Populistinen mediakritiikki

Vuosi koronaa, noin 500 juttua aiheesta. Moni kysyy ihan oikeutetusti, eikö tämä koronauutisointi voisi jo loppua. Samaa toivomme täällä lehden toimituksessa.

Kestetään vielä hetki. Rajoitukset, rokotukset ja tartunnat hallitsevat uutisointia lähikuukaudet. Toivottavasti jo syksyllä koronasta voidaan lukea artikkeleita menneessä muodossa.

Korona-aika on synnyttänyt aivan uudenlaisen mediakritiikin ilmiön. Sille ominaista on väittää tiedotusvälineiden antamaa kuvaa koronatilanteesta valheelliseksi. Populistinen mediakritiikki syyttää valheista mielellään ”valtamediaa” ja uskoo ”vaihtoehtoisia medioita”. Termit ovat lainausmerkeissä siksi, ettei kumpaakaan ole objektiivisesti tarkasteltuna olemassa.

Isossa kuvassa tiedotusvälineet varmasti toteuttavat sosiologien porvarilliseksi hegemoniaksi nimeämää ajatusmallia. Se tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että tiedotusvälineet joko tietoisesti tai tiedostamattaan esittävät maailman valtaapitävien hyväksymässä valossa. Tämä on monisyinen ongelma, siihen vaikuttavat esimerkiksi taloudellisen ja poliittisen vallankäytön keskittyminen.

Koronauutisoinnissakin tätä hegemoniaa varmasti ilmenee, mutta median yksipuolinen syyttäminen valehtelusta on lähinnä hupaisaa. Loukkaavaakin se voi olla. YLE:n, New York Timesin tai Málaga hoyn yksittäinen toimittaja on varmasti journalistin ohjeensa lukenut ja pyrkii niitä noudattamaan, kun hän kertoo välineessään koronatilanteen kehittymisestä tai haastattelee koronapotilaita hoitanutta lääkäriä.

Mediakriittinen kannattaa olla. Tätäkään pääkirjoitusta ei kannata totuutena pureskelematta niellä. Onneksi kaikki eivät nielekään, tässähän voi hyvin olla jokin salaliitto taustalla.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...