Nuorten työttömyystilanne on karmea

 

Euroopan komission alaisuudessa toimivan tilastoyksikön Eurostatin tuoreessa tilastossa Espanjan työttömyysluvut näyttävät erittäin karuilta. Alle 25-vuotiaista espanjalaisista oli vuoden 2020 päättyessä työttömänä peräti 40,7%. Luku nostaa Espanjan tämän ikävän tilaston ylivoimaiseksi ykköseksi koko Euroopassa. Toiseksi pahin nuorten työttömyystilanne on Kreikassa, jonka viimeisin tilastoitu luku 35% on lokakuulta.

Vertailu vuodentakaiseen tilanteeseen paljastaa miten suuri vaikutus pandemialla on ollut nuorisotyöttömyyteen Espanjassa. Vuoden 2019 joulukuussa alle 25-vuotiaista espanjalaisista työttömänä oli 30,3%. Nousua on siis yli 10 prosenttiyksikköä, mikä on ylivoimaisesti eniten koko Euroopassa.

Joka neljäs

Työttömyys ei ole kuitenkaan vain nuorten ongelma. Espanja on työttömyysluvuissa kärkimaa myös kokonaistilanteessa. Vuoden 2020 joulukuussa maan työttömyysprosentti oli 16,2. Nousua vuodentakaiseen on 2,5 prosenttiyksikköä. Korkeampi työttömyysaste löytyy vain Kreikasta, jonka viimeisin tilastointi lokakuulta 2020 paljastaa 16,7% työttömyyden. Espanjaa nopeammin työttömyys on kasvanut vain Liettuassa.

Jos muutetaan prosentit ihmisiksi, voidaan todeta että joulukuussa 2020 Espanjassa oli noin 3.741.000 työtöntä, joista 596.000 oli alle 25-vuotiaita. Jos luvun suhteuttaa koko EU-alueen työttömien määrään, Espanjan työttömät muodostavat yli 23% koko EU-maiden työttömistä. Toisin sanoen EU-maiden kaikista työttömistä lähes joka neljäs on espanjalainen.

Suomellakin petrattavaa

Jos on Espanjan työttömyystilanne karmaiseva, ei juhlaan ole aihetta Suomessakaan. Kaikkien ikäryhmien suhteen Suomi asettuu jokseenkin keskikastiin. Eurostatin tilastossa Suomen työttömyysprosentti joulukuussa 2020 oli 8,1. Tämä asettuu EU-alueen (7,5%) ja euroalueen (8,3%) keskiarvojen välimaastoon.

Nuorisotyöttömyyden suhteen Suomi nousee kuitenkin taulukossa ylöspäin. Alle 25-vuotiaista oli Suomessa joulukuussa työttömänä 21,6%. Luku on selvästi sekä EU-alueen (17.8%) että euroalueen (18.5%) keskiarvojen yläpuolella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...