Pähkinöiden vastaukset 1/2021

 

1. 36 vuotta

Kappale julkaistiin vuonna 1984, jolloin se nousi viideksi viikoksi Brittilistan kakkoseksi, kun ykkössijaa piti Band Aid -ryhmän hyväntekeväisyyskappale Do They Know It’s Christmas? Last Chritmas on vanhin kappale, joka on noussut ensimmäisen kerran listaykköseksi julkaisunsa jälkeen. Wham hajosi jo 1986 ja duon kuuluisampi jäsen George Michael menehtyi joulupäivänä 2016.

2. 50 vuotta

Suomen ensimmäinen lottorivi arvottiin 3.1.1971. Ylivieskalainen nainen voitti rivillä – 1, 9, 18, 19, 36 ja 37 – 353.000 markkaa eli nykyrahassa, inflaatiokorjattuna, 480.000 euroa. Hän oli kemikalio-osaston myyjä Sanni Mielonen.

3. Kauppiasta

K-kaupan Pirkka-asiakaslehti perustettiin yli 80 vuotta sitten. Keskon tiedotuksen mukaan on todennäköistä, että lehden nimi syntyi kauppiaan vanhahtavasta termistä. Sen sijaan Pirkka-tuotteet tulivat markkinoille vasta runsaat 30 vuotta sitten.

4. Kolaroivat ensimmäisen kerran

Taksi törmäsi koulutusajossa olevaan raitiovaunuun kymmenen kilometrin nopeudella. Isomman edulla raitiovaunu jatkoi matkaa, taksi hinattiin pois. Tampere ”pääsi” näin aitojen kaupunkien listalle. Aikaisemmin raitiovaunukolareita on nähty Suomessa vain Helsingissä, Turussa ja Viipurissa.

5. Klaukselle, Klausille tai Klaulle

Sukunimet taipuvat yleensä samoin kuin vastaavat yleissanat, mutta erisnimet taas sen mukaan, miten asianomainen sen itse haluaa. Esim. Sadulle tai Satulle ovat molemmat oikein. Tai miten olisi Marjutin sijasta Marjuelle. Sen sijaan Suvi taipuu vain Suville.

6. Sitä pidetään merkittävänä osana USA:n elokuvahistoriaa

Kongressin kansallisarkistoon valitut elokuvat joko joko kulttuurillisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittäviä. Elokuvan aivan ensimmäisissä mainoksissa oli esillä vain tapahtumapaikka Nakatomi Plazan tornitalo, koska tuotantoyhtiö ei uskonut Bruce Willisin kasvojen vetovoimaan.

7. Gran Canarialla

Tropical-olut on saaren ykkösmerkki. Sen sijaan naapurisaarella Teneriffalla pannaan Doradaa, jota siellä myös enimmäkseen tarjoillaan. Tiesittekö, että Victoria-olut on Málagasta, mutta se palasi paikalliseen panimoon vasta pari vuotta sitten. Olutmerkki oli parikymmentä vuotta evakossa pohjoisessa.

8. Maailman pisimmästä peniksestä

Tanskan yleisradio DR:n esittämästä piirrossarjasta John Dillermand on noussut kohu jopa vapaamielisessä Pohjoismaassa. Dillermandilla ei ole supervoimia – vaan hänellä on maailman pisin penis. Dillermand käytti viime jaksossa penistään apuna grillauksessa. DR ei aio vetää sarjaa pois televisiosta, koska he ovat keskustelleet siitä etukäteen lastenpsykologien kanssa, ja lapset ymmärtävät ylipitkän peniksen olevan vitsi. Sarja löytyy myös YouTubesta.

9. Koska Kölnin tuomiokirkossa ei ole kolmen itämaan tietäjän pyhäinjäännöksiä

Saksan keisarin Fredrik I Barbarossan kansleri, Kölnin arkkipiispa keksi 1150-luvun lopulla levittää huhua, että saksalaiset saivat kolmen itämaan tietäjän luut sotasaaliiksi Milanosta. Tarinan avulla hän halusi pönkittää keisarin arvovaltaa. Pyhäinjäännökset ”sisältävä” arkku on edelleen kunniapaikalla tuomiokirkossa.

10. 1844

Guardia Civil on espanjan puolisotilaallinen poliisi. Se tutkii mm. vakavia rikoksia, valvoo maanteiden liikennettä sekä valtakunnan rajoja.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...