Pähkinät 25/21

 

1. Kuinka monta matkustajaa Tampereen ratikka kuljetti ensimmäisen toimintakuukauden aikana?

2. Mikä näistä karkeista sai alkunsa hävikki tuotteena: Pihlaja, Finlandia vai Da Capo?

3. Mikä suomalaisyritys valmistaa Muumi-astiat?

4. Mihin 700 vuotta vanhaan suomalaiseen virkaan asetettiin ensimmäistä kertaa nainen?

5. Montako maailmanennätystä Dario Costa teki lentäessään autotunnelin läpi ensimmäisenä maailmassa?

6. Montako rokoteannosta Suomi päätti tällä viikolla lahjoittaa kehittyville maille?

7. Millä nimellä Sami Takamäki tunnetaan paremmin?

8. Minkä ikäinen on Renny Harlinin, 62, vaimo Johanna?

9. Miten hallitus päätti budjettiriihessä muuttaa täyssähköautojen verotusta?

10. Minkä tyyppinen olut valittiin tällä viikolla Suomen parhaaksi?

Oikeat vastaukset kuvan alapuolella.

 

1. Runsaat 530 000 matkustajaa

Kaiken kaikkiaan ratikalla on tehty yli miljoona matkaa, kun mukaan lasketaan myös koeajot. Ratikan ensimmäisen toimintakuukauden aikana Tampereen julkinen liikenne kasvoi noin 380.000 matkustajalla verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

 

2. Da Capo

Da Capo syntyi vuonna 1916, kun haluttiin hyödyntää viallisia liköörikonvehteja. Nimi Da Capo tulee musiikkitermistä ”alusta uudelleen”. Liköörikonvehdit sulatettiin ja seokseen lisättiin Rhum Martiniqueta, jonka sisältämä alkoholi häipyy suklaasta lähes kokonaan valmistuksen aikana.

 

3. Fiskars

Muumi-astioiden valmistus siirtyi Fiskarsille, kun se aikoinaan hankki omistukseensa Arabia-brändin. Muumi-astioiden lisenssi taas kuuluu Rights & Brands -yhtiölle, josta Fiskars hankki tällä viikolla vähemmistöosuuden. Ensimmäiset Muumi-astiat valmistuivat jo 70 vuotta sitten.

 

4. Turun tuomiorovastiksi

Teologian tohtori Aulikki Mäkinen, 54, asettiin ensimmäistä kertaa naisena virkaan, joka on perustettu jo vuonna 1340. Mäkinen on Turun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra ja arkkihiippakunnan tuomiokapitulin jäsen. Hän toimii tarvittaessa myös arkkipiispan sijaisena.

 

5. Viisi

1. Ensimmäinen ilmaannousu tunnelissa. 2. Pisin lento yhtenäisen kiinteän kappaleen ali. 3. Pisin tunnelissa lennetty matka (1.610 metriä). 4. Ensimmäinen tunnelin läpilento lentokoneella. 5. Ensimmäinen lento kahden tunnelin läpi. Tunnelit sijaitsivat Turkin Istanbulissa.

 

6. 3,6 miljoonaa

Niistä kolme miljoonaa on AstraZenekaa, jota tarvitaan kaksi piikkiä ja 650.000 Jansenin yhden piikin rokotteita. Niiden kokonaisarvo on kymmenen miljoonaa euroa. Rokotteiden lahjoittaminen ei hidasta rokotetahtia.

 

7. Sam Yaffa

58-vuotias Yaffa tunnetaan ennen kaikkea Pelle Miljoonan ja Hanoi Rocksin basistina. Hän on kuitenkin tehnyt pitkän uran soittamalla viimeiset vuodet muun muassa New York Dollsin riveissä. Yaffalta julkaistiin viikko sitten ensimmäinen soololevy ”The Innermost Journey To Your Outermost Mind”.

 

8. 27-vuotias

Harlin meni nuorikkonsa kanssa maistraatissa naimisiin jo kesäkuussa. Heidän piti järjestää isot hääjuhlat syyskuussa Ranskassa, mutta osallistujamäärää jouduttiin rajaamaan koronarajoitusten takia. Nuoripari on kertonut muuttavansa Lontooseen asumaan.

 

9. Poistaa niiltä autoveron

Autoveron poistamisen myötä uusien täyssähköautojen ajoneuvovero nousee. Veronkorotus ei tietenkään koske nykyisiä sähköautoja. Niin vain 1950-luvulla väliaikaiseksi säädetty autovero löysi voittajan Marinin hallituksesta.

 

10. New England IPA

Voittaja on espoolaisen Olarin Panimon 7,1-prosenttinen New England IPA -tyylin Runaway. IPA ja APA -sarjan voiton lisäksi Olarin Panimo teki parhaan hapanoluen ja kypsytetyn oluen. Suomen Paras Olut valittiin 12 sarjavoittajan joukosta.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Kumpi sykähdyttää enemmän, Maamme laulu vai Finlandia-hymni?

View Results

Loading ... Loading ...