Pandemia nosti Espanjan kuolleisuutta lähes neljänneksellä

 

Eri maiden välistä koronakuolleisuuden vertailua on kritisoitu muun muassa siitä, että valtioilla on toisistaan poikkeavia tapoja kuolinsyyn nimeämisessä. Jos haluaa kiertää tämän epätarkkuustekijän, voi vertailla maiden kuolleisuuslukuja verraten edellisten vuosien keskiarvoihin. Tällöin on tietysti huomioitava, että vaihtelun syitä voi olla muitakin kuin koronavirus.

Euroopan unionin tilastotoimisto Eurostatin tilastoista löytyy vertailu Euroopan maiden kuolleisuuden kasvusta vuoden 2020 ns. pandemia-ajalta. Vertailuaika alkaa viikolta 10, eli 2. maaliskuuta ja jatkuu vuoden 2020 loppuun. Tuon aikavälin kokonaiskuolleisuutta on verrattu neljän edellisen vuoden keskimääräiseen kokonaiskuolleisuuteen samalla aikavälillä.

Tilasto on Espanjan kannalta karua luettavaa. Maalis-joulukuussa 2020 Espanjassa kuoli 409.919 ihmistä. Vuosina 2016-2019 vastaavana ajankohtana kuolleita oli keskimäärin vajaat 330.000. Kokonaiskuolleisuus nousi Espanjassa pandemia-aika siis 80.492 hengellä. Prosentteina ilmaistuna nousu on 24,4%, mikä on koko Euroopan suurin. Kaikkein synkin oli vuoden 2020 huhtikuu, jolloin Espanjan kokonaiskuolleisuus oli noin 80% korkeampi kuin pitkäaikainen keskiarvo.

Espanjan kannoilla seuraavaksi eniten kuolemantapaukset lisääntyivät Puolassa (23,2%), Italiassa (21,8%), Belgiassa (21,5%), Tsekissä (19,7%) ja Bulgariassa (19,2%). Vähiten kokonaiskuolinluku nousi Norjassa, vain 0,1%. Myös Latvia (2,5%), Tanska (2,8%), Suomi (3,7%), Viro (5%) ja Saksa (6,8%) pysyivät lähellä pitkäaikaista keskiarvoaan.

Madridin tekninen yliopisto on tehnyt Eurostatin tilastojen pohjalta tutkielman, jossa todetaan Espanjan osalta, että kuolleisuuden nousu johtuu käytännössä kokonaan koronapandemiasta. Samassa tutkielmassa todetaan, että pandemian alussa torjuntatoimien aikaistaminen edes muutamilla päivillä, olisi todennäköisesti vähentänyt kuolleiden määrää merkittävästi.

Niin ikään raportti toteaa, että Espanjassa käyttöön otettu maskipakko, kun turvavälejä ei voida taata, oli merkittävin tekijä siinä, että viruksen leviäminen saatiin hallintaan.

Eniten kasvanut kuolleisuus

 • Espanja 24,4%
 • Puola 23,2%
 • Italia 21,8%
 • Belgia 21,5%
 • Tsekki 19,7%
 • Bulgaria 19,2%

Vähiten kasvanut kuolleisuus

 • Norja 0,1%
 • Myös Latvia 2,5%
 • Tanska 2,8%
 • Suomi 3,7%
 • Viro 5%
 • Saksa 6,8%

Lähteet: Eurostat, Sur

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...