Pähkinät 29/21

 

1. Kuka tv-astronautti pääsee oikealle avaruuslennolle?

2. Kuinka monta sähkökuorma-autoa Pohjois-Euroopan suurin kuljetusyhtiö DFDS tilasi Volvolta?

3. Miksi brittilehdet ylistivät Santtu-Matias Rouvalia?

4. Miten Jyväskylän MM-ralli jäi suomalaisittain historiankirjoihin?

5. Miksi koiraa (usein miten palveluskoiraa) kutsutaan englanniksi nimellä K9?

6. Kuinka monta kuppia kahvia saa täysistä (A) 1/4- ja (B) 102-suodatinpusseista?

7. Miten suomalaisen Sulapacin ja luksusmuotitalon Chanelin yhteistyö vaikuttaa ranskalaisyrityksen tuotteisiin?

8. Minkä ikäinen on rallikuski Kalle Rovanperä?

9. Koska ensimmäisen koronalääkkeen pitäisi olla valmis?

10. Montako natsijohtajaa sai kuolemantuomion Nürnbergin oikeudenkäynnissä?

Oikeat vastaukset kuvan jälkeen.

 

1. Kapteeni Kirk/William Shatner

Avaruussarja Star Trekissä kapteeni Kirkiä esittänyt William Shatner, 90, pääsee Amazonin omistajan Jeff Bezosin Blue Origin -yhtiön järjestämälle lennolle. Raketti lentää 10 minuuttia painottomassa avaruudessa.

2. Sata

Se on yksi kaikkien aikojen suurimmista raskaiden sähköajoneuvojen tilauksista. DFDS aikoo käyttää niitä myös pitkien matkojen kuljetuksissa. Tilauksen koosta kertoo jotain se, että Suomessa toimii tällä hetkellä vain seitsemän sähkökuorma-autoa.

3. Hän loisti Lontoon Philharmonia -orkesterin ylikapellimestarina

Santtu-Matias Rouvali on toiminut päävierailijana Lontoossa jo vuodesta 2017 alkaen. Viikonloppuna hän johti ensimmäistä kertaa orkesteria nimettynä ylikapellimestarina. Rouvalin edeltäjänä toimi Esa-Pekka Salonen.

4. Suomalainen kuljettaja ei onnistunut ajamaan yhtäkään pohja-aikaa erikoiskokeilla

Esa-Pekka Lappi oli parhaana suomalaisena neljäs. Suomalaiskuljettajat ovat aikaisemminkin jääneet kärkikolmikon ulkopuolelle, mutta aina joku on ajanut edes yhden erikoiskokeen pohja-ajan.

5. K9=Canine

Canine on suomeksi koiraeläin. Canine ääntyy englanniksi K9. K9 kiinnittää huomiota erityisesti amerikkalaisissa poliisisarjoissa, kun koirapartio tulee paikalle, niin auton kyljessä lukee ”Police K9”.

6. A=4 B=2

Suomessa myytävissä kahvinkeittimissä on normaalisti v-mallinen suodatin. Pohjanmuoto on sama, mutta korkeus vaihtelee. Jotta suodatinpussi istuu suodattimeen täydellisesti, niin pussin saumat pitää taittaa. 1/4-suodatinpussiin mahtuu neljä kuppia kahvia ja 102:een kaksi kuppia.

7. Hajustepullojen muovikorkit vaihtuvat biohajoaviin korkkeihin

Sulatec ja Chanel tekivät kaksi vuotta yhteistyötä ennen kuin löytyi täydellinen lopputulos. Chanel hylkäsi 47 versiota. Korkki on nyt kiiltävä musta ja siinä on satiinimainen viimeistely. Muotitalo oli myös vaatinut korkilta määrätynlaista ääntä, kun se laitetaan paikoilleen.

8. 21-vuotias

Kalle Rovanperä on MM-sarjan kaikkien aikojen nuorin osakilpailuvoittaja. Suurella todennäköisyydellä hänestä tulee myös kaikkien aikojen nuorin MM-sarjan voittaja. Tavoite on kahden vuoden sisällä.

9. Loppuvuodesta

Kolme suurta lääkefirmaa MSD, Pfizer ja Roche on lääkkeen valmistuksessa loppusuoralla. MSD uskoo saavansa loppuvuodesta lääkkeelle USA:ssa hätäkäyttöluvan. Kliiniset 3-vaiheen kokeet valmistuvat lähiaikoina. Kyseessä on helposti nieltävä pilleri.

10. 12

Nürnbergin tunnetuimmassa oikeudenkäynnissä 24 syytetystä natsijohtajasta kolme vapautettiin ja 12 sai kuolemantuomion. Kaksi käsittelyä jäi kesken sairauden ja itsemurhan takia. Kaikkiaan oikeudenkäyntejä järjestettiin 13, joissa 1.672:ta natsia syytettiin rikoksista.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...