Málagassa helpottaa, Fuengirolassa ei

Tämän viikon keskiviikkoiltaa odotettiin Andalusiassa jännityksellä. Maakuntahallituksen pandemia-asiantuntijat kokoontuivat silloin päättämään mahdollisista rajoitusten kevennyksistä.

Vaikka viimeisten parin viikon aikana suunta on numeroiden valossa ollut selvästi parempaan, varoittelivat johtavat poliitikot kilvan jo etukäteen, ettei ihmisten kannata odottaa kovin merkittäviä helpotuksia. Heidän mukaansa ykkösasia on välttää pandemian neljäs aalto.

Näille varoituksille saatiin katetta kun tehdyistä päätöksistä kerrottiin keskiviikkoiltana. Tehdyt helpotukset näyttävät jäävän jokseenkin nimellisiksi.

Etukäteen asiantuntijoiden sanottiin pohtivan mm. liikkumisrajoituksia provinssien, jopa itsehallintoalueiden välillä, samoin kuin kokoontumisrajoituksia, ulkonaliikkumiskieltoa ja liiketoiminnan rajoituksia.

Nämä säilyvät

Keskiviikkona tehdyllä päätöksellä liikkuminen provinssien, samoin kuin itsehallintoalueiden välillä pysyy kiellettynä, lukuun ottamatta ns. välttämätöntä liikennettä. Tämä koskee niitä kaupunkeja ja kuntia joiden ilmaantuvuusluku on alle 500/100.000 asukasta viimeisen kahden viikon aikana.

Kaupungit ja kunnat joiden ilmaantuvuusluku on yli 500, joutuvat sulkemaan rajansa ja jos luku ylittää tuhannen rajan, sulkeutuu kaikki ei-välttämätön liiketoiminta.

Öinen ulkonaliikkumiskielto on jatkossakin voimassa klo 22-06.

Ei-välttämätön liiketoiminta pitää jatkossakin lopettaa klo 18, paitsi niissä kaupungeissa, joiden riskitasoksi on määritelty korkeintaan 2.

Muutokset

Yhteen asiaan tulee varmuudella pieni helpotus. Jatkossa kokoontumisrajoitus eri talouksissa asuvien ihmisten suhteen on nykyisen neljän henkilön sijaan kuusi henkilöä. Muutos koskee yksityistiloja ja ravintoloiden ulkotiloja, kuten terasseja. Ravintoloiden sisätiloissa rajoitus on jatkossakin neljä henkilöä

Toinen, ja monen yrittäjän kannalta toivottu muutos on ei-välttämättömän liiketoiminnan aukioloaikojen pidentäminen illasta. Tämä koskee myös ravintoloita ja baareja. Jatkossa tämä liiketoiminta saa jatkua nykyisen klo 18 sijaan klo 21.30 asti. Mutta, tähän liittyy merkittävä ehto.

Pidemmät aukioloajat sallitaan vain niissä kaupungeissa ja kunnissa, joiden määritelty riskitaso on kaksi tai alempi. Riskitason määritteleminen puolestaan tapahtuu useammalla eri kriteerillä. Kriteerit jakautuvat kahteen alueeseen: tartuntatilanne ja hoitokapasiteetin tilanne.

Tänä torstaina asiantuntijoidenmääritelmän mukaan riskitasolle kaksi pääsivät mm. Málagan, Guadalhorcen, La Vegan ja Axarquían sairaanhoitopiirit. Näiden alueella baarit, ravintolat ja muu ei-välttämätön liiketoiminta saa jatkua klo 21.30 asti.

Aurinkorannikon kaupungit eivät asiantuntijoiden siivilästä läpi selvinneet, sillä Costa del Solin sairaanhoitopiiri sijoitettiin riskitasolle kolme. Näin ollen mm. Fuengirolassa, Mijasissa, Benalmádenassa, Torremolinosissa ja Marbella hanat – ja kaikki muukin ei-välttämätön liiketoiminta – sulkeutuvat edelleen klo 18. Nyt ilmoitetut rajoitukset astuvat voimaan perjantaina 5.3. klo 00.00, sikäli kuin viime hetken muutoksia ei ilmaannu.

Andalusian maakuntahallituksen asiantuntijat kokoontuvat jatkossa joka torstai päivittämään kuntien riskitasot, ja niiden mukaan säätyvät rajoitukset seuraavaksi viikoksi.

Lue myös aiheeseen liittyvä pääkirjoitus: Onneksi olkoon Málagan ravintolat!

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...