Maltillisilla rajoituksilla kohti kesää

 

Tällä hetkellä käytössä olevat koronarajoitukset astuivat voimaan 19.3. ja ne määrättiin olemaan voimassa 9.4. eli tämän viikon perjantaihin asti. Keskiviikkona 7.4. maakuntahallituksen asiantuntijat kokoontuivat pohtimaan, miten jatketaan tämän jälkeen.

Pitkän palaverin päätteeksi ryhmä tuli siihen tulokseen, että perjantain jälkeenkin jatketaan samoilla rajoituksilla. Näistä keskeisimmät ovat:

– Baarit, ravintolat ja kahvilat, kuten muukin ei-välttämätön liiketoiminta, saavat pitää ovensa auki klo 22.30 asti.

– Öinen ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 23-06.

– Liikkuminen on rajattu provinssien sisään. Myös Andalusian itsehallintoalue pysyy suljettuna.

– Kokoontumisrajoitukset sisätiloissa 4 henkilöä, ulkotiloissa 6 henkilöä.

Poikkeuksen näihin säännöksiin muodostavat ne kaupungit, joissa koronaviruksen ilmaantumisluku viimeiseltä kahdelta viikolta on yli 500.

Kokouksen jälkeen Andalusian terveysministeri Jesús Aguirre totesi, että mikäli pandemiatilanteessa ei tapahdu jyrkkiä muutoksia, näillä rajoituksilla mennään kaksi viikkoa, jonka jälkeen tilannetta arvioidaan uudestaan. Tarvittaessa tiukennuksia tai löysäämistä voidaan kuitenkin tehdä jo ensi viikolla.

Ei maskipakkoa rannalla

Keskiviikon antia oli myös maltillisempi linjaus maskipakon ulottumisesta rantaelämään. Viime viikolla julkistetun lakimuutoksen mukaan maskinkäyttö oli määritelty pakolliseksi myös mm. rannalla tai uima-altaalla aurinkoa ottaessa. Tämä nosti niin suuren vastalauseiden myrskyn, että asiaa käsiteltiin keskiviikkona itsehallintoalueiden ja terveysministerin kokouksessa.

Kokouksen jälkeen terveysministeri Carolina Darias ilmoitti, että lain soveltamista käytäntöön on tarkennettu. Lakia ei siis varsinaisesti muuteta tai peruta.

Laissa kuitenkin todetaan, ettei maskipakko koske sellaisia aktiviteettejä, jotka luonteensa puolesta eivät ole yhteensopivia maskin käytön kanssa. Aiemmin on ollut selvää, että esimerkiksi yksilöurheilu ja uiminen ovat tällaisia aktiviteettejä, joiden luonteeseen maskin käyttö ei sovellu.

Keskiviikon kokouksessa terveysministeri Darias ehdotti, että tätä käsitettä laajennetaan koskemaan myös esimerkiksi rannalla tai uima-allasalueella lepäämistä, kunhan eri talouksissa asuvien välillä noudatetaan 1,5 metrin turvaväliä.

Sen sijaan käveleminen rannalla, siirtyminen omalta paikalta esimerkiksi ravintolaan, pukutilaan tai wc:hen jne. samoin kuin muu liikkuminen luonnossa ovat tilanteita joissa maskia pitää käyttää. Maskia tulee käyttää myös ravintoloissa ja baareissa silloin kun ei syö tai juo.

Yksityiskohdat tarkentunevat vielä ennen kuuminta rantakautta, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että pääpiirteissään ainakin Andalusiassa rantaelämää koskevat tulevana kesänä jokseenkin samat säännöt kuin viime kesänä.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...