Naisten oma päivä

 

Ensi viikolla vietetään naistenpäivää. Maaliskuun 8. päivä on merkitty kalenteriin kansainvälisenä naisten päivänä, Dia International de la Mujer, usein myös nimellä Dia International de la Mujer Trabajadora.

YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää on vietetty vuodesta 1975 lähtien. Vuosittain on nostettu esille erilaisia teemoja. Tänä vuonna valokeilassa ovat naiset ja johtajuus sekä kuinka tasa-arvo toteutuu pandemian jälkeisessä yhteiskunnassa.

Vuosittain listataan prosenttilukuja, kuinka paljon maailmassa on naisyritysjohtajia, naisia poliittisilla johtopaikoilla tai kuinka palkkojen yhdenvertaisuus on toteutunut. Ja vaikka kehitystä tapahtuukin, joka vuosi luvut saavat hieraisemaan silmiä. Elämme vuotta 2021 ja viimeisimmälle Fortune 500 listalle nousseista yrityksistä vain 37 oli naisten johtamia. Ja tämän luvun kerrottiin olevan historiallisen korkean. Naiset saavat edelleenkin keskimäärin 22% alempaa palkkaa samasta työstä miesten kanssa, Suomessa luku on 16%. Tasa-arvon kehitys tuntuu jämähtävän paikoilleen.

Pohjoismaalaisena naisena olen elänyt koko elämäni maailmassa, jossa on keskusteltu naisten ja miesten tasa-arvosta, olen äänestänyt naisia poliittisille paikoille, opiskellut yliopistossa niin nais-kuin miesprofessorien oppeja. Voisi siis sanoa, että olen saanut täydelliset eväät tasa-arvolle. Ainakin olen pitänyt tasa-arvoa itsestäänselvänä asiana.

Naisyrittäjänä ulkomailla olen kuitenkin huomannut, kuinka teoria ja käytäntö eivät läheskään aina kohtaa. Miten muuten selittää kokoukset, jossa neuvottelun tärkeimmät kysymykset osoitetaan seurueen mukana tulleelle miehelle tai kun asiakkaalle tarjotun päivällisen lasku tuodaankin asiakkaalle, joka sattuu olemaan mies.

Teemavuodet ja tiedotus ovat tärkeitä, mutta loppupelissä tasa-arvon kehityksen ratkaisevat teot. Ihan ne pienet sanat ja teot, joilla muokkaamme omaa ja lähipiirin arkea. Ettemme oleta, vaan kysymme ja kuuntelemme ja mikä tärkeintä näytämme omilla teoillamme mallia tuleville sukupolville. Parasta olisi, että tulevaisuudessa nuoret kysyisivät, miksi silloin ennen vanhaan piti viettää naistenpäivää.

Outi Hannuksela

Kirjoittaja on SmartWorkPlaza co-working keskuksen perustaja ja etätyön ehdoton kannattaja Aurinkorannikolla.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...