Viihdemies lavan molemmilta puolilta – Jorma Ettanen 80v

 

-Ihan nuoresta pojasta asti olen haaveillut siitä, että saisin soittaa hyvien soittokavereiden kanssa ja viihdyttää yleisöä. Seita & Friends -yhtye on täyttänyt kaikki nämä unelmat ja ollut vielä paljon antoisampaa, synttärisankari Ettanen hehkuttaa.

Ihan nuorimmasta muusikkopolvesta ei Ettasen kohdalla ole kysymys. Reipas rumpalipoika täyttää tänään (1.4.) komeat 80 vuotta.

-Väitän vakaasti, että jollei tätä soittohommaa olisi elämääni tullut kymmenkunta vuotta sitten, en olisi ollenkaan näin hyvässä kunnossa. Ja tarkoitan molempia, sekä fyysistä että henkistä kuntoa. Soittoharrastus on tuonut minut yhteen kymmenien, jollei satojen upeiden ihmisten kanssa. Ilman tätä elämän sisältöä elämä ei olisi lainkaan näin antoisaa.

Ettanen kiittelee oman bändin lisäksi mahdollisuuksia soittaa monien erilaisten muusikoiden kanssa.

-Tässä on päässyt lavalle vanhojen tähtien ja tulevien kykyjen kanssa. Olen nähnyt käytännössä, että soittamisen ilo ei ole millään tapaa ikäriippuvaista.

Jorma Ettanen elementissäään. Seita & Friends keikalla Kukossa.

Jyväshovista toinen koti

Vaikka Ettanen aloittikin aktiiviset soittohommat vasta kypsällä iällä, soittajat ja heidän maailmansa olivat tulleet miehelle tutuksi jo aiemmin. Ettanen teki pitkän uran hotelli Jyväshovin palveluksessa, ollen viimeiset aktiivivuotensa hotellinjohtajana. Jyväshovi tunnettiin vuosikymmenten ajan Jyväskylän suosituimpana tanssiravintolana ja Ettanen buukkasi orkesterit ravintolan lavalle.

-Siltä ajalta on kyllä satoja tuttuja musikantteja. Esimerkiksi Pepe Willbergin Aurinkorannikolla keikkailleen bändin kaikki soittajat olivat tuttuja miehiä.

Jyväshovin vuodet 70-luvun alusta 90-luvun loppupuolelle olivat Ettaselle elämäntehtävä. Hotelli- ja ravintolatoiminnan lisäksi silloinen työyhteisö harrasti asioita yhdessä ja oli muutenkin kuin suuri perhe.

-Jyväshovin henkeä muistelevat kaikki siellä työskennelleet. Hotellin omistaja Pentti Barck oli aktiivinen ja innostava kaveri. Esimerkiksi Jyväskylän Suurajot olivat hänen alulle panema projekti ja Jyväshovi oli keskeisessä asemassa rallien järjestelyissä ja majoitustoiminnassa. Rallin voittajien kädet ja jalat valettiin betoniin ja edelleen nuo aikansa muistot taitavat olla saman hotellikiinteistön seinällä.

Kun Jyväshovin baari mainitaan, monelle suomalaiselle nousee hymy kasvoille. Moni myös saattaa häveliäästi punastua, hotellin legendaarisessa baarissa tapahtui monenmoista.

-Hauskoja ja mielenkiintoisia muistoja asiakkaista on paljon. Sen tiedän, että yhdessä kabinetissa pelattiin ahkerasti korttia eikä panoksina ollut vähempää kuin kivitalot. Pyöreän pöydän ritarit koostui Jyväskylän liike-elämän, kulttuurin ja politiikan kermasta, niissä istunnoissa moni kaupungin asia laitettiin järjestykseen.

-Alvar Aallon toistuvat vierailut jäivät myös mieleen. Hänellä oli vakiopaikka kabinetissa. Siihen istui leveä lierihattu päässään, istui yksin muutaman drinkin ajan ja poistui. ”Hyvää päivää” taisi olla pisin kommentti, mitä hänen suustaan kuulin. Rouva Aalto kävi yleensä seuraavana päivänä maksamassa herra arkkitehdin laskun.

Tyylikäs ikämies.

Evakon lapsuus

Jyväskylään ja hotellialalle Ettasen tie kulki muutaman etapin kautta. Hän syntyi välirauhan aikaan Ruovedellä. Perhe oli tullut evakkoon Sortavalasta. Karjalaan palattiin, mutta sieltä tultiin kiireen vilkkaa pois, kun neuvostojoukot lopulta vyöryivät päälle.

-Vaikka olin pikkulapsi, kaksi muistoa Karjalasta on jäänyt mieleen. Meillä oli Sortavalan kodissamme venäläisiä vankeja. Jostain syystä mieleeni on jäänyt, kun yksi vangeista korjasi isäni minulle tekemän puuhevosen lavetin pyörän. Toinen muisto Karjalasta on, kun hevonen tuli meille eteiseen sisään syömään viljaa siellä olleesta säkistä. Outoja asioita lapsi painaa mieleensä.

Varhaislapsuutensa Ettanen vietti Ruovedellä.

-Meillä asui paljon sukua samassa talossa. Serkkujakin ties kuinka monta. Sillä tavoin lapsuuteni oli todella sosiaalista elämää.

Maalta kaupunkiin

Maalaispoika muutti kaupunkiin Lahteen vähän yli kymmenenvuotiaana.

-Kaupunkiin muutto oli ehdottomasti yksi elämäni käännekohdista. Olin selvästi erilainen poika koulussa, maalta kotoisin ja varmaan karjalan murre oli melko vahva puheessani. En minä kyllä kiusatuksi joutunut, enemmänkin tuntui siltä, että varsinkin ylempien luokkien tytöt olivat kiinnostuneita tällaisesta kummajaisesta.

Elämä Lahdessa asettui uomiinsa ja Ettanen kävi keskikoulun jälkeen kauppaopiston. Opiskeluaikaan hän sai myös ensimmäisen kosketuksen viihdemaailmaan.

-Kestilän vaateliike avasi Suomen ensimmäisen nuorille suunnatun vaateliikkeen Top Shopin. Jotain kautta ajauduin ketjun mannekiiniksi. Meillä oli esiintymisiä Lahden urheilutalon tansseissa aina orkesterin väliajoilla. Näitä muotinäytöksiä seurasi parhaimmillaan lähes 3.000 silmäparia. Se oli jännittävää ja mukavaa aikaa.

Lahden aikoihin liittyy myös naimisiin meno ja kolmen lapsen syntyminen.

-Onhan se aika hassua ajatella, että oma poika alkaa ihan kohta puoliin olla eläkeiässä. Kai se on todiste siitä, että tässä alkaa jo aika paljon olla ikää mittarissa.

Lahdesta Ettasen tie vei Tampereen ja Porin pikakeikausten jälkeen Jyväskylään. Aluksi hän työskenteli Urhevan miestenvaateliikkeen johtajana, mutta Pentti Barckin kutsu vei miehen hotelli- ja ravintola-alalle Jyväshoviin aina eläkkeelle pääsyyn saakka.

Eläkkeelle Espanjaan

-Olin yhden kollegani kanssa jutellut humoristisesti, että kun päästään eläkkeelle, niin sitten muutetaan Espanjaan. Tuo huumori osoittautui todenmukaiseksi, saavuimme Aurinkorannikolle elokuun viimeisenä päivänä vuonna 2001. Vanhat tutut Vexa Nyberg ja Roni Gilan auttoivat silloista avovaimoani työpaikan löytämisessä ja sillä tiellä täällä ollaan. Soitto soi ja elämä hymyilee, vaikka vuosia tulee lisää.

Fuengirola.fi onnittelee Aurinkorannikon valovoimaista rumpalia hänen merkkipäivänään. Ensi keskiviikkona ravintola Kukossa vietetään Jorma Ettasen syntymäpäiviä Seita & Friends -keikan merkeissä.

Kuka:

Jorma Ettanen s. 1.4.1941

Lapsuus Sortavalassa ja Ruovedellä

Nuoruus Lahdessa

Aikuinen ikä Jyväskylässä

Eläkkeellä Espanjassa

Antti Pekkarinen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...