Dos Renos – Pohjoisen makuja etelässä

 

Poro on ravintolan ehdoton myyntivaltti ja se näkyy komeasti jo ravintolan nimessäkin. Dos Renos on suomeksi käännettynä kaksi poroa.

-Kilpisjärveltä me tänne Espanjaan vuonna 2018 tulimme. Tuntui ihan siltä kuin kaksi jäyhää poroa olisi tullut etelään. Olimme Lapissa harrastaneet paljon patikointia ja nämä Fuengirolan lähimaisemat sopivat siihen erinomaisesti. Siitä ajatus pikkuhiljaa virisi ravintolan laittamiseen täällä ja nimi syntyi luontevasti, kertoo toinen ravintoloitsijoista, Kaisu Tissari.

Kaisu Tissari on iloinen siitä, että poro maistuu kaikille kansallisuuksille. Espanjalaisetkin ovat innostuneet Lapin herkuista.

Kun Malinen ja Tissari pari vuotta sitten ottivat Fuengirolan ”hevosympyrän” läheisyydessä sijaitsevan ravintolan haltuunsa, sen nimi oli Caballo Verde, vihreä hevonen. Vuosi mentiin vanhalla nimellä, mutta keväällä 2020 oli tarkoitus vaihtaa nimi.

-Siinä tuli sitten lockdown, eikä oikein ollut järkeä lähteä nimenvaihtoon. Nyt kun maailma on jälleen vähän avautunut, katsoimme hyväksi ajankohdaksi muuttaa nimen.

Paljon porosta

Poro on hallitseva asia ravintolassa. Paitsi nimessä, se näkyy myös ruokalistalla vahvasti ja tulevaisuudessa vielä enemmän.

-Nyt meillä taitaa olla kuusi tai seitsemän pororuokaa listalla, lisäilen niitä pikkuhiljaa. Suosituiksi ovat nousseet kylmäsavuporopasta ja tietysti se perinteinen poronkäristys, Malinen kertoo.

Testiryhmämme söi alkuun ravintolan tapas-listalta löytyvän miniporoburgerin. Annos osoittaa, että hampurilaisten maailma on laaja, mielikuvitus on ainoa rajoite. Dos Renosin poroburgeri on mainio tapas, puolukkainen majoneesi tuo siihen hienosti pohjoisen luonnon makua ja poro maistuu juuri sopivan villiltä annokseen.

Miniburger porosta on mainio tapas.

Seuraavaksi päästiin vankkojen perinteiden äärelle. Keittiömestari Malinen toi meille poronkäristyksen. Malinen kertoi, että hän on vuosikymmenten aikana saanut monelta mestarikokilta oppia käristyksen tekoon.

-Poronkäristys on sellainen ruoka, jonka tekoa ei voi opettaa, se on opittava tekemällä. Toki vinkkejä olen ottanut vastaan paljon, mutta käristys on aina jokaisen kokin taidonnäyte. Siihen pitää löytää se oma tapa tehdä.

Johanna Tuomola ja Tapani Kangasniemi ovat Dos Renosin vakiasiakkaita. -Kyllä poro on parasta!

Malinen on löytänyt tavan, joka toimii. Poro on juuri oikealla tavalla rapsakkaa ja mehevää. Ja mikä tärkeintä, se maistuu porolta. Kokkien kikoista ei koskaan tiedä, mutta tässä ateriassa Malinen on saanut poron lihan oman maun vahvasti esille. Ja käristyksen kanssa tarjottavan perunamuusin teossa ei ole voita säästelty, se on erittäin maukasta. Puolukkahillo ja suolakurkut viimeistelevät täydellisyyttä hipovan poronkäristysannoksen.

Jälkiruokana pääsimme nauttimaan Lapin kruunun eli leipäjuustoa ja lakkahilloa. Juusto oli haudutettu Malisen isoäidin ohjeen mukaan kanelilla ja muilla herkuilla maustetussa kermassa. Tämä on niitä herkkuja, että tekisi mieli nuolla lautanen. Onneksi oli lusikka, että melko hyvin saimme maut korjattua lautaselta parempaan talteen.

Markku Malisella on vuosikymmenten kokemus ravintolakeittiöistä. Sukujuuret ovat Lapissa, siitä innostus pohjoisen ruokiin.

Hyviä olivat pohjoisen maut, joita pääsimme maistamaan. Ravintolasta saa jo mainittujen pororuokien lisäksi savuporokeittoa, porokebabia, poronfileetä ja monia muita poroherkkuja. Jos poro ei maistu, listalta löytyy myös monipuolisesti muita ruokia.

Ravintola Dos Renos

Calle Maestra Angeles Aspiazu 8

Fuengirola

puh. +34 643 855 849

Avoinna klo 12-22 (torstaisin suljettu)

Teksti ja kuvat: Antti Pekkarinen

 

Lapin leipäjuusto ja lakkahillo vievät kielen mennessään.

 

 

 

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...