Herra Hii ja uuden tulemisen kevät

 

Viimeinen vuosi on ollut Harri Savolaiselle varsin vaihteleva. Hyvään vauhtiin päässyt baari pysyi kiinni lähes vuoden, mutta nyt kevätauringon lämmittäessä toimintaa käynnistellään uudestaan. Mieli on luottavainen, vaikkei tulevasta liene kellään kovin varmaa tietoa.

Savolainen avasi puolisonsa Matleena Veijalaisen kanssa Fuengirolan keskustaan lokakuussa 2017 His Stars Barin, jota hän itse kuvailee kulttuuribaariksi.

Seuranneiden reilun kahden vuoden aikana kodikas paikka tuli monelle tutuksi mm. laadukkaista musiikki-illoista.

– Oma taustani on kulttuurialalla, joskin tekniikan puolella, perustelee mm. ääniteknikkona päivätyötään tehnyt Savolainen baarinsa linjausta.

Stop tykkänään

Maaliskuun puoliväli vuonna 2020 katkaisi kuitenkin His Stars Barin lennon, niin kuin monen muunkin yrityksen. Iso paha K tuli ja aiheutti maailmanlaajuisen pandemian, jota Espanjan hallitus alkoi hoitaa järeillä otteilla. Pääministerin julistama poikkeustila sulki baareilta ovat ja ihmiset koteihinsa. Savolainen laittoi pillit pussiin, mutta piti toki pussin tallessa.

– Laitoimme baarin ovet kiinni silloin 14.3. ja kiinni ne pysyivät lopulta melkein vuoden, Savolainen kertaa.

– Pääsimme vuokraisännän kanssa järkevään sopimukseen maksuista ja myös valtiolta tuli joitain helpotuksia. Näin oli mahdollista pitää toiminta ”hyllyllä” sen sijaan että olisimme sulkeneet lopullisesti.

Kuten moni muukin tuossa vaiheessa, myös Savolainen ajatteli, että eiköhän tämä tästä piakkoin palaudu.

– Ajattelin että istuskellaan pari-kolme viikkoa kotosalla ja palaillaan hommiin. Lopulta istuin sitten sen 62 päivää lockdownissa. Jos olisin arvannut, olisin epäilemättä lähtenyt Suomeen paljon aiemmin, Harri Savolainen tuumii.

Kun Finnlinesin lauttayhteys Saksan ja Suomen välillä palasi toimintaan kesäkuun alussa, Savolainen näki tilaisuutensa koittaneen, ja lähti Suomeen.

Euroopan nälkämailla

Matkalla Savolainen sai omakohtaisesti todeta, että Eurooppa oli poikkeustilassa. Hän lähti ajelemaan kohti pohjoista vesipullolla ja voileipäkekseillä varustautuneena ja ajatteli että kyllä nyt jostain jotain syötävää saa.

Ensimmäinen yö Pohjois-Espanjassa meni lopulta tyhjin vatsoin rekkojen yöpymisalueella koiran unta kuskin penkissä nuokkuen. Toinen päivä oli jo hieman parempi, kun Kaakkois-Ranskasta, Belfortin kaupungista löytyi avoinna oleva hotelli ja peräti yksi vielä palveleva kebab-ravintola.

Rullakebabin ja oikeassa sängyssä nukuttujen yöunien jälkeen oli hyvä körötellä Travemündeen ja sieltä laivan uumenissa Suomeen.

Vaan eipä se ollut Suomikaan entisellään.

Erilainen Suomi

Kun Savolainen oli harjoitellut kotosalla kököttämistä Espanjassa reilut pari kuukautta, pääsi hän samoihin hommiin Suomessa.

– Ensimmäiset kaksi viikkoa meni karanteenissa mökillä Hämeenlinnan kupeessa, ihan niin kuin valtiovalta oli määrännyt.

Sen jälkeen Harri Savolainen olisi ollut valmis hommiin, mutta hommatpa eivät olleet valmiita Savolaiselle.

– Kuten todettua, olen Suomessa työskennellyt tapahtuma-alalla, muun muassa kesäteatterien äänisuunnittelussa ja muussa vastaavassa. No, viime kesältä oli käytännössä kaikki tapahtumat peruttu, joten se niistä hommista, Savolainen sanoo.

Näin ollen iso osa kesästä sujui mökillä, joskaan ei pelkästään kökötellessä.

– Se hyvä puoli siinä oli, että sain neljän vuoden rästihommat mökillä tehtyä. Laituri, terassi, kasvimaa ja niin edelleen, kaikki laitettiin alusta asti uuteen uskoon.

Loppukesästä alkoi viimein myös oman alan töitä olla tarjolla. Savolainen sai paikallisesta ravintolasta keikkahommia karaokeisäntänä, kunnes sielläkin alkoi työvoiman karsiminen. Sen jälkeen karaokeisännöinti ja muu baarityö jatkuivat tutun baarissa Urjalassa. Samalla Suomen runsasluminen talvi työllisti miestä aamuöisillä lumitöillä perheen metallialan yrityksessä.

Uusi alku

Helmikuun lopussa alkoivat tilanteet Suomessa ja Espanjassa kulkea vastakkaisiin suuntiin. Jossain määrin pandemian suhteenkin, mutta erityisesti hallitusten asettamien rajoitusten osalta.

– Suomessa ilmoitettiin että ravintolat laitetaan ainakin kolmeksi viikoksi kiinni, joten siellä olisi taas ollut luvassa kotosalla istuskelua. Samaan aikaan Täällä Aurinkorannikolla alkoivat numerot laskea ja rajoituksien keventämistä suunniteltiin, joten totesimme, että lähdetäänpä takaisin Espanjaan laittamaan taas His Starsia auki, Savolainen kertaa.

Niinpä lauantaina 27. helmikuuta Harri Savolainen palasi puolisonsa Matleenan kanssa Benalmádenan kotiinsa ja seuraavana lauantaina 6.3. nousivat His Stars Barin rejakset asiakkaille ensimmäistä kertaa lähes vuoteen.

– Oli kyllä kieltämättä hieno tunne avata pitkästä aikaa ja huomata, että olosuhteiseen nähden myös asiakkaita oli kivasti liikkeellä. Tästä on hyvä jatkaa, hymyilee Harri Savolainen.

Uusia ideoita

Uusi kevät tuo tullessaan myös uutta sisöltöä His Stars Barin kulttuuritarjontaan. Lauantaina 13.3. alkavat uudenlaiset tapahtumaillat nimellä Stream on Stage.

– Idea on esittää elävää musiikkia Striimattuna suurelta valkokankaaltamme ja kunnon äänentoistolla. Tällä hetkellä live-keikkojen järjestäminen on pannassa, joten nyt on hyvä aloittaa. Tätä konseptia on kuitenkin tarkoitus jatkaa live-keikkojen ohessa, kun niiden aika koittaa, Harri Savolainen selventää.

Homma lyödään käyntiin koronakurimuksen vuosipäiväbileissä 13.3. Tuolloin valkokankaan täydeltä on Irinan keikka. Jatkossa keikkoja on luvassa viikoittain, myös Standupin ja teatterin puolelle laajentaminen on suunnitelmissa.

Kuka?

  • Harri ”Hii” Savolainen
  • Kotoisin Hämeenlinnasta
  • Asuu Torremullessa
  • Puoliso Matleena Veijalainen

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...