Musiikki täyttää Mandoliinimiehen elämän

 

-Kun muutin Espanjaan Englannista 2000-luvun alussa, haaveenani oli elättää itseni soittamalla. Luojan kiitos tuo haave on toteutunut. Kovin leveää leipää en ole päässyt nauttimaan, mutta soittamisen ilo korvaa puuttuvan mammonan, Draycott kertoo.

58-vuotias brittimuusikko on elänyt musiikille koko elämänsä. Nuorempana hän työskenteli sähköliikkeessä elinkustannusten kattamiseksi, mutta silloinkin veri veti keikoille ja levytysstudioon soittamaan.

-Meillä oli joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla funk & soul -bändi Boomerang World. Se oli aika hilkulla breikata isomminkin, MTV esimerkiksi pyöritti videotamme melko tiuhaan. Silloin tuli mieleen, josko arkiset päivätyöt voisi jossain vaiheessa lopetella ja ryhtyä kokonaan muusikoksi. No, sen toteutuminen vaati vielä päätöksen muuttaa Espanjaan.

Ennen Espanjaan muuttoa mies soitti vielä Dead Rabbit´s -nimisessä yhtyeessä, joka oli Brittein saarteen maineikkain The Pogues -tribuuttiyhtye. Kyseiseen orkesteriin liittyi myös alkuperäisen The Pogues -yhtyeen jäseniä.

Espanjassa musiikki työksi

Espanjaan tultuaan Draycottin haaveet soittamisella elämisestä lähtivät aika nopeasti siivilleen.

-Suomalaisomisteinen Par1 oli silloin baari, jossa soitettiin pienimuotoista elävää musiikkia. Menin sinne kuuntelemaan Chicago Jim -nimistä artistia ja hänhän kutsui minut saman tien lavalle soittamaan kanssaan. Siitä hetkestä alkoi meidän yhteistyömme, joka on kantanut pitkälle.

Chicago Jim on Mandolin Mickin läheisin soittokumppani.

Mandolin Mick ja Chicago Jim perustivat melko pian The Stolen Gnomes -nimisen yhtyeen. Kyseessä on nyt jo lähes 15 vuotta kasassa ollut ryhmä, jonka kokoonpano vaihtelee tilanteen mukaan. Pienimmillään Stolen Gnomes esiintyy duona, suurimmillaan kymmenhenkisenä kokoonpanona tanssijoineen.

Soittajat ovat ympäri maailmaa, kyseessä on aidosti kansainvälinen yhtye. Chicago Jim on amerikkalainen, yhtyeen viulisti ja rumpali ovat skotteja. Englantilaisia yhtyeessä on pari ja vakiovieraina ainakin ruotsalaisia ja norjalaisia muusikoita. Maininnan ansaitsee myös se, että bändin riveissä nähdään usein suomalaisverta. Risto Hankala, mies, joka on soittanut esimerkiksi Pave Maijasen bändeissä ja Havana Black -yhtyeessä on Stolen Gnomesin ison kokoonpanon basisti.

Yhtyeen ohjelmistossa on paljon kelttiläistä, eli paremmin irlantilaisena tunnettua musiikkia. Myös perinteistä bluesia ja soulia kuullaan keikoilla ja tarkoin valittuja pop- ja rock-klassikoita.

-Yleisömme on Espanjassa ollut varsin vastaanottavaista. Mukavaa katsoa lavalta, kun sama yleisö innostuu sekä irlantilaisista kansanlauluista, että amerikkalaisesta bluesista. Yksi syy on varmasti siinä, että yleisömme on hyvin monikulttuurista. Jim on mestari bongaamaan yleisöstä eri kansallisuudet, siinä hommassa hänen silmänsä on todella harjaantunut.

Stolen Gnomes on esiintynyt lukuisilla klubeilla ja festareilla Aurinkorannikolla ja muualla Andalusiassa. Ennen pandemian alkua bändi oli Fuengirolan keskustassa sijaitsevan Pog´s -musiikkiklubin keskiviikkojen vakioesiintyjä. Maine on kiirinyt jo pidemmällekin, pari vuotta sitten yhtye pääsi tekemään lyhyen Tanskan kiertueen.

-Se oli hauska tapaus. Yleisössä oli yksi tanskalainen keikkajärjestäjä, joka innostui soitostamme. Ei se mikään jättikiertue ollut, mutta useita keikkoja kohtalaisen isoissa paikoissa. Jos joku suomalainen innostuu keikoillamme, oikein mieluusti lähdemme tekemään rundin Suomeenkin. Chicago Jimillä on vieläpä suomalaiset sukujuuretkin, joten sehän sopisi hienosti, Draycott naurahtaa.

The Stolen Gnomes esiintyy ravintola Kukossa lauantaina 8.5. Vielä ei ole varmaa, kuinka suurella kokoonpanolla bändi silloin soittaa, ainakin paikalla ovat Mandolin Mick ja Chicago Jim.

Antti Pekkarinen

 

 

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...