Hemin pähkinät – Reagan-special

 

USA:n ex-presidentin Ronald Reaganin salamurhayrityksestä tuli pari viikkoa sitten kuluneeksi 40 vuotta. Sen takia kysymme kymmenen faktaa suositusta ja huumorintajuisesta presidentistä. Inspiraation tähän kysymyspatteriin antoi Iltalehdessä 30.3. julkaistu juttu, jossa kerrottiin Reaganin salamurhayrityksestä.

(Iltalehden juttu)

1. Kuinka monta päivää USA:n presidentti Ronald Reagan ehti olla virassaan ennen kuin häntä ammuttiin?

2. Kehen tunnettuun Hollywood-tähteen (nainen) sala-ampuja halusi tehdä vaikutuksen?

3. Kuinka monta laukausta sala-ampuja ehti ampua ennen kuin hänet taltutettiin?

4. Montako ihmistä haavoittui Reaganin lisäksi sala-ampujan luodeista?

5. Miksi salaisen palvelun agentti Tim McCarthy oli joutunut vapaapäivän sijasta työvuoroon?

6. Ketä tunnettua nyrkkeilijää Reagan lainasi kerrottuaan tapauksesta vaimolleen Nancylle?

7. Mitä Reaganin väitetään kysyneen juuri ennen nukutusta leikkaussalissa olleilta kirurgeilta?

8. Montako USA:n presidenttiä on kuollut salamurhaajan uhreina?

9. Moneksiko vuodeksi sala-ampuja tuomittiin vankilaan?

10. Montako päivää Reagan oli sairauslomalla?

Oikeat vastaukset kuvan alapuolella.

1. 69

Reagan oli poistumassa Washingtonissa sijaitsevasta Hotelli Hiltonista, jossa hän oli pitänyt puheen silloiselle, maan suurimman työvoiman kattojärjestön, AFL-CIO:n johdolle. Salainen palvelu ei kiinnittänyt huomiota John Hinckley Jr:iin, joka odotti VIP-käytävän ovensuussa Reagania.

2. Jodie Fosteriin

Hinckley oli ihastunut Fosteriin nähtyään tämän esittävän 12-vuotiasta lapsiprostituoitua vuonna 1976 ilmestyneessä, Robert de Niron tähdittämässä Taksikuski-elokuvassa. Ennen ampumista Hinckley oli stalkannut Fosteria pakkomielteisesti. Hän kirjoitti tunteistaan päiväkirjaan.

3. Kuusi

Hinckley kantoi mukanaan .22-kaliiperista revolveria. Hän ampui laukaukset alle kahdessa sekunnissa. Niistä viimeisin kimposi panssaroidun limusiinin pellistä Reaganiin. Luoti osui presidentin vasemman kainalon kautta keuhkoon.

4. Kolme

Ensimmäinen luoti halvaannutti Reaganin lehdistösihteerin James Bradyn osuttuaan hänen päähänsä. Toinen luoti osui ensimmäisen pamauksen jälkeen Reaganin puoleen kääntyneen poliisin Thomas Delahantyn niskaan ja neljäs upposi salaisen palvelun agentin Tim McCarthyn palleaan.

5. Hän oli hävinnyt kollegalleen kolikonheiton

Tim McCarthy oli siitä onnekas, että hän selvisi presidentin lisäksi vähin vammoin kun taas poliisi Delahanty joutui jättämään työnsä vasemman käden hermovaurion takia ja Brady vietti loppuelämänsä pyörätuolissa.

6. Jack Dempsey’a

”Kulta, unohdin kumartua” (Honey, I forgot to duck). Reagan vitsaili lainaten samoja sanoja, joita hänen näyttelijäkollegansa ja entinen raskaansarjan maailmanmestari käytti perustellessaan omalle vaimolleen, miksi hän menetti tittelin Gene Tunneylle 1927.

7. Oletteko te kaikki republikaaneja?

Reagania pidetään yleisesti nykyajan vahvimpana republikaani presidenttinä. Toisin kuin nykyiset oikeistolaiset poliitikot, Reagan ja Brittien rautarouvana tunnettu konservatiivipuoluetta edustanut pääministeri Margaret Thatcher tekivät ehkä tähän asti suurimman ilmastoteon: He kielsivät freonin käytön, minkä ansiosta otsonikato pysähtyi.

8. Neljä

Abraham Lincoln, James A. Garfield, William McKinley ja John F. Kennedy. Salainen palvelu ei tarkistanut oven suussa olleiden ihmisten taustoja. Hinckley oli pidätetty edellisenä vuonna aseen hallussapidosta presidentti Jimmy Carterin läheisyydestä, mutta hänen ei ymmärretty olevan myös silloin murha-aikeissa.

9. Ei yhdeksikään

Hinckley määrättiin 35 vuodeksi pakkohoitoon psykiatriseen sairaalaan, josta hän vapautui 2016. Hän asuu äitinsä kanssa Virginian osavaltiossa, mutta 65-vuotiaalle miehelle on määrätty useita rajoituksia. Hän ei saa mm. pitää hallussaan Jodie Fosteria koskevia lehtileikkeitä.

10. 12 päivää

Reagania ammuttiin 30.3.1981 ja hän palasi töihin 11.4. Sairaalassa Reagan kehui hoitohenkilökunnalta saamaansa palvelua niin loistavaksi, ettei olisi jättänyt Hollywoodia, jos hän olisi saanut yhtä paljon huomiota siellä. Neuvostoliiton kanssa kylmän sodan lopettanut Reagan jätti virkansa suosittuna presidenttinä.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...