Isoja pieniä päätöksiä

 

Päätösten teko on vaikeaa, ainakin tällaiselle henkilölle, jolle pelkkä keksipaketin valinta Mercadonan valikoimasta voi tuottaa paljonkin päänvaivaa. Asiassa kun on aina monta puolta, näkökulmia ja vaihtoehtoja.

Yrittäjänä täytyy kuitenkin tehdä ratkaisuja jatkuvasti ja harkinta-aikaa ei ole koskaan riittävästi eikä jokaisen näkökulman punnitsemiseen ole mahdollisuutta. Yrittäjyyden yksi suurimmista haasteista ja ankarimmista opettajista on ainakin minulle ollut päätösten määrä.

Suuria ratkaisuja ja valintoja tehdään kuin liukuhihnalta kymmenittäin joka päivä. Niin ja jokaisella päätöksellä on aina seurauksensa. Osasta maksetaan rahaa, osasta aikaa ja osa päätöksistä muuttuu näkyviksi tai kantaa hedelmää vasta pidemmän ajan päästä.

Sanotaan, että ihminen tekee päivässä tuhansia, joidenkin lähteiden mukaan jopa 35.000 päätöstä vuorokaudessa. Päätöksiä teemme alitajuisesti valitsemalla esimerkiksi kävelyreittejä tai lautasen paikan pöydällä. Näistä tuhansista päivittäisistä ratkaisuista tietoisia päätöksiä on eri lähteiden mukaan kuitenkin vain noin 70. Määrä voi tuntua pieneltä, mutta jos jakaa määrän kymmeneen päätökseen tunnissa seitsemän tunnin ajan niin, tämä kuulostaa ihan arkipäivältä. Maanantaisin määrä on kyllä varmasti isompi.

Olen aina kokenut itseni aika hitaaksi päätöksen tekijäksi, mutta yrittämisen myötä prosessi on pakostikin nopeutunut.

Tällä viikolla työpaikan ovi kävi tiuhaan tahtiin. Vanhoja tuttuja, uusia asiakkaita, yhteydenottoja vanhoilta asiakkailta; taustalla kuplii yrittäjän ilo, ainakin jotkut päätökset on tehty oikein.

Outi Hannuksela

Kirjoittaja on SmartWorkPlaza co-working keskuksen perustaja ja etätyön ehdoton kannattaja Aurinkorannikolla.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...