Veitsen terällä

 

Toisaalla tässä lehdessä on artikkeli José -nimisestä miehestä, joka kulkee kaupungin katuja veitsenteroitusvälineeksi muunnetulla polkupyörällään. Josén näkeminen ja hänen pillinsoittonsa kuuleminen herättää positiivisia tunteita. Ne ovat tuulahduksia menneiltä ajoilta.

Kuten kaikilla asioilla, myös veitsenteroittaja Josén tarinassa on kääntöpuoli. José on selvästi eläkeikään ehtinyt mies. Käsistä ja vartalon asennosta näkee, että mies on pitkän elämänsä aikana tehnyt ruumiillista työtä. José on väsynyt mies.

Josélle soisi jo levon ja rauhaisat eläkepäivät. Mutta se ei ole mahdollista. Josélla ei ole laajaa sukua ja perhettä, jotka huolehtisivat hänen hyvinvoinnistaan vanhuuden päivinä. Espanjan yhteiskunta ei tarjoa Josélle riittävää taloudellista turvaa, hänen on vanhana ja sairaana kuljettava teroittamassa veitsiä, jotta pysyisi leivän syrjässä kiinni.

Otetaanpa kuvitteellinen esimerkki toisenlaisen sosiaalipolitiikan maasta, Suomesta. Siellä 80-vuotias Pentti asustaa yksin syrjäisen kunnan tarjoamassa hoitokodissa omassa pienessä huoneessaan. Hän saa jokapäiväisen ruoan ja siivouspalvelut yhteiskunnalta. Töitä ei tarvitse enää tehdä.

Pentillä on monta lasta ja vielä enemmän lapsenlapsia. He kaikki ovat jo vuosia sitten muuttaneet pääkaupunkiseudulle leveämmän leivän toivossa. Pentti tapaa heitä kerran pari vuodessa, muuten hänen sosiaaliset kontaktinsa rajoittuvat hoitohenkilökunnan kylmähköihin kohtaamisiin.

Kaksi erilaista sosiaalipoliittista järjestelmää. Molempien lopputuloksena on huonosti voiva vanhus. Oikea malli löytyy todennäköisesti jostain järjestelmien välimaastosta.

Molemmista esimerkeistä puuttuu inhimillinen kosketus. Sitä ei voi yhteiskunta määrätä, sen täytyy lähteä ihmisistä itsestään. Pave Maijasen pidä huolta -kehotus osui kohdalleen.

Pääkirjoitus

Ps. mainittakoon, että niin Josén kuin Pentin tarinat ovat kuvitteellisia, José niminen veitsenteroittaja kyllä liikkuu Aurinkorannikolla, mutta pääkirjoituksen taustatarina ei välttämättä pidä paikkaansa. Miesten tarinat kuvaavat kahden erilaisen sosiaalipoliittisen järjestelmän toimintaa.

Tässä linkki alkuperäiseen veitsenteroittajasta kertovaan juttuun:

Veitset teräväksi jalkavoimin Fuengirolan kadulla – Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset, tapahtumat ja ihmiset

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...