Oliiviöljy osaksi terveellistä elämää

 

Nykyisin sen lukuisat hyödyt terveydelle ja kauneudelle tunnetaan ja tunnustetaan laajalti. Oliiviöljyllä on tutkitusti niin ulkoisia kuin sisäisiä terveysvaikutuksia. Sen antioksidantit, kuten oleosiinit, auttavat ehkäisemään verisuonien kalkkeutumista ja veritulppia.

Öljyn ainesosat siis tervehdyttävät verisuonia sisältä päin, jolloin veri virtaa tehokkaammin, mikä laskee myös korkean verenpaineen riskiä, samoin sen on huomattu vähentävän myös kakkostyypin diabeteksen esiintymistä jopa 50 prosenttia.

Oliiviöljyllä on joidenkin tutkimusten mukaan ollut ehkäisevä vaikutus masennusta sekä psyykkisiä toimintahäiriöitä ja sairauksia kuten Alzheimeria vastaan.

Oliiviöljyn syöpää ehkäisevä vaikutus liittyy sen sisältämään oleiinihappoon joka auttaa myös vahvistamaan puolustusjärjestelmää taudinaiheuttajia vastaan. On näyttöä siitä, että oliiviöljy tehoaisi myös nivel- ja lihaskipuihin.

Kauneudenhoidossa on oliiviöljy myös monessa mukana; öljy ehkäisee ihon ikääntymistä ja ravitsee hiuksia ja ihoa tehokkaasti. Oliiviöljyllä voi myös esimerkiksi hoitaa tehokkaasti kynsinauhoja ja kuivuneita kantapäitä.

Minkälaista oliiviöljyä sitten pitäisi ostaa? On edullista, kallista ja siltä väliltä. Laatu ja hinta kulkevat käsi kädessä. Käyttötarkoitus on tärkeä kriteeri.

Extra Virgin on kaikkein hienoin ja laadukkain oliiviöljy. Se on saatu oliivihedelmästä puristamalla, matalassa lämpötilassa. Siinä on mukana oliivin vihreä väri ja oliivihedelmän hyvät makuaineet.

Kylmäpuristettujen extra virgin -öljyjen (virgen extra) maku ja aromiaineet tuhoutuvat helposti kuumennettaessa ja ne sopivatkin sen takia salaatinkastikkeisiin ja kypsentämättömiin ruokiin. Kylmäpuristuksen jälkeen oliivimassasta puristettava tavallinen oliiviöljy taas sopii hyvin paistamiseen.

Osta mahdollisimman tuoretta öljyä, eli sellaista, jonka päiväys on alle puolen vuoden päässä ostohetkestä. Mitä enemmän etiketti pullon kyljessä kertoo – esimerkiksi lajikkeet, tuotantoalueen ja tuottajan nimen – sitä todennäköisemmin öljy on ”kunnon tavaraa”.

Varo väärennöksiä, ne eivät välttämättä ole oliiviöljyä lainkaan eikä niillä luonnollisestikaan ole oliiviöljyn hyödyllisiä vaikutuksia.

Oliiviöljyn paras säilytyspaikka on kaapissa valolta suojassa. Mitä tummemmassa pullossa öljy on, sitä paremmin siinä säilyvät hyvät ravintoaineet. Lämpö, ilma, valo ja muovi pilaavat laadukkaankin oliiviöljyn nopeasti.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...