Ketkä rokotetaan ja milloin?

 

Koronarokotteiden osalta ilmassa moniakin kysymyksiä, mutta yksi hyvin yleinen on se, missä ja milloin kukakin rokotteen saa, ja onko se pakko ottaa.

Suomi on ilmoittanut linjakseen, että ”koronarokotetta tarjotaan kaikille 16 vuotta täyttäneille, jotka haluavat ottaa rokotteen”. Suomessa asuvat, Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluvat saavat siis rokotteen Suomessa. Rokote on vapaaehtoinen ja maksuton.

Espanjassa koronarokote on niin ikään vapaaehtoinen ja maksuton. Se keille rokotetta tarjotaan, on linjattu kuitenkin vielä toistaiseksi varsin ympäripyöreästi. Virallisissa rokotussäädöksissä todetaan mm. että rokotukseen kutsutaan kaikki Espanjan asukkaat, eikä syrjintää tapahdu rodun, kansallisuuden, yms. perusteella. Tarkempaa linjausta ei kuitenkaan ole virallisesti kirjattu, ainakaan toistaiseksi.

Yleisesti paikallinen media näyttää tulkitsevan lauselmaa niin, että rokote on tarjolla luonnollisesti Espanjan kansalaisille ja maassa asuville Espanjan sosiaaliturvaan kuuluville. Myös ns. laittomat maahanmuuttajat saavat ilmeisesti halutessaan rokotteen. Toisaalta turistit ja loma-asunnossa tms. asuvat tai sellaisen omistavat jäänevät rokotusohjelman ulkopuolelle.

Espanjassa rokotusten järjestäminen on kunkin itsehallintoalueen vastuulla. Tällä hetkellä käynnissä on hoitokodeissa asuvien, muutoin vahvasti avun tarpeessa olevien ja heidän hoitajiensa sekä muun terveydenhuollon rokottaminen. Maaliskuussa päästäneen rokottamaan muita riskiryhmiä, kuten ikäihmisiä.

Miten rokotusohjelma sen jälkeen etenee, se on terveysministeriön tiedotteen sanoin: ”Pendiente de anunciar” eli odottaa ilmoitusta.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...