Pähkinät 28/21

 

1. Mistä maasta tulee Viinilehden valitsema vuoden punaviini?

2. Minä vuonna Pesäpallon mestaruuspokali (Suomen vanhin) on valmistettu?

3. Millä stadionilla laulaja Juha Tapio järjestää ensi vuonna Elossa-konserttinsa?

4. Minne päin Suomea Urho Kekkonen suunnitteli välirauhan aikana perustavansa uuden Viipurin?

5. Montako ihmistä selviytyi 27 vuotta sitten autolautta Estonian uppoamisesta?

6. Kenestä kuninkaallisesta Viron rojalistinen puolue kaavaili maan kuningasta vuonna 1992?

7. Mitä viljaa kasvaa eniten Suomen pelloilla?

8. Minä vuonna Suomessa läheiseen henkilöön kohdistunut lievä pahoinpitely tuli virallisen syytteen alaiseksi?

9. Minkä merkkisellä suomalaismailalla jääkiekkoilija Wayne Gretzky pelasi NHL:ssä 11 kautta?

10. Kuka Hollywoodin supertähti tunnusti vihdoin elävänsä vaimonsa kanssa avoimessa suhteessa?

Oikeat vastaukset kuvan jälkeen.

1. Italiasta

Italialainen amarone-viini Antiche Terre Venete Amarone Baarna 2017. Siihen on käytetty Corvina-, Corvinone- ja Rondinella-rypäleitä. Viini maksaa Alkossa noin 26 euroa ja sitä löytyy vain tilaustuotteena. Viinissä on tavallista korkeampi alkoholipitoisuus, mutta raadin mukaan se ei nouse esille.

2. 1920

Lassila-Tikanoja Oy lahjoitti sen aikoinaan Palloliitolle, jonka alaisuudessa pesäpallo tuolloin toimi. Palloliitto antoi ”pojan” Pesäpallon SM-sarjan voittopokaaliksi 1922, jolloin pelattiin ensimmäinen sarjamuotoinen kausi. Ensi vuonna juhlitaan pesiksen SM-sarjan satavuotista taivalta.

3. Tampereen Ratinan stadionilla

Juha Tapio on ollut koronan takia kahden vuoden keikkatauolle. Nyt kun rajoituksia höllennetään, niin on aika palata normaaliin rytmiin. Yli 20 vuotta sitten ensimmäisen sooloalbuminsa julkaissut artisti on tällä hetkellä edelleen yksi Suomen suosituimmista keikkamuusikoista.

4. Pohjanmaalle

Tarkemmin sanottuna Pohjois-Pohjanmaalle Oulun ja Kokkolan välimaastoon. Siirtoväen Huollon Keskuksen johtajana toiminut Kekkonen sai ideansa liian myöhään eikä siihen sen takia tartuttu tosissaan, vaikka sille oli hankittu arkkitehdiksi itse Alvar Aalto ja rahoitus olisi tullut Yhdysvalloista.

5. 137

Estonia upposi 28. syyskuuta 1994. Yli 850 ihmistä kuoli ja vain 137 selviytyi. Tänä vuonna Suomi, Ruotsi ja Viro poistivat väliaikaisesti aluksen hautarauhan, jotta tutkijat pääsevät vielä kerran pohtimaan syitä aluksen uppoamiselle.

6. Prinssi Carl Philipistä

Ruotsin prinssi oli syntynyt aikoinaan kruununprinssiksi, mutta titteli vietiin häneltä lakimuutoksella prinsessa Victorialle. Viron rojalistit olisivat halunneet prinssin kuninkaaksi, mutta hän oli vuonna 1992 vasta 13-vuotias, joten ajatus hautautui hiljakseen.

7. Ohraa

Ohra, kaura ja vehnä ovat Suomen suosituimmat viljalajit. Rukiin osuus pelto-alasta on vain muutama prosentti, joten ruis tuodaan elintarvikkeisiin yleensä ulkomailta. 62 prosenttia Suomessa kasvatetusta viljasta menee eläimille eli niistä tehdään rehua.

8. 2011

Seitsemän vuotta aikaisemmin rikoslakia oli muutettu siten, että kotona tapahtuva pahoinpitely tuli virallisen syytteen alaiseksi. Sen ei kuitenkaan katsottu riittävän ja lakia kiristettiin 2011. Samalla seksi puolustuskyvyttömän – käytännössä sammuneen – kanssa määriteltiin raiskaukseksi.

9. Titanilla

Punavalkoisia Titan-merkkisiä jääkiekkomailoja nähtiin 1980-90-luvun Suomessa kaikilla pikkupojilla. Suosio ei kuitenkaan johtunut Gretzkystä, vaan siitä, että kyseessä oli suomalainen huipputuote eikä tarjolla ollut halvempia kilpailijoita.

10. Will Smith

Näyttelijä Will Smith ja hänen vaimonsa Jada Pinkett Smith ovat olleet aviossa vuodesta 1997 lähtien. Heillä on kaksi aikuista lasta. Kesällä 2020 Jada bongattiin räppäri August Alsinan kainalosta. Räppäri kertoi tuolloin, että hänellä oli suhteeseen Willin lupa. Will vahvisti uusimman GQ-lehden haastattelussa, että hänellä on vaimonsa kanssa vapaamielinen suhde.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...