Ruudusta tuttu iloinen reissunainen

 

”Tuokion kuluttua jatkamme komediasarjalla Lemmenlaiva. Tämän illan jaksossa tutustumme vauhdikkaaseen ja värikkääseen elämään loistoristeilijällä. Illan jakso on nimeltään Valheen Verkossa.”

Tämän ja lukuisia muita kuulutuksia Irene Usvasalo ehti lausua tv-kuuluttajan urallaan, joka alkoi vuonna 1983 ja jatkui aina vuoteen 1992 asti.

– Maikkari haki kesäkuuluttajia ilmoituksella Helsingin Sanomissa. Minä tykkään kokeilla kaikenlaista, joten hain, ja minut valittiin. Siitä tulikin sitten hiukan pidempi kesä, Irene Usvasalo kertaa tv-uransa alkua.

Pankki vei mennessään

Suurimmalle osalle kuuluttajista tv-työ oli sivutyö, jonka lisäksi varsinainen päivätyö oli jotain aivan muuta. Näin oli myös Usvasalolla. Hän opiskeli Handelshögskolan vid Åbo Akademissa diplomiekonomiksi ja oli koko ajan OP-ryhmässä töissä samalla kun teki kuulutuksia.

Kun MTV sitten vuonna 1992 irtisanoi kanavauudistuksen yhteydessä kaikki kuuluttajansa, vei pankkityö Usvasalon lopullisesti ja lopulta myös pariksi kymmeneksi vuodeksi pois Suomesta.

– 90-luvun lopulla minua kysyttiin työkomennukselle Amsterdamiin. Työ liittyi edessä olevaan Euro-valuutan tuloon ja kansainväliseen maksuliikenteeseen. Rakensimme siihen liittyen palvelukokonaisuuden yrityksille. Pikkuhiljaa hanke kasvoi niin, että siinä oli lopulta mukana runsaat 20 pankkia ympäri EU:ta ja myös Yhdysvalloista.

Amsterdamista Usvasalon tie vei Brysseliin ja sieltä vielä kymmeneksi vuodeksi Viroon, ennen kuin pysyvämpi paluu Suomeen tuli ajankohtaiseksi.

Kaikissa kohteissa hänen toimenkuvaansa kuului runsas määrä palavereja ja kokouksia, joita pidettiin milloin missäkin maassa ja kaupungissa, joten matkustamisesta tuli tavallaan kiinteä osa ammattia.

Reissunaisen arkea

– Vuosien saatossa siitä on tullut minulle totaalinen arki, Usvasalo itse kuvailee suhdettaan matkustamiseen.

Jatkuvan reissaamisen seurauksena oli joskus huvittaviakin tilanteita.

– Työvuosina kävi välillä esimerkiksi niin, että kun olin lähdössä kotoa, en muistanutkaan enää, pitikö mennä juna-asemalle vai lentokentälle.

– Kerran kävi jopa niin, että kun lentokentällä virkailija kysyi check-in:ssä, mihin olen menossa, jouduin sanomaan että nyt en kyllä muista, Irene Usvasalo nauraa.

Ostosmatkailija

Vaikka hektinen työelämä onkin jo vaihtunut aktiivisiin eläkevuosiin, on matkustelu edelleen iso osa Usvasalon elämää.

– Tykkään liikkua maailmalla eri paikoissa ja tavata erilaisia ihmisiä. Erityisesti tykkään kun saa puhua kieliä, varsinkin englantia. Olen myös hullu shoppailija, hän myöntää.

– Ykköskohde on aina USA, olen jenkki-ihminen ja yksi parhaista ystävistäni asuu siellä. Euroopassa olen matkustanut suurimmaksi osaksi työn puolesta, samoin Aasiassa. Australiassa olen reissannut niin työn puolesta kuin huvin vuoksi.

Useammassa maanosassa reissannut shoppailija on tottunut luottamaan tunnettuihin ostoskohteisiin, mutta myös yllätyksiä on osunut kohdalle. Niin hyvässä kuin pahassa.

– Ostosmielessä suurin pettymys oli Singapore. Lähdin sinne pitkäksi viikonlopuksi ”shop till you drop” -mentaliteetilla, koska kaikki aina ylistivät sen ostosmahdollisuuksia. Otin mukaan kaksi matkalaukkua: yhden kokonaan tyhjän ja toisen puolillaan. Lopulta ostin koko reissulta yhdet kengät. Kaikkialla tuntui olevan vain elektroniikkaa myynnissä, eikä se ollut minun juttuni.

Päinvastainen yllätys löytyi paljon lähempää Suomea.

– Vilna yllätti minut erittäin positiivisesti. Pankin ensimmäinen Liettuan konttori sijaitsi ostoskeskuksen yläpuolella, ja käynti sinne oli ostarin kautta, joten paikka tuli tutuksi. Vilnasta löytyi kaikki merkkituotteet ja liikkeitä, joita ainakaan siihen aikaan ei löytynyt Suomesta.

Rauhaa Espanjasta

Matkustelun lisäksi Irene Usvasalo on ehtinyt nähdä maailmaa myös pysyvämpien asumusten kautta. Suomen lisäksi hän on nyt asunut viidessä maassa.

– USA:ssa olin vaihto-oppilaana, pankin työkomennuksilla asuin Hollannissa, Belgiassa ja Virossa, ja nyt eläkkeelle jäätyäni asun osat vuodesta Espanjassa, Torreviejassa, hän luettelee.

– Kesän sekä marras-joulukuun pyrin viettämään Suomessa, mutta keväät ja syksyt olen mieluummin poissa. Lumi, jää, sade ja pimeys eivät vain ole minua varten.

Ensimmäisen kosketuksen nykyiseen kotikaupunkiinsa Espanjassa Usvasalo sai vasta 2016.

– Espanjassa olin toki käynyt työn merkeissä lukuisia kertoja, mutta Torreviejasta en ollut koskaan kuullutkaan, ennen kuin ystäväni pyysivät minua käymään luonaan kesällä 2016. Sain järjestettyä itseni sinne vajaaksi viikoksi ja menetin sieluni saman tien. Minulla oli silloin hektistä aikaa töissä, ja Torreviejasta löysin sielunrauhan. Se on kerrassaan ihanan rauhallinen paikka, hän kuvailee.

– Matkatöissä opin, että kun laitat oven kiinni, älä ajattele taaksepäin, vaan että nyt mennään eteenpäin. Se auttaa kotiutumaan mihin tahansa, Irene Usvasalo toteaa.

-Niinpä, kun palaan Suomeen, ensimmäinen ajatus taksissa matkalla kotiin on, että on kiva tulla kotiin. Ja kun laitan oven kiinni ja lähden takaisin, on ajatus, että on kiva lähteä takaisin Espanjaan.

Kuka?

  • Irene Usvasalo
  • 65 vuotta
  • Kotoisin Helsingistä
  • MTV:n tv-kuuluttajana 1983-92
  • Asunut Suomen lisäksi viidessä maassa
  • Asuu nykyään osan vuodesta Torreviejassa
  • Harrastaa mm. rivitanssia, kuntosalia, lenkkeilyä ja espanjan opiskelua

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...