Matkustamisen sietämätön vaikeus

Tunteeko historia suurempaa viestintäsekoilua kuin matkailu & koronasäännöt? Vaikuttaa siltä, että maasta riippumatta viranomaisten viestintä on ollut ala-arvoista. Kansalaisten on lähes mahdotonta selvittää, mitä dokumentteja täytyy olla, kun esimerkiksi matkustaa lentokoneella toiseen valtioon.

Jotta soppa olisi mahdollisimman vaikeaselkoinen, myös lentoyhtiöt muuttelevat jatkuvasti omia sääntöjään. Sääntö- ja dokumenttiviidakko on hämmentävä. Osansa sekavuuteen tuo myös kysymys siitä, missä formaatissa dokumentit pitäisi esittää. Jokin todistus on helpointa esittää paperina, jokin toinen QR-koodina matkapuhelimesta ja joku dokkari löytyy helpoiten sähköpostista pdf -kuvana.

Hankaluuksia on myös matkadokumenttien hankinnassa. Ihminen, joka on käyttänyt kännykkäänsä lähinnä puhelimena, saa hetken raaviskella ohimoitaan. Esimerkiksi Espanja vaatii kaikilta maahan tulijoilta tarkan selvityksen matkustajan suojaustilasta. Tuo selvitys tehdään netissä olevalla monipolvisella kaavakkeella. Kyllä sen jokainen täyttää osaa, mutta kannattaa varata ihan reilusti aikaa lomakkeen täyttämiseen. Kun lomake on täytetty, saat QR-koodin, jolla Espanjan portit aukeavat.

Perussääntö Suomesta Espanjaan matkustettaessa on se, että jos sinulla on täydellinen rokotussuoja, et tarvitse kuin tuon edellä mainitun QR-koodin. Jälkimmäisestä rokotuksesta on täytynyt kulua vähintään kaksi viikkoa. Tämä on se, millä Espanjan valtio päästää sinut varmasti maahan. Tällä hetkellä myös suoraan Helsingistä Málagaan lentävät Finnair ja Norwegian hyväksyvät nämä dokumentit.

Kaikissa muissa tapauksissa kannattaa tutkia tarkasti tarvitsetko negatiivisen testituloksen ja kuinka vanha testitulos saa olla.

Toivottavasti ylimääräiset tarkastukset poistuvat nopeasti matkailusta. Jotenkin oli koomista esimerkiksi viime viikolla Helsinki-Vantaan lentokentällä, kun se ruuhkautui totaalisesti. Koko kakkosterminaalin aula oli täynnään ihmisiä, siinä ei enää turvavälejä pystynyt pitämään. Ja tämä siksi, että kansalaisten piti esittää lukuisia eri todistuksia kaikilla mahdollisilla tiskeillä.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Kumpi sykähdyttää enemmän, Maamme laulu vai Finlandia-hymni?

View Results

Loading ... Loading ...