Kuka voittaa kuntavaaleissa 2021? Kenties se olet sinä

Suomessa vuoden 2021 kuntavaalit lähestyvät, ja tänä vuonna vaaliasetelmat vaikuttavat erityisen jännittäviltä. Koko poliittinen kenttä tuntuu olevan maassamme polarisoitunut, kenties jopa viime kuntavaaleja enemmän. Vaalikeskusteluihin on siis taatusti luvassa sähköistä tunnelmaa. Kuntavaaleilla on oma erityisluonteensa paikallisvaaleina: ihmiset äänestävät itselleen konkreettisesti lähellä olevista teemoista – ja siksi usein tunnepohjalta.

Suomen seitsemässä pormestarikunnassa valitaan uusi pormestari tulevien kuntavaalitulosten perusteella, ja erityisesti Helsingin vaalipiirissä ehdokkaiden ympärillä kuohunut mielipidekirjoittelu on osaltaan herättänyt mielenkiintoa tulevia kuntavaaleja kohtaan melkeinpä ennennäkemättömällä tavalla. Kokoomus on jo ehtinyt julistaa vuoden 2021 kuntavaalit Suomen tärkeimmiksi vaaleiksi. Tänä vuonna kuumia teemoja ovat paikallisten palveluiden ja kuntatalouden lisäksi myös muun muassa maahanmuutto, ilmastonmuutos ja EU:n elvytyspaketti. Jo vuosien ajan äänestysinto nimenomaan kuntavaaleissa on ollut hieman hiipumaan päin: huippuvuosien jopa 80 prosentin äänestysaktiivisuudesta on pikkuhiljaa livuttu viimeisten muutamien kuntavaalien alle 60 prosentin lukemiin. Nyt taas voisi melkein todeta ilmassa olevan pitkästä aikaa suuren urheilujuhlan tuntua, kun konservatiiviset ja liberaalit arvot käyvät keskinäiseen taistoon äänestyssunnuntaina 18. huhtikuuta.

 Vaali-innostus näkyy myös vedonlyönnin lisääntymisenä

Tulevista kuntavaaleista ennustetaan tulevan tämän vuosituhannen vilkkaimmat äänestysprosentilla mitattuna. Se onkin erityisen tärkeä mittari, sillä se ennustaa eri puolueiden menestystä vaaleissa varsin hyvin.

Vedonlyöntisivustoilla kuntavaalikertoimet laaditaan ammattitaitoisten analyysien pohjalta ja ne päivittyvät viikoittain. Suuren yleisön mielenkiinto kohdistuu tietenkin valtakunnallisten tulosten lisäksi oman asuinpaikkakunnan äänijakaumaan. Tarjolla on myös kaupunkikohtaisia vedonlyöntikertoimia ja vaalivoittajien lisäksi myös erityisiä kaksintaistelupareja vedonlyöntikohteina – niin sanottuja H2H-kohteita.

Yksi eittämättä mielenkiintoisimmista taistelupareista on nykyinen pääministeripuolue SDP ja suurin oppositiopuolue Perussuomalaiset. Oman mielenkiintoisen lisänsä kuntavaaleihin tuovat vedonlyöntimielessä pienten paikkakuntien epävarmat äänestäjät sekä kuriositeettipuolueet ja yhden asian liikkeet. Torkkuvien äänestäjien liikkuva ja tunnepohjainen äänestyskäyttäytyminen tulee olemaan juuri näissä kuntavaaleissa erityisen mielenkiinnon kohteena. Miten viimeaikaiset lööpit ja ”myrskyt vesilasissa” heijastuvat äänestystuloksiin? Tällä hetkellä, kertoimien valossa, tilanne näyttäisi olevan sellainen, että valtakunnallisella tasolla palkintokorokkeelle nousisivat seuraavat puolueet esitysjärjestyksessä: Perussuomalaiset, SDP ja Kokoomus. Kaupunkikohtaisia eroja tulee tietysti olemaan. Esimerkiksi Helsingissä myös Vihreät ovat ennakkosuosikkien joukossa, ja maakunnissa Keskustalla on perinteisesti ollut vahva kannatus. Se, miten tuoreet gallupit, elämöinti sosiaalisen median kaikukammioissa sekä iltapäivälehtien kärjekäs otsikointi vielä ehtivät kallistelemaan vaakakuppeja jää nähtäväksi.

Politiikka vedonlyöntikohteena

Kyynisemmän kansanosan mielestä äänestäminen on jo itsessään silkkaa vedonlyöntiä. Oikea vedonlyönti puolestaan on miellyttävämpää ainakin siinä mielessä, että vetoa voi lyödä hyvillä mielin myös sellaisen puolueen tai ehdokkaan puolesta, jonka arvomaailmaa et itse kannattaisikaan.

Pohjimmiltaan politiikassa mitataan vain kannatusta – ideoiden, aatteiden, puolueiden ja yksittäisten ehdokkaiden. Myös vedonlyöntikohteena politiikka typistyy kannatuslukemiin, äänimäärään – numeroiksi. Lauantai-illan lottoarvonnan sijaan näiden numeroiden veikkaaminen ei perustu silkkaan sattumaan. Jos vaalivalvojaisiin lataa hieman ylimääräistä jännitettä pienen rahapanoksen muodossa, tuo jännitys laukeaa, kun vaalitulokset vahvistetaan 21. huhtikuuta. Lisäksi tällainen pieni ”betsi” varmasti kannustaa täyttämään oman kansalaisvelvollisuutensa vaaliuurnilla varsinaisena äänestyspäivänä tai antamalla äänensä ennakkoon. Tarkemmat aikataulut ennakkoäänestyksen ja muiden tärkeiden kuntavaaliajankohtien suhteen löytyvät oikeusministeriön ylläpitämältä vaalisivustolta.

Poliittinen vedonlyönti on vielä suhteellisen tuore ilmiö, joka roihahti liekkeihin oikeastaan vasta viime vuoden tavallista jännittävämpien presidentinvaalien yhteydessä Yhdysvalloissa. Noissa vaaleissa kertoimet elivät villisti vielä vaalipäivänäkin! Ennusmerkkien valossa Suomen tulevista kuntavaaleista saattaa muodostua yhtä kutkuttava jännitysnäytelmä, kun poliittinen retoriikka kovenee sitä mukaa, mitä lähemmäs vaalipäivä lipuu. Päivänpolttavien ja paikallisten teemojen lisäksi kuntavaaleilla on oma erityinen merkityksensä siksi, että näissä vaaleissa luodaan samalla jo hieman ennakkoasetelmia tuleville eduskunta- ja presidentinvaaleille. Viime eduskuntavaalien tapaan vedonlyöntipalveluntarjoajat tulevat myöhemmin julkaisemaan lukuisten kuntien osalta vedonlyöntikohteita myös yksittäisten ehdokkaiden valituksi tulemisesta. Näiden kohteiden lopulliset tulokset luovat mielenkiintoisia suuntaviivoja tulevien henkilövaalien suhteen. Onhan niin, että suurin osa ihmisistä äänestää suhteellisen yksinkertaisilla kriteereillä: samanlaisen arvomaailman omaavaa ehdokasta – henkilöä pikemmin kuin puoluetta.

Vaalien alla medialukutaidon merkitys korostuu mahdollisimman todenmukaisen kokonaiskuvan säilyttämiseksi – ja jos mielii asettaa voitokkaita vetoja tulevien kuntavaalien suhteen, tällainen medialukutaito on yhtä tärkeää merkittävien signaalien suodattamiseksi kaiken sen kohinan seasta. Erilaiset kyselyt ja gallupit sekä heijastelevat että tuottavat mielipiteitä – ja muokkaavat sitä kautta tulevaa äänestyskäyttäytymistä. Viime aikoina yleinen epävarmuus ja ristiriitaisten signaalien sarjatuli sekä oikealta että vasemmalta on lisääntynyt. Vaalikeskusteluissa kannattaa kenties kiinnittää huomiota siihen, minkälaista tulevaisuuden kuvaa puolueet esittävät. Minkälaisiin arvoihin ja ennakko-oletuksiin nämä visiot perustuvat? Siitä, miten hyvin nämä tulevaisuusvisiot vastaavat kansalaisten omia odotuksia, voinee vetää ainakin varovaisia ennusteita sen suhteen, miten nämä puolueet tulevat pärjäämään tulevissa kuntavaaleissa. Tulevaisuutta miettiessä on olennaista pohtia sitä, mitä haluamme säilyttää ja mitä uutta ja parempaa haluamme luoda vanhan tilalle. Sellaiset kuntavaaliehdokkaat, jotka pystyvät tarjoamaan äänestäjille tarkoituksenmukaisen kokonaiskuvan ja vakuuttaa toimivansa pitkäjänteisesti tällaisen tulevaisuuden eteen, eittämättä tulevat menestymään tulevissa vaaleissa. Se on hyvä pitää mielessä vaalikeskusteluja seuratessaan, kun miettii omia ”betsejään” sekä kuntavaalikertoimien että satunnaismuuttujien vaikutuksen kannalta. Kuka voittaa kuntavaaleissa vuonna 2021? Kenties se olet sinä!

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...