. Kuinka paljon ruokakuljetusfirma Woltista maksetaan yrityskaupassa?

7. Mikä on puolustusvoimien Urheilukoulun uusi Cooperin testin ennätys?

8. Missä kaupungissa sijaitsi aikoinaan Checkpoit Charlie?

9. Mikä suomalaiskeksintö on valittu Time-lehden vuoden 2021 parhaiden keksintöjen listalle?

10. Kuka oli Suomen kovatuloisin näyttelijä vuonna 2020?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Tane

Toinen nimikin on oikeasti Aleksanteri eikä Aleksi. Kuun lopussa 52 vuotta täyttävä ohjaaja tunnetaan muun muassa elokuvista Pahat pojat (2003), Matti (2006), Rööperi (2009) ja Kaappari (2013). Hän sai elokuvataiteen valtionpalkinnon 2009.

2. Ranskan

Esimerkiksi Kiinan, Japanin ja Yhdysvaltain länsirannikon kaikki mereen heitetty muoviroska ajautuu 12 vuoden sisällä jätepyörteeseen. Lokakuussa Ocean Cleanup aloitti jätteiden keräämisen uudella troolilla. Organisaation johtaja uskoo, että jätepyörre häviää, kun keräystä tehostetaan useammalla troolilla.

3. Martti ja Mikko (Pantse) Syrjän

Eppu Normaali -yhtyeen perustajaveljesten äiti, akateemikko ja kirjailija Kirsi Kunnas kuoli 96-vuotiaana. Hän asui viimeiset vuotensa Pantsen kotona. Kunnas tunnetaan parhaiten lastenrunoistaan kuten kokoelmista Tiitiäisen satupuu (1956) ja Tiitiäisen runolelu (2002).

4. Qwerty

Nykyisin Qwerty tunnetaan myös yhtenä maailman käytetyimmistä (lue helpoimmin murrettavista) salasanoista. Nimi tulee kirjainten ylärivin viidestä ensimmäisestä kirjaimesta. Suomessa Å- ja Ä-kirjain vaihdettiin 1970-luvulla alariviltä nykyisille paikoilleen.

5. Stalin Paasikivelle

Neuvostoliiton entinen johtaja, Isä aurinkoinen Josef Stalin totesi lauseen Juho Paasikivelle 1939, kun Neuvostoliitto vaati ennen sotia Suomea siirtämään rajaa kauemmaksi Leningradista. Rajan siirto tapahtui vasta sotien jälkeen.

6. Seitsemän miljardia euroa

Yhdysvaltalainen Doordash ostaa suomalaisen Woltin seitsemällä miljardilla eurolla. Se on kovin hinta, jolla suomalaisyritys on koskaan myyty. Nokian puhelinyksikkö myytiin aikoinaan Microsoftille 5,4 miljardilla eurolla.

7. 4.255 metriä

Uusi ennätys on estejuoksija Eeli Helanderin, 20, hallussa. Helander voitti viime kesänä niin 3.000 kuin 5.000 metrin estejuoksun Suomen mestaruudet. Hänen nimissään on myös kyseisten matkojen Suomen ennätykset.

8. Berliinissä

Checkpoit Charlie oli länsivaltojen nimitys Länsi- ja Itä-Berliinissä palvelevien sotilaiden rajanylityspaikalle. Se johti Kreuzbergin kaupunginosasta Mitten kaupunginosaan, joka sijaitsi idässä.

9. Pöytäsänky

Pöytäsänky eli englanniksi Tablebed. Se on sänky, joka muuttuu päivällä pöydäksi. Sen keksijä on Kemiönsaarella asuva Dine Renfors. Hän mietti voisiko kaksi tilaa vievää huonekalua yhdistää yhdeksi ja kehitti monikäyttöisen huonekalun.

10. Laura Birn

Birn ansaitsi koronavuonna 242.940 euroa pelkkänä ansiotulona. Hän esitti viime vuonna pääosaa elokuvassa Helena. Parhaiten tienannut miesnäyttelijä oli Joonas Nordman. Hän ansaitsi viime vuonna 241.169 euroa. Niistä pääomatuloja oli 93.030 euroa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...