Nousee päivä, laskee päivä

Tuli mieleen nostalginen sävel musikaalista “Viulunsoittaja katolla”. Valitettavasti päivä laskee yhä useammin ja liian aikaisin nuorille. Viimeisten tilastojen mukaan itsemurha on yleisin kuolinsyy nuorten keskuudessa Espanjassa. Aikaisemmin tilastoa johti liikenneonnettomuudet. Vuodesta 2010 lähtien liikenneonnettomuuksien luku on kutistunut 40 prosentilla, nuorten (15-29-vuotiaiden) itsemurhaluku on kasvanut 30 prosentilla. Lastenlääkärien yhdistys (AEP) sanoo, että nuorten ja lasten mielenterveysongelmat ovat tuplaantuneet pandemian aikana.

Mutta ei pandemia ole ainut syy näihin vaivoihin, myös somella on omat osuutensa. Vuodesta 2017 sosiaalisissa medioissa kiertelee ohjeita, kuinka vahingoittaa itseään. Esimerkiksi, jos äiti käy rasittavaksi, niin viiltele itseäsi, sillä se vihantunne häipyy. Jospa koulussa tajuttaisiin antaa myös opetusta some-lukutaidosta, useimmat ovat siellä analfabeettejä.

Joskus tuntuu kuin eläisimme tuomiopäivän aattoa. Jos olet varhaisteini, niin pistääkin ajattelemaan; 30 vuoden kuluttua, siis vuonna 2050, tätä menoa maapallo ei olisikaan enää elinkelpoinen. Muistelen omaa nuoruuttani, maailma oli avoin, täynnä ihanteita, toiveita ja tulevaisuutta. Siihen aikaan Alma Cogan lauleskeli kukista ja mehiläisistä, nyt on eri sävel kellossa, tai paremminkin tietokoneessa. Siellä ei enää mehiläiset hurise päivänkakkaralla, nyt se on tosi panoa.

Vuosia sitten, kun Greta Thunberg alkoi soittaa hätäkelloa, niin useat aikuiset ja myös poliitikot naureskelivat tytölle, mukana myös silloinen USA:n presidentti. Tytöllä on kultainen tulevaisuus Trumpin mielestä sarkastisesti sanottuna. Mutta totuus on, että monella lapsella ja nuorella on hätä.

Kimmo Sahlman

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...