Pandemia romahdutti syntyvyyden Espanjassa

 

Kun koronapandemia viime keväänä iski toden teolla päälle, ryhdyttiin Espanjassa rajuihin toimiin. Maalis-huhtikuussa kansa oli lähes täydessä ulkonaliikkumiskiellossa ja sen jälkeenkin liikkuminen oli pitkään erittäin rajattua.

Vääräleuat ehtivät tuolloin vitsailemaan, että taitaa vuodenvaihteessa syntyä tolkuttomasti vauvoja, kun ei ole mitään muuta tekemistä kuin nauttia keskinäisestä hellyydestä. Asiantuntijat olivat kuitenkin toista mieltä. Heidän tahollaan epävarman tilanteen uskottiin vähentävän selvästi ihmisten intoa perheen kasvattamiseen.

Kuten niin monessa muussakin tilanteessa, asiantuntijat eivät ehkä ole yhtä hauskoja kuin vääräleuat, mutta asiansa he osaavat. Näin kävi myös syntyvyyden ennustamisessa.

Espanjan tilastokeskuksen INE:n viralliset luvut vuodenvaihteen syntyvyysluvuista eivät vielä ole valmistuneet, mutta väestörekisteritiedoista näkyy jo nyt selvä suuntaus. Käytettävissä on yli 3900 väestörekisterin tiedot, jotka muodostavat 93% koko Espanjan väestöstä.

Näiden tilastojen mukaan joulukuun 2020 alusta tammikuun 2021 loppuun Espanjassa syntyi vauvoja 22,6% vähemmän kuin vuotta aikaisemmin joulu-tammikuussa. Nämä ovat nimenomaan vauvoja, jotka ovat uineet ensimmäiset vetonsa maalis-huhtikuussa 2020.

Lukumääräisesti vauvoja syntyi nyt joulu-tammikuussa 45.054, mikä on 13.141 vähemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana.

Pelkästään tammikuussa vauvoja syntyi Espanjassa tänä vuonna 6.889 vähemmän kuin vuoden 2020 tammikuussa. Prosentuaalisesti laskua on 23%. Vaikka syntyvyys on muutoinkin ollut Espanjassa laskusuunnassa, ollaan nyt aivan eri mittasuhteissa. Vuoden 2020 tammikuussa lapsia syntyi vain 1,7% vähemmän kuin vuoden 2019 tammikuussa.

Syntyvyys laskussa jo pidempään

Pandemian vaikutukset syntyvyyteen Espanjassa ovat kiistattomat. Kun tähän lisätään se tosiasia, että maan syntyvyysluvut ovat olleet tasaisessa – joskin huomattavasti loivemmassa – laskussa jo pidempään, näyttää Espanjankin väestö olevan selvästi ikääntymässä.

Espanjan tilastokeskuksen viimeisimmät viralliset, koko maan käsittävät syntyvyystilastot ovat vuodelta 2019. Tuolloin naisten hedelmällisyysluku maassa oli keskimäärin 1,23. Toisin sanoen jokainen nainen Espanjassa saisi elämänsä aikana keskimäärin 1,23 lasta. Luku on selvästi eurooppalaisen keskiarvo (noin 1,5) alapuolella.

Vielä vuonna 1975 espanjalaisnaisten hedelmällisyysluku oli 2,8, mutta sen jälkeen lasku on ollut jokseenkin tasaista. Vuonna 2008 espanjalaisnainen synnytti elämänsä aikana keskimäärin 1,44 lasta ja vuonna 2019 siis vain 1,23.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Suomessa vastaavat luvut olivat 1,69 (1975), 1,85 (2008) ja 1,35 (2019).

Janne Leipijärvi

Lähteet: El País, INE, Tilastokeskus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...