Kouluvuosi Aurinkorannikolla sujui lopulta hyvin

 

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä Aurinkorannikon suomalaisen koulun kansliasta puhelimeen vastaa iloisen ja helpottuneen oloinen rehtori Maarit Paaso. On aika luoda katsaus menneeseen, hyvin poikkeukselliseen kouluvuoteen.

– Ennen kaikkea olemme iloisia siitä, että olemme saaneet vietyä koko kouluvuoden läpi lähiopetuksessa. Siitä olemme varmasti iloisia kaikki, niin opettajat, oppilaat kuin vanhemmatkin. Siinä mielessä päälimmäiset tunteet päättyvästä kouluvuodesta ovat huojennus ja ilo, Maarit Paaso sanoo.

Hankaluuksista huolimatta

Paaso myöntää, että kouluvuosi on toki ollut erittäin haastava epäilemättä kaikille, mutta kaikki on lopulta sujunut hyvin. Hän nimeää muutaman eniten hankaluuksia aiheuttaneen seikan.

– Ensinnäkin ruokailun järjestäminen. Se että oppilaille annostellaan ruoka valmiiksi, eivätkä he saa valita mitä ottavat ja minkä verran, ei vastaa niitä ajatuksia joita meillä on kouluruokailusta.

– Toiseksi eri oppiaineiden opetuksen järjestäminen on ollut ongelmallista, koska oppilaiden on pitänyt käytännössä opiskella koko päivä samassa luokassa. Silloin esimerkiksi liikunta-, musiikki-, käsityö-, kotitalous- ym. tuntien järjestäminen on aiheuttanut päänvaivaa.

– Oma lukunsa on ollut kaikkien koronasäännösten noudattamisen valvonta. Opettajat ovatkin todenneet tuntevansa itsensä välillä poliiseiksi, kun ovat joutuneet jatkuvasti vahtimaan mm. turvaetäisyyksien noudattamista, käsidesin ja maskien käyttöä, jne. Samoin siivoaminen ja paikkojen desinfiointi on työllistänyt paljon.

– Vielä opettajien työn kannalta yksi ikävä seuraus rajoituksista on ollut opetusmenetelmien kapeampi valikoima. Monet opettajat ovat harmitelleet sitä, etteivät ole voineet toteuttaa opetusta lainkaan niin monipuolisesti kuin olisivat halunneet.

Vielä rajoituksia

Viime vuoden keväällä, kun pandemia alkoi kurittaa Espanjaa, Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa jouduttiin pikakomennuksella etäopetukseen ja sen jälkeenkin edessä oli sopeutuminen paikallisten viranomaisten asettamiin koronarajoituksiin. Tämän seurauksena päättyvälle kouluvuodelle oppilaita voitiin ottaa hieman tavallista vähemmän ja siksi myös henkilökuntaa jouduttiin hieman supistamaan.

– Meillä oli tänä kouluvuonna noin 50 oppilasta vähemmän kuin normaalisti. Viime keväänä hieman leikatulla henkilökunnalla olemme menneet koko vuoden, Paaso kertoo.

Vaikka tässä vaiheessa koronalukemat ovat melko hyvät ja rokotusohjema hyvässä vauhdissa, heittää pandemia pientä varjoa vielä tulevankin kouluvuoden ylle.

– Olemme saaneet paikallisen keskus- ja aluehallinon alustavia ohjeita, ja niiden mukaan myös tuleva kouluvuosi on aloitettava jonkinlaisilla rajoituksilla esimerkiksi pulpettien etäisyyksiin liittyen. Tämä vaikuttaa edelleen siihen, paljonko oppilaita voidaan ottaa.

Syksyllä koulu joutuu siis aloittamaan työt edelleen hieman normaalia pienemmällä oppilasmäärällä, mutta jos ja kun rajoitukset poistuvat, on koululla valmiuksia ottaa keväälle enemmän oppilaita.

Muutoksia henkilökunnassa

Kesän aikana Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa tapahtuu jonkin verran henkilökuntamuutoksia.

– Uusia opettajia tulee kaikkiaan noin kymmenkunta ja heidät kaikki on rekrytoitu Suomesta, Maarit Paaso sanoo.

Saman verra opettajia luonnollisesti myös poistuu koulun palveluksesta.

– Osa nykyisistä opettajista palaa Suomeen, esimerkiksi siitä syystä että he eivät saa enää lisää virkavapaata suomalaisesta opettajan virastaan. Osalla on perhe- tai muita syitä ja osa jää toimivapaalle, joka on yksityiskoulun versio julkisen puolen virkavapaasta.

Muutoksia tapahtuu myös koulun johdossa. Rehtori Maarit Paaso itse jää vuoden mittaiselle toimivapaalle ja apulaisrehtori Anita Wegner-Heinänen palaa Suomeen.

– Omasta puolestani voin todeta, että tämän menneen vuoden läpi vieminen on ottanut sen verran voimille, että vuoden huili tulee tarpeeseen, Paaso toteaa.

Pelkkään loikoiluun hän ei aio vapaataan kuitenkaan käyttää.

– Minua odottavat opinnot työyhteisön hyvinvoinnin parissa.

Myös rehtoreiden tilalle on jo uudet henkilöt rekrytoitu. Viransijaiseksi rehtoriksi saapuu Saara Ikonen ja uudeksi apulaisrehtoriksi Laura Vairila. Molempien työsuhde alkaa 1.8.

– Olen erityisen iloinen siitä, että saimme molempiin tehtäviin rekrytoitua Suomesta henkilöt yksityiskouluista. Yksityisen koulun ja julkisen koulun johtaminen ovat kaksi aivan eri asiaa, joten heidän kokemuksensa yksityiskoulusta on ehdoton vahvuus, Maarit Paaso päättää.

Vaikuttaa siis siltä, että Aurinkorannikon suomalainen koulu lähtee myös tulevaan kouluvuoteen hyvissä käsissä ja voimissa.

Mutta ensin nautitaan kesästä.

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...