Pähkinät 37/21

 

1. Mikä maa irtaantui Kansainyhteisöstä ja Britannian kruunun alaisuudesta viime tiistaina?

2. Kuinka monenneksi kallein rakennus maailmassa Olkiluoto 3 on Wikipedian mukaan?

3. Mikä on Popedan solistin Pate Mustajärven etunimi?

4. Miksi sorsanpoikaset uivat emonsa takana jonossa?

5. Minä vuonna saapuivat ensimmäiset metrovaunut Helsinkiin?

6. Kuinka monta bensiini- ja dieselautoa on VTT:n ennusteen mukaan Suomen liikenteessä 2045?

7. Kuinka paljon keräilijä maksoi huutokaupassa Ikean Cavelli-tuolista vuodelta 1959?

8. Kuinka monta prosenttia 20-29-vuotiaista suomalaisista asuu kotona?

9. Kuinka monessa eurooppalaisessa maassa myytiin marraskuussa kalliimpaa bensaa kuin Suomessa?

10. Kuka tunnettu elokuvaohjaaja ohjasi Michael Jacksonin Thriller-videon?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Barbaros

Barbaroksen entinen kenraalikuvernööri Sandra Mason vannoi tiistaina virkavalansa ja maa julistautui tasavallaksi. Elisabet II on edelleen muun muassa Australian ja Kanadan hallitsija. Viimeksi Elisabet ”menetti” maan 1992, kun Mauritius itsenäistyi.

2. Viidenneksi

Kalliimpia ovat muun muassa Mekan suuri moskeija ja Olkiluodon sisarvoimala Flamanville 3 Ranskassa. Olkiluodon hinnaksi arvioidaan noin 11 miljardia euroa. Ydinvoimalan käyttöönoton jälkeen hiilidioksidivapaan sähkön osuus Suomessa on 90 prosenttia.

3. Pauli

Pauli Antero Mustajärvi, 64, on toiminut Popedan solistina yhtyeen perustamisesta eli vuodesta 1977 lähtien. Ikurin turbiini on tehnyt myös 12 soololevyä.

4. Pienentääkseen energiankulutustaan

Sorsanpoikanen saa tutkimuksen mukaan emoltaan vetoapua. Poikasen uidessa oikeassa kohdassa, se liikkuu eteenpäin kuin surffari aallon päällä. Ilman vetoapua poikanen joutuisi potkaisemaan uidessaan aaltoja ylöspäin.

5. 1977

Metrolinja avattiin vasta 1982, mutta sitä ennen vaunuja tarvittiin koeajoon. Nyt kuudesta ensimmäisestä vaunusta viisi on romutettu ja yksi museoitu. Ne joutuivat syrjään länsimetron valmistuttua, koska niiden luotettavuus ei ollut enää priimaa.

6. Noin 1,3 miljoonaa

VTT:n hiljattain päivittämän liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen perusennusteen mukaan vuonna 2045 bensiinikäyttöisiä henkilöautoja olisi enää rekisterissä reilut miljoona ja dieseleitä noin 300.000 kappaletta. Nyt niitä on noin 2,7 miljoonaa.

7. 151.000 kruunua eli noin 15.000 euroa

Tuolin huutokaupassa myynyt nainen oli ostanut sen 1980-luvulla kirpputorilta 7,5 eurolla. Se on Ruotsissa vuonna 1943 avatun Ikean kallein huonekalu.

8. 15 prosenttia

Luku on puolittunut 20 vuodessa. Hypon mukaan korona-aika on auttanut itsenäistymistä. Kilpailu yliopistokaupunkien vuokra-asunnoista on helpottunut ja osa Airbnb-asunnoista on palannut tavallisille vuokramarkkinoille.

9. Yhdessä

Vain Alankomaissa bensan keskihinta oli kalliimpi marraskuussa kuin Suomessa. Suomessa bensan hinta oli 1,837€/l ja Alankomaissa 2,013€/l. Muualla maailmassa vain Israelissa ja Honkgkongissa bensan litrahinta oli kalliimpi kuin Suomessa.

10. John Landis

Landis tunnetuimpia töitä on muun muassa Vaihtokaupat, Delta-jengi, Blues Brothers ja Prinssille morsian. Elokuvien pääosissa on nähty Saturday Night Live -ohjelmasta tähdiksi nousseita koomikoita. Landis saapui torstaina Suomeen Night Vision -elokuvafestivaalien vieraaksi.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...