Pähkinät 17/21

1. Mihin maahan avataan maailman pisin riippusilta kävelijöille?

2. Missä päin Suomea sytytettiin aikoinaan ensimmäinen sähkölamppu?

3. Mikä on lähes kaksimetrisen Juha Miedon jalan koko?

4. Missä maassa sijaitsee maailman vilkkain lentokenttä?

5. Mitä Myllyn Parhaan tekemää italialaista ruokaa Lild myy saapasmaassa?

6. Mikä on USA:n presidentin ja varapresidentin Salaisen palvelun koodinimet?

7. Kuinka moni maalivahti on tehnyt NHL:ssä maalin?

8. Miten Uranuksen kuiden nimet eroavat muiden planeettojen kuiden nimistä?

9. Mistä Puerto Banús on saanut nimensä?

10. Milloin Rauman Lukko on viimeksi voittanut miesten SM-liigan mestaruuden?

Oikeat vastaukset kuvan alapuolella.

1. Portugaliin

Silta on nimeltään 516 Arouca. Numerosarja viittaa tietenkin sillan pituuteen metreinä. Se roikkuu 175 metrin korkeudessa. Ihmiset kävelevät ”ritilän” päällä, josta voi ihailla alla kulkevaa jokea ja vesiputousta. Avajaiset ovat myöhemmin tänä vuonna.

2. Tampereella

Ruotsin kuningas Kustaa III perusti Nääsvillen 1779. Tehtaat tarvitsivat lopulta sähköä. Ensimmäinen hehkulamppu syttyi 1882, kun Tammerkoski valjastettiin sähköntuotantoon. Nyt koski halutaan saattaa takaisin luonnonmukaiseksi. Hintalappu on 120 miljoonaa euroa.

3. 52 (51,7)

Mietaa, 71, joutuu sen takia ajamaan autoa paljain jaloin, koska isot kengät tuottaisivat vaikeuksia polkimien kanssa. Mieto tietää, ettei se ole laillista, mutta pitää sitä turvallisempana vaihtoehtona. Ex-hiihtäjä ei käytä sukkia edes talvella.

4. Kiinassa

Kaikille tuttu Guangzhou Baiyun lentokenttä ohitti vähemmän tunnetun Atlantan lentokentän 43,8 miljoonalla matkustajallaan. Atlantan kentällä vieraili viime vuonna lähes miljoona matkustajaa vähemmän. Maailman kymmenestä suuresta kentästä seitsemän sijaitsee Kiinassa, loput USA:ssa.

5. Pastaa

Tarkemmin sanottuna proteiinipastaa. Herneproteiinista ja durum-vehnästä valmistettu Gnocchi Makaroni on suunniteltu varta vasten ”Liiterille”. Sitä myydään kahdeksassa maassa. Myllyn Parhaan toimitusjohtajan mukaan pastan myyminen Italiassa ”on vähän kuin myisi hiekkaa saharaan”.

6. Celtic ja Pioneer

Joe Biden halusi pitää saman koodinimen, jonka hän oli saanut Salaiselta palvelulta olleessaan Barack Obaman varapresidentti. Kamala Harris taas valitsi nimekseen Pioneer, jollainen hän myös on. Ydinasekoodin sisältävä salkku tunnetaan nimellä ”Football”.

7. Seitsemän

Ron Hextall on onnistunut siinä kahdesti ja suomalaisista Pekka Rinne tuuletti maalia viime kaudella. Kaikkiaan NHL:ssä on pelannut noin 820 molaria. Myös Mika Norosella on maali nimissään, mutta se tuli vastustajan oman maalin ansiosta.

8. Ne on nimetty kreikkalaisten jumalten mukaan

Kaikkien muiden planeettojen kuut on nimetty roomalaisten jumalien mukaan. Renkaasta tunnetulla Uranuksella on ainakin 27 kuuta. Uranus on jättiläisplaneetta, jolla ei ole kiinteää pintaa kuten esim. Marsilla.

9. Alueen kehittäjän nimestä

Marbellassa sijaitsevan alueen koko nimi on Puerto José Banús. Banús oli kiinteistömoguli, joka rakensi luksusta pursuavan sataman. Siitä lähtien alueella ovat viihtyneet julkkikset, rikolliset ja muut raharikkaat. Myös suomalainen huumerikollinen Niko Ranta-aho oli siellä tuttu näky.

10. Ei koskaan

Suomen mestaruuden Lukko voitti ennen liigaa 1963, jolloin perusraumalainen – tämän lehden osaomistaja – Vesa Uusi-Kilponen oli 13-vuotias. Vesulle terveisiä: Lukun avain on TPS:n tai HIFK:n taskussa. Ei hopia oo häpeä.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...