Pähkinät 24/21

 

1. Kuka suomalainen näyttelijä esiintyy elokuvassa Blade Runner 2049 (uusin)?

2. Minkä nimiset ovat kolmiloikan kolme ponnistusta?

3. Monenko vuoden jälkeen Paattisten kirjastosta lainattu kirja palautettiin myöhässä?

4. Paljonko Tanskalla on rantaviivaa ilman Grönlantia?

5. Kuka kaksijakoinen persoona – toisille diktaattori / toisille presidentti – kuoli 35 vuotta sitten?

6. Mistä Ranskan kaupungista lauantaimakkaran uskotaan saaneen nimensä?

7. Kenelle Armin ja Dannyn kappale ”Tahdon olla sulle hellä” oli alun perin sävelletty?

8. Mikä suomalaistuote pääsi viime viikolla Kim Kardashianin Instagram-tilillä kehuttavaksi?

9. Mitä vakavaa tautia presidentti Martti Ahtisaari sairastaa?

10. Mikä suomalaisyritys sai Ruotsin kruununprinsessan huomion tällä Tukholman muotiviikolla?

Oikeat vastaaukset kuvan alapuolella.

1. Krista Kosonen

Kosonen näyttelee elokuvassa pienessä roolissa, mutta hänellä on suomalaiset vuorosanat. ”Tää jätkä on Blade Runner. Se on v***n vaarallinen. Annetaan sen olla.” Blade Runneria näyttelee yksi Hollywoodin tunnetuimmista seksisymboleista Ryan Gosling.

2. Kinkka, loikka ja hyppy

Kinkassa urheilija tulee alas samalla jalalla, jolla ponnistus on tapahtunut, loikassa alastulo tapahtuu eri jalalle ja hyppy on pituushypyn kaltainen. Hyppyä ei hylätä, vaikka perässä tuleva jalka koskettaisi ”sahanpuruja”.

3. 140 vuotta

Turun kaupungin sivukirjastoon palautettiin kesällä 140 vuotta ”lainassa” ollut kirja ”Peijais-puheita, eli kristillisiä muisteita mureh-wäelle”. Kirja oli lainannut Paattisten kirkon kappalainen 1870-luvulla. Kirjasto antoi palauttajalle anteeksi nykyrahassa 10.725 euron myöhästymismaksun.

4. Noin 7.300 kilometriä

Tanska on pinta-alaltaan 43.094 neliökilometriä – jos Grönlantia ei lasketa mukaan – mutta sillä on saarien takia runsaasti rantaviivaa. Tanskassa asuu puoli miljoonaa ihmistä enemmän kuin Suomessa. Se on tiheimmin asuttu Pohjoismaa.

5. Urho Kaleva Kekkonen

Kekkonen hallitsi Suomea vuodesta 1956 aina vuoteen 1982. Moni suomalainen kehuu Kekkosen aikakautta, koska sinä aikana Suomesta tuli hyvinvointivaltio, mutta Kekkosen oma politiikka halveksuu demokratiaa monin eri tavoin. Kekkonen kuoli 31.8.1986.

6. Lyonista

1920-30-luvun taitteessa Suomessa alettiin valmistaa ranskalaistyyppistä Lyon-makkaraa. Lyon ei ehkä sopinut suomalaisten suuhun, jonka takia siitä tuli lauantaimakkara. Toinen vaihtoehto tuntuu nykypäivänä hassulta. Hienona pidettyä makkaraa tarjoiltiin vain lauantaisin, kun kuusipäiväinen työviikko oli päättynyt.

7. Kari Tapiolle

Säveltäjälegenda Veikko Samuli oli nuotittanut kappaleen Klabbille, mutta koska Kari Tapio ei ollut levyttämässä vuonna 1977, niin Veikko Samuli antoi sävellyksensä Dannylle. Kappale päätyi lopulta Suomen tunnetuimman kolmiodraaman ilmentymäksi. Kappaleen sanoittaja oli vaatimattomasti Junnu Vainio. Fuengirola-lehti lähettää terveisiä Junnun pojalle Ilelle.

8. Oura-älysormus

Alkukesässä Kardashian kehui suomalaista lonkeroa. Tällä kertaa hän kertoi olevansa koukussa Ouran älysormukseen. Erityisesti maailman tunnetuin somejulkkis kehui sormuksen nukkumistottumusten seuraamista.

9. Alzheimeria

Ahtisaaren kerrottiin menneellä viikolla sairastavan Alzheimeria. Sen takia hän on vetäytynyt julkisuudesta. Hän saa apua sairauteensa niin kotona kuin hoitokodissa.

10. Andiata

Vickan osallistui Tukholman muotiviikolle suomalaisen Andianan vaatteissa. Hänellä oli yllään beigen värinen jakkupuku. Prinsessa Victoria on tunnettu siitä, että hän käyttää usein kalliita laatutuotteita, joihin on helppo samaistua ostamalla saman tyyppisiä vaatteita vaikka H&M:stä.

Jaa artikkeli:

Mainos
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...
Mainos