Empaattinen Fuge?

 

Empatia kai tarkoittaa elämässä tarvittavaa kykyä asettua toisen ihmisen asemaan ja ymmärtää tämän tunteita ja näkökulmia.

Tätäkin asiaa on tutkittu ympäri maailmaa. Mukaan otettiin 63 valtiota, joista kertyi yli satatuhatta vastausta, maailmanlaajuisesti valtioiden tasolla.

Oliko yllätys, että Suomi on tällä listalla melkein viimeinen, eli vähiten empaattinen maa? Vähiten empaattinen oli Liettua. Venezuela, Viro, Puola ja Bulgaria olivat Suomen seurassa.

Olisiko Suomen huono tulos seurausta heikosta itsetunnosta ja omasta hyvinvoinnista? Olisiko suomalaiset vähän tuollaista heimokansaa, jonka empatiat rajoittuvat omalle alueelle, siis vähän kuin metsäläisiä?

Esimerkiksi raumalaiset ei paljon empatiaa porilaisille jakele, eikä aikanaan karjalaisia pakolaisia hyvällä silmällä muut suomalaiset katsoneet. Etelä-Suomen porukka piti lappilaisia vähän niin kuin pilkkana. Savolaisten erityispiirteet ovat myös ärsyttäneet monia eri maakunnissa.

Voidaanko kuvitella Aurinkorannikon olevan sellainen empatian uusi keskittymä, jossa eri puolilta Suomea tulleet olisivat oppineet tuntemaan empatiaa toisiaan kohtaan?

Empaattiset tyypit ovat taipuvaisia kiltteyteen, huomaavaisuuteen sekä anteliaisuuteen. He ovat myös vastuuntuntoisia ja vapaaehtoisesta työstä kiinnostuneita, auttamisen lisäksi. Rahan antaminen on kuitenkin heille hieman nihkeää.

Tunnistammeko me aurinkorannikkolaiset itsemme näistä empaattisuuden piirteistä? Olisiko tässä kuitenkin kysymys lasten kasvatuksesta, kun Suomessakin varmaan vanhemmat korostavat lapsilleen itsenäisyyttä ja erottautumisen hyötyjä?

Tietoja otettu Journal of Cross-Cultural Psychology tiedelehdestä.

Vesa Uusi-Kilponen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...