Voitto koronasta – Pyrrhoksen voitto?

Elämässä kaikki tahtoo olla suhteellista, eli paljolti kokijan näkökulmasta kiinni. Joskus voittokin voi siksi tuntua tappiolta. Erityisesti jos sitä arvioidaan suhteessa siihen, minkä hinnan siitä on joutunut maksamaan. Karvasta kalkkia on jopa voittajan vaikea niellä!

Esimerkiksi tästä sopii kreikkalainen Pyrrhos. Hän voitti roomalaiset Herakleian taistelussa vuonna 279 eKr. Voitosta huolimatta hän kärsi itse myös raskaat tappiot. Taistelun jälkeen Pyrrhoksen kerrotaan sanoneen: ”Vielä yksi tällainen voitto, niin olen hukassa”.

Pyrrhoksen voitto on vakiintunut käsite menestykselle, josta on maksettava kohtuuttoman kova hinta!

Koronanvastainen taistelu on ollut kovaa eri puolilla maailmaa. Ja se jatkuu edelleen. Rokotteiden ansioista näyttää siltä, että ihmiskunta on voiton puolella. Loppuvihellystä ei ole kuitenkaan vielä kuultu. Sitä odotellessa voi pohtia: kenen päähän laakeriseppele laitetaan?

Jo tähän mennessä on käynyt ilmi, että korona on kova vastustaja! Tappiot ovat olleet merkittävät, kun lasketaan kaikki kuolleet, sairastuneet ja muut sen seurauksista kärsineet. Taloudellisista tappioista nyt puhumattakaan.

Voitto koronasta on välttämätöntä. Voi olla että se on lopulta Pyrrhoksen voitto? Toista samanlaista taistelua ei enää kukaan kestä. Pyrrhoksen voitto on kuitenkin häviötä parempi!

Hannu T. Korhonen

Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...