Pähkinät 33/21

1. Kumpi on pinta-alaltaan suurempi, Ahvenanmaa vai Andorra?

2. Millä nimellä tunnetaan Helsingin kantakaupungin kaupunginosa 1?

3. Minä vuonna Suomessa sallittiin baarijakkarat?

4. Mainitse yksi kolmesta uudessa Reissumies-paketissa olevasta hahmosta?

5. Mistä jokin aika sitten menehtynyt Antti-Jussi Tiitola tunnetaan?

6. Mistä maasta kesäaika on kotoisin?

7. Mikä maa hyväksyi tällä viikolla ensimmäisenä nieltävän koronalääkkeen?

8. Kuinka monta prosenttia suomalaisista autoilijoista ajaa liikenne- ja viestintäviraston mukaan kitkarenkailla?

9. Kuinka monta vuotta metaani pysyy ilmakehässä?

10. Kuinka monta miljardia dollaria on Espanjan rikkaimman ihmisen Amancio Ortegan omaisuus?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Ahvenanmaa

Itämeressä sijaitsevan Ahvenanmaan pinta-ala on 1.580 neliökilometriä kun taas Andorran vain 468 neliökilometriä. Sen sijaan Andorrassa asuu 77.265 asukasta kun taas Ahvenanmaalla vain 30.313 ihmistä.

2. Kruununhaka

Kruununhaka sijaitsee Helsingin kantakaupungin itäosassa, Kallion kaupunginosasta etelään Pitkänsillan keskustan puolella. Kruununhaassa sijaitsee muun muassa Uspenskin katedraali, Kauppatori, Presidentinlinna sekä karaokebaari Pataässä.

3. 1952

Baaritiskiltä tarjoilu ja baarijakkaralla istuminen sallittiin, jotta ulkomaalaisille olympiakisaturisteille jää Suomesta moderni kuva. Sitä ennen baaritiskillä juomisen uskottiin lisäävän asiakkaan humalatilaa.

4. Dakota Robin, PastoriPike ja Marko Jantunen

Robin on turkkilais-suomalainen transmies, joka työskentelee monimuotoisuus- ja inklusiivisuuskonsulttina, PastoriPike taas Kongossa syntynyt rap-artisti ja lasten jalkapallovalmentaja. Marko Jantunen muistetaan alkoholismista toipuneena entisenä huippujääkiekkoilijana.

5. Titan-jääkiekkomailoista

Tiitola teki uransa aikana monia merkittäviä urheiluvälineinnovaatioita. Titanin mailoissa lasikuitu oli piilotettu puuvarren sisään. Keksijä oli myös mukana Lake Placidin olympialaisissa 1980, jossa markkinointiryhmä puhui Wayne Gretzkyn mailan käyttäjäksi. Gretzky pelasi Titanilla viisi kautta.

6. Saksasta

Saksalainen teollisuus huomasi ensimmäisen maailmansodan aikana, että kelloja siirtämällä voidaan hyödyntää paremmin luonnonvaloa. Toisen maailmansodan jälkeen kesäaikaa alettiin käyttää yleisemmin energiakulujen hillitsemiseksi. Suomi otti sen käyttöön 40 vuotta sitten.

7. Iso-Britannia

Britannia hyväksyi saksalaisen Merck-lääkeyhtiön sekä Ridgeback Biotherapeutics-yrityksen yhdessä kehittämän molnupaviiri-nimisen lääkkeen. Kliinisissä testeissä lääke vähensi sairaalaan joutumisen ja kuoleman riskiä puolella.

8. 20 prosenttia

Liikenne- ja viestintävirasto tutki asiaa tammi-helmikuussa 2021. Kitkarenkaiden osuus on nousemassa. Eurooppalaisten rengasvalmistajien liiton (Etrma) mukaan viime vuonna Suomeen toimitetuista renkaista kitkoja oli 24,5 prosenttia.

9. 11 vuotta

Yhteensä 105 valtiota sopi Glasgow’n ilmastokokouksessa leikkaavansa metaanipäästöjään 30 prosenttia vuosikymmenen loppuun mennessä. Toteutuessaan se merkitsisi, että ilmaston lämpiäminen hidastuu 0,2 asteella vuoteen 2050 mennessä, koska metaani häviää ilmakehästä 11 vuodessa.

10. 77 miljardia (n. 66,5 miljardia euroa)

Amancio Ortega on vaateliike Zaran perustaja. Toimituspäällikkömme, matemaattinen hyperlahjakkuus Janne Leipijärvi laski pikaisesti päässään tai päissään, että Ortegan yhteenlaskettu omaisuus on enemmän kuin Espanjan 49:n seuraavaksi rikkaimman omaisuus yhteenlaskettuna.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...